Evb

Din tannhelse: beyond tannpuss og tanntråd

Sunn munn, sunn kropp

Det er mer til tannhelse enn bare å holde tennene rene. Følg disse tipsene for å gjøre tennene friske og ser flott ut.

Everyday helse: Vi har alle hørt at det er viktig å børste og floss. Hvilke andre viktige ting bør du gjøre hver dag for å ta vare på din oral helse?

James E. Jacobs, DMD (på Everyday Health)

Foruten tannpuss og tanntråd daglig, bør man bruke en tannkrem og munnvann med fluor for å redusere tannråte, redusere ising i tennene, og kjempe periodontal sykdom. Tannlege eller tannpleier kan anbefale andre enheter, for eksempel en vann pik, proxy-børster, tannpirkere, og gummi tips stimulatorer.

Eugene Antenucci, DDS, FAGD ( knowyourteeth.com )

Du må ta med mineraler og næringsstoffer i ditt kosthold for at kroppens vev til å motstå infeksjon. Tilstedeværelsen av for mye eller for lite av noen næringsstoffer kan ha skadelige virkninger, særlig på munn og tenner, og kan bidra til orale sykdommer og smitte. Prøv å få flere av disse næringsstoffene:

  • Kalsium. Dine tenner og kjever er laget hovedsakelig av kalsium. Uten nok kalsium i kosten, risikerer du å utvikle tannkjøttsykdom og tannråte.
  • Vitamin D. Det er veldig viktig å konsumere nok vitamin D fordi det hjelper kroppen absorbere kalsium. En diett mangler eller lav i vitamin D vil føre til brennende munn-syndrom. Symptomer på denne tilstanden omfatter en brennende munn sensasjon, en metallisk eller bitter smak i munnen, og tørr munn.
  • Jern. Jernmangel kan føre til at tungen til å bli betent, og sår kan danne inne i munnen din.
  • Vitamin b3 (niacin). Mangel på vitamin B3 kan føre til dårlig ånde og canker sår i munnen.
  • Vitaminer B12 og B2 (riboflavin). Du kan også utvikle munnsår når du ikke spiser nok av vitaminer B12 og B2.
  • Vitamin c. For lite vitamin C vil føre til blødende tannkjøtt og løse tenner.

Battle of the tannbørster: elektrisk vs manuell børsting


Helaine smith, DMD ( helainesmithdmd.com )

Bruk en tannkrem som inneholder triklosan. Det er et svært effektivt anti-inflammatorisk og dreper bakterier i munnen. Den finnes i tannkrem som Colgate Total og Crest Pro Health. Ikke røyk eller tygge tobakk. Drikk alkohol med måte. Ikke drikk acidy drinker som de erodere emalje. Og tygge tyggegummi som inneholder xylitol - det nøytraliserer munnen og fører til økt spytt flyt.


7 trinn til et bedre smil


Lawrence spindel, DDS ( lspindeldds.com )

Røyking og alkohol kan være svært skadelig for en persons oral helse. Begge vaner sette en person i mye høyere risiko for å utvikle kreft i munn eller svelg. I tillegg har jeg funnet ut at mine pasienter som røyker har en mye høyere forekomst av periodontal sykdom og periodontal beintap enn de som ikke gjør det. Kosthold er en annen faktor som spiller en rolle i oral helse. Kullsyreholdige brus forbruk eller en syrlig diett kan føre til sammenbrudd og erosjon av tenner og lage hulrom mer sannsynlig. Hyppig inntak av sukkerholdige matvarer eller en high-karbohydrat diett kan også ha denne effekten. Selvfølgelig ønsker vi å være i stand til å nyte all slags mat og drikke, men når de vurderer sitt potensial for å produsere skadelige effekter, det som teller mest er hvor lenge disse matvarene blir værende i munnen. Hvis du spiser dem en eller to ganger om dagen, de er mye mindre sannsynlighet for å forårsake et problem enn hvis de er konsumert i løpet av dagen.