Evb

Differensiering Crohns sykdom fra andre tarmsykdommer

Til tross for lignende navn og symptomer, det er viktige forskjeller mellom inflammatoriske tarmsykdommer, som Crohns, og de mer vanlige irritabel tarm syndrom.

Crohns sykdom er bare en av flere fordøyelsesenzymer forhold - mange med lignende-klingende navn og overlappende symptomer. Fortelle dem fra hverandre kan være forvirrende.

Tarmsykdommer: Forstå forskjellene

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er en del av en gruppe av lidelser som kalles inflammatorisk tarmsykdom (IBD) på grunn av den inflammatoriske aktivitet som karakteriserer dem. Irritabel tarm syndrom (IBS) er annerledes og ikke som en provoserende tarmen tilstand. IBD og IBS kan ha lignende symptomer, men de er veldig forskjellige lidelser. Faktorer som skiller dem fra hverandre omfatter:

 • Tallene. IBS er en langt mer vanlig fordøyelses sykdom enn IBDs, påvirker så mange som 20 prosent av europeerne, med kvinner som lider av IBS med en hastighet nesten det dobbelte av menn. I kontrast, inflammatoriske tarmsykdommer hos omtrent en million europeere eller omtrent 0.3 prosent av befolkningen.
 • Sykdommen prosessen. "Inflammatorisk tarmsykdom er forårsaket av en unormal reaksjon i kroppens immunsystem," sier juni Breiner, MD, en indremedisiner fra Lutherville, Md "Studier tyder på at kroppen din feil vennlige bakterier i fordøyelseskanalen [for en fiende]. Kronisk betennelse resultater fra kroppens naturlige forsvar, som sender en flom av hvite blodceller i din tarmen fôr. Dette er en normal reaksjon [å bekjempe] et fremmedlegeme, men med [IBD], gjør den naturlige forsvar ikke stoppe. "Med IBS, er det ingen slike fysiske endringer i fordøyelsessystemet.
 • Skade nivåer. Betennelsen som preger IBDs, som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, gjør permanent skade på fordøyelsessystemet, krever langvarig bruk av medisiner, og kan også føre til sykehusinnleggelse og surgery.This er ikke tilfelle med IBS, som kan vanligvis behandles med livsstilsendringer, for eksempel endring av kosthold og stress reduksjon teknikker. Medisiner kan være nyttig i enkelte tilfeller av IBS, men er ikke nødvendig som det så ofte er med IBDs.
 • Kreftrisiko. Annen forskjell mellom IBDs og IBS er at med IBD, kan risikoen for kreft økes. Dette er ikke tilfelle med irritabel tarm syndrom.

Forstå Crohns sykdom og ulcerøs kolitt

Det er forskjeller mellom IBDs også. Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er de to mest vanlige typer og mens begge er ansett for å være inflammatoriske tarmsykdommer, en av de viktigste forskjeller mellom ulcerøs kolitt og Crohns sykdom er hvor betennelsen finnes.

 • Hvor hver Sykdommen angriper. "Ulcerøs kolitt påvirker bare tykktarm, endetarm, eller begge deler. Hvis den går inn i tynntarmen, er det ikke ulcerøs kolitt, "sier Josh Korzenik, MD, co-regissør av Crohns og kolitt Center ved Massachusetts General Hospital i Boston. Faktisk, "70 til 80 prosent av personer med Crohns har tynntarmen engasjement," legger han til. Men det kan ikke stoppe der: Crohns sykdom kan faktisk påvirke alle deler av fordøyelseskanalen, fra munn til anus.
 • Hvordan hver sykdom angrep. Annen viktig forskjell mellom ulcerøs kolitt og Crohns sykdom er hvordan de sykdommer spredt ut i kroppen. "Med Crohns sykdom, kan betennelsen hoppe over deler av mage-tarmkanalen, slik at deler av sunn tarm mellom de skadede delene," sier Dr. Breiner. "Men med ulcerøs kolitt, er betennelse vanligvis kontinuerlig og uten brudd." Kan imidlertid Crohns sykdom påvirker alle lagene i tarm, ulcerøs kolitt mens bare angriper toppen, mest overfladiske lag av tykktarmen.

Behandlinger for Crohns sykdom og ulcerøs kolitt

Fordi de to inflammatoriske tarmsykdommer er så like, det er noe overlapp i behandling, som kan inkludere:

 • Medisinering. Miguel Regueiro MD, leder av IBD Clinical Program ved University of Pittsburgh i Pittsburgh, Pa, sier at mange medisiner brukes for både Crohns og ulcerøs kolitt, men noen medisiner som er godkjent for Crohns ikke er godkjent for å behandle ulcerøs kolitt.
 • Kirurgi. Kirurgiske behandlinger er også brukt til både Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, selv om disse surgeries variere basert på hvordan hver sykdom påvirker kroppen. "Kirurgi for ulcerøs kolitt er annerledes enn for Crohns," bekrefter Dr. Korzenik. "Omtrent 70 prosent av personer med Crohns vil trenge en del av tarmen fjernet." Under halvparten av de med ulcerøs kolitt vil kreve kirurgi, imidlertid.

  Og mens Crohns sykdom kirurgi vanligvis bare innebærer å fjerne de skadede partier av tarmen, er standard kirurgi for ulcerøs kolitt å fjerne både tykktarmen og rektum i sin helhet. Dette kalles en proctocolonectomy, og når disse delene er fjernet, er det ingen risiko for sykdommen tilbakevendende. For Crohns sykdom, er det alltid en sjanse for at sykdommen kan gjenoppstår i et nytt område.

  Likevel understreker Breiner at for alle IBDs, "Riktig ernæring, behandling av symptomer, og kreft forebygging er viktig."

Tarmsykdom: ubestemmelige kolitt

I noen tilfeller kan en person ser ut til å ha begge IBDs. "Mellom 10 til 15 prosent av mennesker har overlapping mellom Crohns og kolitt, dette kalles 'ubestemmelig kolitt", sier Dr. Regueiro. Behandling av ubestemmelig kolitt er vanligvis vanskeligere enn for noen IBD. Ifølge Breiner: "Hvis kirurgi er en vurdering, har den type kirurgi være nøye utvalgt."

Bottom line: Hvis du opplever symptomer på abdominal kramper, smerter, blødning, forstoppelse, diaré og / eller vekttap, anbefaler Breiner at du ser din fastlege, som vil sannsynligvis utføre innledende tester og henvise deg til en gastroenterolog.

Er du gjør alt du kan for å administrere Crohns? Finn ut med vår interaktive checkup.

Å få riktig diagnose er nøkkelen til å få den beste behandling, uavhengig av hvilken type tarm tilstand du har.