Evb

Diagnostisering Reiters syndrom

Reiters syndrom er en type leddgikt som vises etter at du har hatt en infeksjon. Ingen spesifikk lab test diagnoser Reiters, men legen kan nå et klart svar likevel.

Hevelse, smerter ved vannlating, og endringer i synet er tegn på Reiters syndrom, mer riktig referert til i det medisinske miljøet som reaktiv artritt. Denne type revmatisk sykdom kan være effektivt håndtert av legen din, men det kan være litt vanskelig å diagnostisere.

Diagnostisering Reiters syndrom er noen ganger utfordrende på grunn av de varierte og vage symptomer assosiert med det, samt mangelen på en definitiv lab test. Faktisk er mange av testene legen vil utføre for å diagnostisere Reiters syndrom vil først og fremst bidra til å utelukke andre typer leddgikt.

Diagnostisering Reiters syndrom: første skritt

Reiters syndrom forekommer som respons på en underliggende infeksjon. Klamydia, Shigella, gonoré, campylobacter og salmonella er alle infeksjoner som kan føre til Reiters syndrom.

Når man skal vurdere deg for Reiters syndrom, vil legen spørre om du har hatt symptomer på noen av disse infeksjoner, for eksempel brennende ved vannlating, magesmerter eller diaré, samt spesifikke detaljer om dine nåværende symptomer. For eksempel, påvirker Reiters syndrom vanligvis knærne og korsryggen, mens andre former for leddgikt tendens til å påvirke hender og håndledd.

Siden klamydia er en av de vanligste årsakene til Reiters syndrom, legen trolig vil teste deg for det. "Vi tar prøver fra urinrøret hos menn eller fra livmorhalsen hos kvinner," forklarer Hugh McGrath Jr, MD, en klinisk professor i revmatologi ved Tulane University School of Medicine i New Orleans.

I noen tilfeller kan du ha klamydia og ikke vet det. Selv med passende antibiotikabehandling, kan en tidligere klamydiainfeksjon ikke rydde opp helt. Som et resultat, hvis legen mistenker at du har Reiters syndrom, er det viktig å teste for denne infeksjonen.

Legen kan også bestille tester for andre smittsomme sykdommer (for eksempel salmonella eller gonoré), avhengig av din medisinske historie og relaterte symptomer.

Diagnostisering Reiters syndrom: flere tester

  • Fysisk eksamen. Legen vil nøye undersøke leddene eller sener å evaluere fleksibilitet og bevegelsesutslag. Kjønnsorganet ditt vil bli undersøkt for tegn på klamydia eller gonoré. Han vil også undersøke øynene dine for rødhet og betennelse, som er vanlig i Reiters syndrom.
  • Komplett blodprosent. Legen din kan bestille en komplett blodprosent å vurdere om du nylig har vært bekjempelse av en infeksjon. Han kan teste deg for HIV, som også er knyttet til Reiters syndrom.
  • HLA-B27 genetisk markør test. Mange mennesker som utvikler Reiters syndrom har genetisk markør som kalles HLA-B27. Tester deg for dette genetisk markør vil hjelpe legen bestemme langtidsbehandling plan.
  • Aspirasjon av leddvæske. Legen kan bruke en nål for å fjerne noe av væske fra berørte ledd for analyse. Dette kan bidra til å utelukke andre mulige årsaker til symptomene dine, for eksempel en lokalisert felles infeksjon eller urinsyregikt.
  • X-stråler. Over tid fører Reiters syndrom endringer i felles vev som blir synlig på en X-ray. «Noen ganger får en X-ray av pasienter som klager om [en smertefull stortåen joint] og se om det felles [vevet er skadet]," bemerker Dr. McGrath. "Reiters påvirker også iliosacralleddene, men vanligvis er det ikke symmetrisk [på begge sider]. Og du kan se at på en X-ray. "
  • Magnetic resonance imaging (MRI). Legen kan også bestille en MR for å få en bedre følelse av om Reiters syndrom har begynt å skade leddene. Dette er spesielt nyttig hvis du har smerter i korsryggen på grunn av sacroiliac leddbetennelse, eller sacroiliitis. Destruktive endringer kan sees på en MR mye raskere enn med røntgen, sier McGrath.

Selv om det kan ta litt tid å diagnostisere Reiters syndrom, kan sykdommen vanligvis behandles med passende antibiotika for det underliggende infeksjon og non-steroide anti-inflammatoriske medisiner for smertelindring. I noen tilfeller kan imidlertid flere medikamenter, inkludert steroider, være nødvendig for å kontrollere artritt symptomer.