Evb

Diagnostisering gikt

En gikt diagnose kan være vanskelig, men en feildiagnostisering kan bety at en kronisk og ødeleggende sykdom vil videreutvikle. Finn ut hvilke urinsyre testene brukes til å bekrefte gikt.

Gikt, en type leddgikt, oppstår når for mye av en substans som kalles urinsyre bygger seg opp i blodet; denne tilstand kalles også hyperuricemia. Urinsyre kan komme fra nedbrytning av gamle celler og fra visse matvarer og drikke. Hvis for mye urinsyre er produsert, eller hvis den ikke er riktig utskilles, kan det dannes små krystaller som avsettes på mykt vev og ledd. Av denne grunn er gikt kalt en "krystall innskudd sykdom."

Gikt diagnose: viktigheten av å få det riktig

Mange typer inflammatorisk leddgikt, inkludert gikt, produsere varme, stiv, betent og smertefulle ledd. Men bare fordi noen har disse symptomene betyr ikke nødvendigvis at det er gikt.

Det er viktig at en pasient får en riktig diagnose, sier Lawrence Brent, MD, leder av avdeling for revmatologi ved Albert Einstein Medical Center i Philadelphia: "Gikt er en kronisk sykdom og kan føre til skader på lang sikt."

Gikt diagnose: på jakt etter krystaller

"Det første vi bruker å gjøre en nøyaktig diagnose er en pasients historie," sier Dr. Brent. Din alder, kjønn, familiehistorie, vekt og kosthold er alle risikofaktorer for urinsyregikt. Nyre-og hjerte-problemer, så vel som medisiner tatt for disse og andre betingelser, kan også være forbundet med gikt.

Den sanne determinant kommer med en test for å se etter kjennetegn tegn på gikt, urinsyre krystaller.

Gå til legen under et angrep kan sikre en nøyaktig diagnose. "Den beste måten å bekrefte gikt er å få leddvæske under et akutt anfall slik at du kan identifisere de urinsyrekrystaller," Brent sier. Væsken er undersøkt under et mikroskop med spesielle filtre, slik at krystallene, hvis det er noen, dukker opp.

Denne prosedyren innebærer drenering væske ut av den betente området. Pasienter kan bekymre deg for at dette vil skade, men Brent sier: "Generelt er det bare litt mer smertefullt enn å trekke blod."

For å håndtere smerten, bruker Brent team en spray å nummen i huden før injeksjon. "Prosedyren er svært kort, bare 30 sekunder til et minutt," sier han.

Husk at selv om krystaller ikke er sett i væsken, kan gikt ikke utelukkes helt ennå. Ytterligere prøver kan tas for å se om der er krystaller i leddene selv, både de som er betent og andre som ikke vises påvirket. Hvis tophi (hardere, mer permanente urinsyre innskudd) har utviklet, kan disse også brukes til å finne urinsyre, eller urat krystaller.

Tar fluid fra hovne ledd kan utelukke andre problemer, inkludert betennelse på grunn av infeksjon og hevelse forårsaket av forskjellige typer krystaller, slik som de som finnes i svært lik pseudogout.

Gikt diagnose: looking for hyperurikemi

Noen lurer kanskje på hvorfor en blodprøve ikke kan brukes til å diagnostisere gikt.

"Det er ikke alltid nyttig," sier Brent. "Mens de fleste vil ha forhøyet urinsyre på et tidspunkt i løpet av sin sykdom, under en gikt angrep er det ikke uvanlig for disse nivåene å være normal. "Nivåer av urinsyre kan også sjekkes i en urinprøve.

Du kan imidlertid ikke utvikle gikt bare fordi du har hyperurikemi. På den annen side, fordi folk med kronisk gikt ofte har hyperurikemi når de ikke har akutt betennelse, kan blodprøver brukes til å overvåke om et medikament gjør jobben sin på å bringe ned urinsyre.

Gikt diagnose: andre tegn på gikt

Pasienter kan ha andre fysiske tegn på urinsyregikt som varer utover den akutte perioden. I tillegg til den tophi, som kan utvikle seg under huden - spesielt på albuene og bak ørene, ifølge Brent - urinsyre kan også føre til nyrestein.

Hvis tophi og kanskje nyrestein har utviklet, indikerer de at gikt har vært tilstede i flere år, og skaden kan være synlig på en X-ray. Jo lengre du går uten behandling, jo mer sannsynlig er det å ha permanent felles, og selv nyre, skader. Hvis du har varmt, bankende, nesten uutholdelig smerte i stortåen, kontakt legen din. Selv om smerten letter i en dag eller så, kan gikt være å klandre.