Evb

Diagnostisering enteropathic leddgikt

Familiens historie, en beskrivelse av symptomene, og ulike medisinske testene brukes til å diagnostisere enteropathic leddgikt.

Enteropathic leddgikt beskriver leddbetennelse som oppstår i forbindelse med inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Enteropathic leddgikt er diagnostisert i stor grad basert på symptomer, men legen din kan også bestille tester for å bekrefte diagnosen.

Enteropathic arthritis: en oversikt

Begrepet "enteropati" beskriver en hvilken som helst lidelse som er relatert til tarmene. Sammenhengen mellom intestinal lidelser og leddbetennelse er uklart, men forskere spekulerer i at betennelse i tarmen kan bidra. Slimhinnen i tarmen er en viktig barriere mot bakterier, men kronisk hevelse og betennelse kan tillate bakterier å lekke inn i blodet. Disse bakterielle organismer kan da bosette seg i leddene, som fører til symptomer på leddgikt.

De fleste mennesker med enteropathic leddgikt har allerede fått diagnosen Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt etter den tid deres felles symptomer utvikler seg, sier Kevin McKown, MD, førsteamanuensis i indremedisin i divisjonen for revmatologi ved University of Wisconsin i Madison. I noen tilfeller, men kan leddbetennelse faktisk være den første indikasjonen på et underliggende inflammatorisk tarmsykdom.

Enteropathic arthritis: diagnose

Diagnostisering enteropathic leddgikt innebærer vanligvis gjennomgå en fullstendig medisinsk og familiens historie med legen din. I tillegg vil legen spørre detaljerte spørsmål om dine symptomer og kan også utføre spesielle diagnostiske tester.

For å starte evalueringen, vil legen spørre deg om din generelle helse. Hun vil også ønske å vite om du har en familiehistorie med inflammatorisk tarmsykdom, enteropathic leddgikt eller andre typer leddgikt og revmatiske sykdommer, inkludert Bekhterevs sykdom.

Legen vil stille konkrete spørsmål om dine symptomer. Det er visse symptomer som er mer sannsynlig å varsle legen din om muligheten for enteropathic leddgikt, bemerker Dr. McKown.

Klassiske enteropathic leddgikt symptomer inkluderer:

  • Ryggsmerter og stivhet. Enteropathic leddgikt kan føre til ryggsmerter og stivhet, spesielt i morgen, men det ubehag som regel blir bedre når du beveger deg i løpet av dagen. Sittende eller stående i lange perioder har en tendens til å forverre ryggsmerter i enteropathic leddgikt.
  • Hovne, røde, smertefulle ledd. Dette er de symptomene som er mest sannsynlig å bringe deg til legekontoret, sier McKown. "Det er enklere med håndledd og ankler enn med ryggsmerter fordi du kan se de er betent. Leddbetennelse paralleller tarmbetennelse, "forklarer McKown. Den gode nyheten er at leddene vil sannsynligvis føle deg bedre når gut symptomene blir behandlet.

Enteropathic arthritis: diagnostiske tester

Testene som brukes for å bekrefte diagnosen av enteropathic diagnose er:

  • Krakk tester. Hvis du har gastrointestinale symptomer, inkludert magesmerter og diaré, men har ennå ikke blitt diagnostisert med en provoserende tarmen sykdom, kan legen din sjekke avføring for blod og infeksjoner.
  • . Koloskopi For å få en bedre forståelse av hva som skjer inne i fordøyelseskanalen, kan legen bestille en koloskopi - en spesiell test der leger bruker en slange festet til et lite kamera for å undersøke nedre tarmen.
  • X-stråler. Røntgenstråler kan hjelpe legen vurdere alvorlighetsgraden av eventuelle underliggende leddskader. X-stråler kan også være nyttig i å avgjøre om årsaken til ryggsmerter er betennelse i sacroiliac felles (felles som forbinder ryggraden til bekkenet). Betennelse i sacroiliac felles, kalles sacroiliitis, er spesielt tankevekkende av enteropathic leddgikt.
  • Leddvæske aspirasjon. Hvis du har hovne, smertefulle ledd, kan legen bruke en liten nål for å trekke ut en prøve av væske for å utelukke andre årsaker til betennelse som gikt eller en infeksjon.

Enteropathic arthritis: be om en diagnose

For mange mennesker med inflammatorisk tarmsykdom, er det første skrittet for å få en enteropathic leddgikt diagnose ber om en utredning. Hvis du har Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, er du sannsynligvis jobbe med din primære omsorg lege og en gastroenterolog å administrere din tilstand. "Noen leger som fokuserer mer på gut vil ikke plukke opp på enteropathic leddgikt," bemerker McKown.

Dersom du opplever uforklarlige felles eller ryggsmerter, råder McKown at du gjør et poeng av å bringe disse symptomene til legen din oppmerksomhet. Deretter kan du begynne den viktige prosessen med å få en diagnose og under behandling.