Evb

Diagnostisering en autoimmun lidelse

Det er ikke alltid lett å diagnostisere en autoimmun lidelse. Her er hvordan å sikre at du er skikkelig evaluert hvis en slik tilstand er mistenkt.

Mange som har autoimmune lidelser har en vanskelig tid å få riktig diagnose. I noen tilfeller blir feilaktig diagnostisert med andre forhold. Andre ganger, leger forteller pasienter at deres symptomer, som ofte er vag i tilfelle av en autoimmun sykdom, er bare i deres hoder eller er stress-relatert. I søken etter å finne en lege som kan komme frem til en riktig diagnose kan være vanskelig.

Hva som er involvert i en autoimmun lidelse diagnose?

Det er mer enn 80 forskjellige typer av autoimmune sykdommer, og diagnosen av hver tilstand varierer noe. Generelt, men krever diagnostisering av en autoimmun lidelse en kombinasjon av blodprøver, en grundig gjennomgang av din historie og symptomer, og en fysisk undersøkelse.

Blodprøver for å diagnostisere en autoimmun lidelse kan omfatte:

  • Auto-antistoff-tester. For noen autoimmune sykdommer, er det blodprøver som kan se etter auto-antistoffer i blodet. Auto-antistoffer er antistoffer laget av immunsystemet som forårsaker den til å angripe dine egne celler, vev og organer.
  • Betennelse og orgel funksjon tester. Siden visse autoimmune lidelser kan føre til organer som nyre-eller leverproblemer, for å fungere unormalt, kan legen utføre tester for å se om dine organer fungerer som de skal.

Tips for å få en korrekt autoimmun lidelse diagnose

Som pasienten i denne situasjonen, er det noen ting du kan gjøre for å øke sjansene for å få en korrekt autoimmun lidelse diagnose, inkludert:

  • Å vite og kommunisere familien din historie. Autoimmune lidelser har en tendens til å kjøre i familier, så spør rundt familien for å se om noen familiemedlemmer har eller har hatt en autoimmun lidelse. Hvis du har en familiehistorie med en autoimmun lidelse, fortelle legen din om det slik at han har denne informasjonen på autoimmun lidelse risiko ved vurdering av dine symptomer.
  • Sporing dine symptomer. Symptomer på autoimmune lidelser kan være mange og kan komme og gå, så det er en god idé å holde en journal av dine symptomer. I dagboken din, liste over eventuelle symptomer du opplever og detaljer om når du har dem: hva du gjorde på den tiden, hva du spiste og drakk, hva medisiner du tok, om noen. Ta dette tidsskriftet med deg på dine avtaler, slik at legen kan vurdere det.
  • Ber om autoimmune lidelse tester. Noen ganger leger ikke automatisk ta blodprøver for autoimmune lidelser. Det er ingen enkelt test som kan bekrefte en diagnose av en autoimmun sykdom, men det finnes tester som kan foreslå eller utelukke tilstedeværelse av en mistenkt autoimmun lidelse. Hvis testene kommer tilbake negativ, kan det noen ganger hjelpe å gjøre en reprise test på et senere tidspunkt, ettersom falske negative tester resultatene er mulig når visse autoimmune tilstander er i "remisjon".
  • Vurderer en ny mening. Hvis du har vedvarende symptomer som legen ikke kan forklare, vurdere å se en annen lege for en second opinion. Spør rundt for henvisninger til gode leger som er kjent for å diagnostisere vanskelige å gjenkjenne tilstander som autoimmune lidelser.
  • Å se en spesialist. Hvis din primære omsorg legen mistenker at du kan ha en autoimmun lidelse, be om å bli henvist til en spesialist. Avhengig av din spesifikke tilstand, er det sannsynligvis en spesialist som har erfaring i diagnostisering og behandling av den.
  • Ser ut for andre lidelser. Siden det ikke er uvanlig å ha mer enn en autoimmun lidelse, snakk med legen din om muligheten for en annen diagnose hvis din nåværende behandling ikke fungerer godt nok til å håndtere dine symptomer.

Når du går gjennom den diagnostiske prosessen for en autoimmun lidelse, er litt tålmodighet vanligvis i orden. Du kan bidra til å fremskynde prosessen med diagnose ved å følge tipsene ovenfor. Men fordi symptomene på en autoimmun lidelse ofte kommer og går over tid, kan det ta måneder eller år for å bekrefte en autoimmun lidelse diagnose, selv når legen mistenker at du har en.