Evb

Diagnostisering cøliaki

Selv med pålitelige tester, hindringer eksisterer. Cøliaki kan etterligne andre forhold, og noen mennesker med cøliaki ikke har noen symptomer i det hele tatt.

Cøliaki er underdiagnostisert i Europa. Anslagsvis 97 prosent av personer med cøliaki er ikke positivt diagnostisert. Men å få en diagnose er vel verdt innsatsen fordi ubehandlet cøliaki kan ha langsiktige konsekvenser, selv for folk som ikke har symptomer.

"Det er lett å gå glipp av fordi over 80 prosent av tilfellene ikke har GI (gastrointestinal) symptomer som det dominerende problemet," sier Arthur DeCross, MD, en assisterende professor i medisin og direktør for gastroenterologi stipendprogrammet ved University of Rochester Medical Center i New York. "I fravær av GI problemer, er mange leger ikke er vant til å tenke på en primær GI sykdom som årsaken til ikke-gi klager."

Cøliaki symptomer etterligne andre forhold

Cøliaki presenterer med et bredt spekter av symptomer - og noen mennesker opplever ingen symptomer i det hele tatt. Og mange av symptomene på cøliaki er forbundet med en rekke andre tilstander:

  • Magesmerter kan være forårsaket av mange forhold, blant annet irritabel tarm syndrom og divertikulitt.
  • Diaré og forstoppelse er symptomer på cøliaki, men disse symptomene har et bredt spekter av andre mulige årsaker, fra tarm infeksjoner til parasitter til enkle endringer i livsstil.
  • Jernmangel eller anemi, noen ganger resultater fra cøliaki, men anemi er også knyttet til dårlig kosthold, tunge menstrual blødning, mage magesår, visse kreftformer, eller til og med blyforgiftning.
  • Fatigue har mange årsaker i tillegg cøliaki og kan forveksles med kronisk utmattelsessyndrom.
  • Leddsmerter at noen cøliaki pasienter opplever kan også være forårsaket av leddgikt, skader og smittsomme sykdommer, blant andre.

Carol Shilson, administrerende direktør ved University of Chicago Cøliaki senter, sier for mennesker som opplever symptomer, "det er faktisk lettere å utelukke cøliaki først. En måte å gjøre det på er å ta genetisk screening test, hvis du ikke har genet, er det praktisk talt umulig du har eller noen gang vil ha cøliaki ".

Cøliaki diagnose: tester

Det er gode nyheter. "Cøliaki er veldig lett å diagnostisere, en enkel blodprøve - en TTG antistoff - fungerer som screening test. Hvis positiv, kan en enkel øvre endoskopi bekrefte diagnosen, "sier DeCross.

  • Antistoff blodprøver. Cøliaki er en autoimmun lidelse. I cøliaki, reagerer kroppen din til tilstedeværelsen av gluten ved å produsere antistoffer som angriper tynntarmen. Antistoff blodprøver oppdage tilstedeværelsen av disse antistoffene.
  • Endoskopisk biopsi. For å få en definitiv diagnose av cøliaki, må du ha en endoskopisk biopsi. Under denne testen, din gastroenterolog fjerner flere små biter av vev fra tynntarmen. Vevet blir deretter undersøkt under et mikroskop for tegn på skader på villi, eller celler som linjen din tarmveggen. Den skade til disse cellene ved cøliaki er for liten til å se uten et mikroskop.
  • Genetisk testing. Dette er en god idé for alle som har en forelder, søsken eller barn med cøliaki, sier Shilson. Genetisk testing kan ikke diagnostisere cøliaki, men det kan fortelle deg om cøliaki er en mulighet.

Når du har blitt diagnostisert med cøliaki, kan du begynne behandlingen. Shilson forklarer at den eneste behandlingen for cøliaki er å følge en streng glutenfri diett. Den gode nyheten er at tarmen vil helt komme seg, "sier Shilson." The villi regenerere ganske raskt når de uakseptable stoffet er ute av det. "