Evb

Den vanligste morderen du ikke er klar over

KOLS er en ledende morder og en betydelig bidragsyter til uførhet. Så hvorfor ikke flere folk vet om denne farlige tilstanden?

En av fire voksne i Europa vil trolig bli diagnostisert med kronisk obstruktiv lungesykdom, eller KOLS, i løpet av livet, ifølge forskning publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

KOLS fører til blokkering av luftveiene, begrense luftstrømmen til lungene. Det er to grunnleggende typer av tilstanden: emfysem og kronisk bronkitt. For personer med KOLS, men symptomene er en betydelig byrde, utmattende dem til det punktet at daglige aktiviteter - selv forberede et enkelt måltid - kan føle uoverstigelige. Nyere nedgang i røyking priser har bidratt redusere forekomsten av KOLS, men tilstanden er fortsatt en ledende dødsårsaken. Forskere sier at den beste måten å forebygge KOLS er å slutte å røyke, men andre faktorer involvert i å forebygge og håndtere tilstanden inkluderer å holde astmaen under kontroll og vite hva som er i luften du puster.

"KOLS nylig flyttet fra fjerde til tredje største dødsårsaken, overgår slag," sier Andrea Gershon, MD, en forsker ved Institutt for klinisk Evaluerende Sciences i Toronto. Dr. Gershon team analysert data fra 13 millioner mennesker. Over en 14-års periode, mottok 579 466 personer diagnosen kols. Menn, folk som bor i distriktene, og folk med lav sosioøkonomisk status alle hadde en større risiko for å utvikle KOLS enn sine jevnaldrende.

Folk er mer sannsynlig å dø av KOLS enn hjertesvikt, brystkreft, eller prostatakreft, tre forhold som trekker langt større offentlig oppmerksomhet enn KOLS. Denne mangelen på bevissthet ansporet Gershon og hennes kolleger for å undersøke omfanget av tilstandens effekter. Hun sier mer må gjøres for å høyne offentlig kunnskap om tilstanden og investere i programmer for å vurdere forebygging, behandling og ledelse metoder.

"På grunn av sammenhengen med røyking, ikke folk kjenner det," sier Gershon. Mange mennesker rett og slett mangler sympati for røykere og tidligere røykere, tro noe dårlig helse utfall relatert til røyking er deres feil. Gershon erkjenner også at begrepet "kronisk obstruktiv lungesykdom" er neppe en katalysator for offentlig ramaskrik. Likevel er KOLS kostbart - mennesker med tilstanden fyller opp sykehussenger og akuttmottak, legger hun til.

Men KOLS ikke bare streik røykere. Mens røyking er den ledende årsaken til tilstanden, det er andre årsaker, blant annet:

  • Yrkesmessig eksponering for støv, kjemikalier og gasser.
  • Dårlig kontrollert astma.
  • En familie historie av KOLS.

"Bevis viser at KOLS er fryktelig underdiagnostisert," Gershon sier. Siden tilstanden etterlater folk følelsen svak og utmattet, kan de ikke proaktivt søke en spesifikk diagnose, enn si konsekvent medisinsk behandling.

"Forebygging er nøkkelen," Gershon sier. "Røykeslutt er nøkkelen. Vi må også være i stand til å tilby folk med KOLS optimal styring og en høy kvalitet på omsorg i sine hjem. "

Forhindre kols

Her er hva du kan gjøre for å holde fra å utvikle KOLS:

  • Slutte å røyke. Røyking er ansvarlig for den største andelen av KOLS-tilfeller. Gershon erkjenner utfordringene med å slutte, men konstaterer at det er som lever med KOLS. Selv folk som allerede har en diagnose av KOLS kan dra nytte av røykeslutt. KOLS-symptomer pleier også å forbedre når pasienter unngå eksponering for passiv røyking.
  • Kontroll astma. Samarbeider tett med leger å sørge for at astma er under kontroll.
  • Beskytt din pust på jobb og hjemme. Inneklima og yrkesmessig eksponering er begge knyttet til KOLS risiko. Hvis du jobber på en jobb som utsetter deg til støv, gasser, eller kjemiske røyk, ta nødvendige skritt - for eksempel på seg de riktige åndedretts masker - for å beskytte luftveiene. Hjemme, forby røyking innendørs, bruke høy kvalitet filtre, og holde ventilasjonsanlegg rense å sørge for at inneluften er pustende.

KOLS er en vanskelig sykdom, men det er også i stor grad forebygges. Og forebygging hengsler på å tømme luft om denne ledende trussel.