Evb

Den toll skilsmisse kan ta på helse

Eksperter hevder at gifte mennesker er sunnere enn sine skilt kolleger. Her er hvordan å bevise at de tar feil.

Går gjennom en skilsmisse er en av de vanskeligste overganger noen mennesker noen gang vil møte. Skilsmisse kan påvirke mange aspekter av våre liv, fra vår økonomi til våre følelser og helse. Forskere har studert effekten av ekteskap og skilsmisse i mange år og har funnet ut at, generelt, folk som er gift har bedre helse og levealder enn de som er skilt, enke eller ugift - mest sannsynlig fordi ektefellene gir hverandre sosialt, økonomisk og følelsesmessig støtte.

Etter skilsmisse, kan endringene du møter i ditt daglige liv, fravær av din ektefelle og dine "par venner," og tap av identitet som kan komme med å være singel igjen påvirker din helse og velvære.

Hvordan skilsmisse påvirker din helse

Potensielle negative helseeffekter opplevde etter skilsmissen inkluderer:

 • Tap av mental funksjon. Folk som er skilt er tre ganger så sannsynlig som ektefolk å vise mental nedgang senere i livet.
 • Økt risiko for død. I både menn og kvinner, blir separert eller skilt øker risikoen for å dø i en tidligere alder.
 • Flere helsemessige forhold. Personer som har blitt skilt erfaring om 20 prosent flere helsemessige forhold enn de som er i dag gift.
 • Økning i depressive symptomer. Folk som har blitt skilt tendens til å vise flere symptomer på depresjon enn de som er i dag gift.
 • Dårligere oppfatning av helse. Folk har en tendens til å vurdere sin egen helse som dårligere etter skilsmissen.

9 måter å beskytte din helse under og etter skilsmissen

For å motvirke skilsmisse er negative effekter på helse og levealder, ta vare på deg selv med disse trinnene:

 • Hold deg oppdatert med anbefalte legebesøk og filmvisninger. Folk som er skilt, enke eller enslig er mer sannsynlig å savne sine vanlige medisinske undersøkelser enn gifte mennesker. Spør legen din for å gi deg en oversikt over de check-ups og screening tester du trenger, og sørg for å følge gjennom.
 • Spis en sunn diett. Det er lett for kvaliteten på kostholdet ditt for å gå nedover når du er stresset om skilsmisse og ofte spiser alene. Gjør et poeng å spise en balansert, sunn diett under og etter skilsmissen din.
 • Røyker ikke. Skilsmisse øker risikoen for røyking, som kan sette helse i alvorlig fare. Hvis du røyker, snakk med legen din om måter å stoppe, hvis du ikke røyker, motstå fristelsen til å ta opp vane mens du går gjennom skilsmisse.
 • Begrense alkoholinntaket. Mange slår til alkohol under stressende tider, som for eksempel skilsmisse. Så hvis du drikker, gjør det i moderate mengder, og snakke med helsepersonell hvis du tror du kan ha et alkoholproblem.
 • Praksis avspenningsøvelser. Tilbringe tid i et stille sted å meditere eller lytte til musikk kan lindre noen av stress du føler under og etter skilsmissen.
 • Verve støtte. Slipp alle dine negative følelser ved å snakke med en betrodd venn eller slektning. Får støtte fra folk som har vært gjennom en skilsmisse kan være spesielt nyttig siden de vet hva du går gjennom.
 • Utforsk. Når du er nylig singel, benytt anledningen til å nyte aktiviteter du ikke pleide å ha tid for eller prøve nye opplevelser du bare aldri fikk rundt til.
 • Trening. Making fysisk aktivitet en vanlig del av planen din vil ikke bare forbedre din generelle helse, men vil også hjelpe deg å arbeide av overflødig negativ energi som du føler under stressende tider.
 • Lette i etter-skilsmisse dating. Begynner å date igjen er en måte å bevege seg videre med livet ditt etter skilsmissen. Noen mennesker er klar til å møte nye mennesker snart etter en separasjon eller skilsmisse, men mange andre vil ikke føle seg komfortabel dating for en stund. Du vet du er klar når du har akseptert at ekteskapet er over og begynne å se frem til ditt nye liv.

Tilpasse seg ditt nye liv etter skilsmissen tar tid - innse at du ikke vil føle deg bedre over natten. Men jo mer du bryr deg om deg selv i løpet av denne stressende tid, jo sunnere og sterkere vil du føle deg. Og hvis du opplever noen bekymringsfulle symptomer eller om dine følelser får i veien for det daglige liv, snakk med legen din eller en mental helse profesjonell for å få hjelp.