Evb

Den rosacea - seboreisk eksem kobling

Ofte folk med rosacea har også seboreisk eksem. Finn ut mer om disse inflammatoriske hudsykdommer, og hvordan å behandle begge.

Rosacea og seboreisk eksem er begge inflammatoriske hudsykdommer som forårsaker rødhet, sår og kløe, og de ofte opptrer sammen. Men til tross for å ha mye til felles, rosacea og seboreisk eksem er faktisk urelaterte inflammatoriske hudsykdommer.

De viktigste symptomene på rosacea er:

 • Rød, rød hud
 • Svie eller brenning
 • Synlige blodkar i huden, som ser ut floker av fine røde linjer
 • En rød, forstørret nese
 • Papler og pustler (typer kviser som ser ut som kviser)

Seboreisk eksem, som rosacea, er en inflammatorisk hudsykdom. Det påvirker huden i ansiktet, hodebunnen, og noen ganger andre områder av kroppen. De vanligste symptomene er:

 • Skjellende områder som kan klø eller brenne
 • Patcher som vises fettete eller gulaktig
 • Flass flak i hodebunnen

Seboreisk eksem oftest vises på innsiden av ørene, på pannen, i øyenbrynene, og rundt nesen. Selv om årsaken er ukjent, er det knyttet til kjertlene i huden som produserer olje. Medvirkende faktorer kan omfatte:

 • Stress
 • Hormon svingninger
 • Ekstremvær, spesielt kaldt


Forskjellene mellom rosacea og seboreisk eksem

Med seboreisk eksem, er en gul, fettete skala typisk, og de bestemte områdene som er involvert kan gi en anelse for diagnose siden rosacea og seboreisk eksem påvirker ulike deler av ansiktet, sier Clare A. Pipkin, MD, en hudlege og assisterende professor i medisin ved Duke University Medical Center.

Med seboreisk eksem, "øyenbrynene, hodebunnen, nasolabiale folder [huden rundt nesen], og eksterne øregangene kan påvirkes," Dr. Pipkin forklarer. Fraværet av acne-lignende støt er en annen stor forskjell. "I motsetning til rosacea, seboreisk eksem vil ikke ha pustler, "sier Pipkin.

Når du har både rosacea og seboreisk eksem

Seboreisk eksem kan være den vanligste hudsykdommen å skje sammen med rosacea. Det er anslått at mellom 25 og 28 prosent av de med rosacea har også ansiktsbehandling eller hodebunnen seboreisk eksem.

Hvorfor skjer dette og er det en sammenheng? Eksperter vet egentlig ikke. "Fra klinisk erfaring, kan det være at disse forholdene er mer vanlig i visse hudtyper," sier Amy J. Derick, MD, en bord-sertifisert hudlege i Barrington, Illinois, som for eksempel lys hud.

Begge forholdene sammen kan føre til en rekke skjemmende symptomer i ansiktet - kombinert de kan skape økt rødhet, ubehag, og crusty lesjoner. Men riktig behandling kan bidra til å lette effektene av både inflammatoriske hudsykdommer.

Behandling av rosacea og seboreisk eksem

Når du har fått både rosacea og seboreisk eksem, er det viktig å se en hudlege for å ha begge behandles. Selv om du ikke kan kurere noen av dem, kan du administrere hver tilstand symptomer med medisiner. Behandling kan være litt annerledes når du har begge forhold - for eksempel, er seboreisk eksem ofte behandlet med steroider for å lette betennelser, men vedvarende bruk av steroider er kjent for å gjøre rosacea symptomer verre.

I stedet kan personer med både rosacea og seboreisk eksem trenger en soppdrepende behandling for seboreisk eksem. Hvorfor dette fungerer er ikke klart, men antifungaler ut til å hjelpe tømme stand og vil ikke forverre rosacea symptomer. Ta antibiotika (muntlig og aktuell) og unngå rosacea utløser kan bidra til å holde noen rosacea symptomene i sjakk.