Evb

Den psoriasis og leddgikt tilkobling

Psoriasis og psoriasis artritt kan virke som to forskjellige forhold, men man kan ofte foran den andre. Finne ut hva som knytter dem til hverandre.

Utslett på huden og stivhet i leddene kan synes å være to forskjellige, separate forhold, men denne kombinasjonen av symptomer kan være et tegn på psoriasis artritt.

Om lag 85 prosent av personer som utvikler psoriasisartritt også oppleve hudsykdommen psoriasis før deres felles problemene begynner. Noen ganger skjer det i motsatt rekkefølge, men de to forholdene er vanligvis knyttet sammen, sier Joel Silverfield, MD, en revmatolog med Tampa Medical Group Research i Tampa, Florida "The hudsykdom kan gå forut for leddgikt, eller leddgikt kan gå forut for huden lidelse, "Dr. Silverfield forklarer. "De noen ganger vil komme og gå sammen. Dette er kroniske lidelser utsatt for symptomene kommer og går. "

Det er viktig å merke seg at ikke alle som har psoriasis vil utvikle psoriasis artritt, samlet bare rundt 15 prosent av psoriasis pasienter opplever leddgikt problemer.

Psoriasis og leddgikt: forholdet

Det forhold mellom psoriasis og artritt er fortsatt ikke fullstendig forstått. Psoriasis oppstår når immunsystemet sender ut feil signaler som forteller hudceller til å vokse for raskt, forårsaker tykke, røde flekker i huden. "I stedet for å bygge opp og danner en fin jevn lag, begynner huden å bygge opp og flasse av," Silverfield sier. "For uansett grunn, går det normale oppskriften du har i cellene dine som forteller dem til å snu på et visst nivå floke."

Dette immunrespons, Silverfield sier, er tenkt å utvide til leddene og entheses, de stedene i kroppen hvor leddbånd og sener fester seg til ben. Noen pasienter kan også utvikle andre forhold på grunn av dette immunrespons, som skader sine nail senger og rødhet og smerter rundt øynene. "På noen måter er det ligner på kreft, med en lovløs spredning av celler," Silverfield sier. "For eksempel, i brystkreft, kan celler som normalt ville bo i bryst vokse og spre seg til lungene. Det er hva som kan skje med psoriasis og psoriasis artritt. Cellene er ikke virker etter det foreskrevne roller. "

Psoriasisartritt: årsaker og behandling

Det er foreløpig ingen kur for psoriasis eller psoriasisartritt. Forskere har funnet ut at visse grupper av mennesker er mer sannsynlig å utvikle disse forholdene enn andre. Folk av kaukasisk avstamming, for eksempel, er mer sannsynlig å få psoriasis enn afrikansk-europeere. Det er også en sterk familiær komponent - folk som har nære familiemedlemmer med psoriasis artritt er 50 ganger mer sannsynlig å utvikle det enn de som ikke gjør det. De med genetisk markør HLA-B27 er også mer sannsynlig å utvikle psoriasis og psoriasisartritt, sier Silverfield. Tilstedeværelsen av denne markøren kan oppdages gjennom en enkel blodprøve.

Noen eksperter mener også at psoriasis og psoriasis artritt kan være forårsaket av fysiske traumer, som en solbrenthet eller et kutt. I psoriasis tilfeller, dette kalles en "Koebner fenomen", og i tilfeller av psoriasisartritt, kalles det en "dyp Koebner fenomen." "Tankegangen er at noen ganger med traumer, kan du hisse opp kroppens immunsystem og noen ganger slår den på, "Silverfield sier.

Inntil en klar årsak og kur er funnet for disse forholdene, kan pasienter prøve en rekke behandlinger for å lindre sine symptomer. Noen ganger til behandling lette smertefulle flekker av psoriasis-berørte huden kan også hjelpe med psoriasisartritt. "Jeg har sett pasienter som gjorde behandlinger rent for huden, som lysterapi, og funnet ut at deres leddgikt fikk bedre også," Silverfield sier. Noen medisiner, som for eksempel den reseptbelagte legemidler adalimumab (Humira) og infliximab (Remicade), kan også forbedre både psoriasis og leddgikt, la han til.

"For noen år siden, hvis jeg hadde en pasient med psoriasis og psoriasis artritt, jeg ble begrenset hva jeg kunne gjøre for dem," Silverfield sier. "Nå er det mange gode behandlinger for dem. Det er sjelden i disse dager å se en pasient hvis tilstand ikke viser gode forbedringer. "