Evb

Den emosjonelle toll av en Parkinsons diagnose

Mottar nyheten om en Parkinsons diagnose kan bare være den tøffeste tingen du noen gang har opplevd. Det kan ta en stund å lære å takle, men med riktig støtte, vil det bli mer håndterlig.

Du har nettopp lært at du har Parkinsons sykdom, en uhelbredelig, kronisk, og progressiv sykdom som du vil sannsynligvis nødt til å slite med for resten av dine dager.

Ditt sinn vil slite med måter å takle den virkeligheten. Du vil også nødt til å finne ut hvordan å fortelle dine venner og familie om hva som skjer med deg. Og du må nå ut til kilder til informasjon og støtte til forberede deg på den lange veien videre.

Parkinsons diagnose: følelsesmessige aspektene

Mange som mottar en Parkinsons diagnose i utgangspunktet reagere med fornektelse. De kan stille spørsmål ved diagnose, eller gå til flere eksperter håper man vil fortelle dem Parkinsons diagnosen er feil. De kan hoppe over sine medisinske avtaler eller nekte behandling. De kan holde nyheten for seg selv heller enn å la sine kjære vet.

Og når du har absorbert nyheten om din Parkinsons diagnose, kan et bredt spekter av følelser dukke opp, mange knyttet til stadier av tap eller sorg normalt forbundet med å miste en kjær. Følelser av sinne, fornektelse og depresjon er alle en vanlig og normal del av å komme i kast med situasjonen. Disse følelsene vil sortere seg ut i tid, og bør ikke gå for fort - de er avgjørende for den endelige aksept av Parkinsons diagnose.

Parkinsons diagnose: fortelle venner og familie

En av de mest betydelige skritt mot å akseptere en Parkinsons diagnose er å dele nyheten med familie og venner. På dette punktet, vet du at det som skjer er reell, og du begynner å ta proaktive skritt for å håndtere det.

Det finnes ingen regler for å fortelle familie og venner om diagnosen din, men disse forslagene kan hjelpe deg å utlevere informasjon til bestemte personer i livet ditt:

  • Ektefelle eller partner. Det er viktig å snakke åpent og ærlig med din ektefelle om Parkinsons diagnose. Akkurat som hun har vært din partner for alt annet i livet, vil hun være din partner i dette. Del dine bekymringer og frykt, og forklare alt du vet om sykdommen, inkludert hvordan du måtte trenge hennes hjelp over tid.
  • Barn. Dine barn vil trolig ta sine emosjonelle signaler fra deg i løpet av denne samtalen. Være betryggende, men også åpen og ærlig om endringene de har kanskje allerede observert og endringer som kan komme i fremtiden som følge av sykdommen din.
  • Foreldre. I mange tilfeller vil foreldrene informert om sine barns Parkinsons diagnose føler seg skyldig, maktesløs, eller frustrert. De kan også gå gjennom en periode med fornektelse av sine egne. Ikke ta dette som et tegn på svik - de er rett og slett sliter med å absorbere nyhetene.
  • Venner. Noen venner vil håndtere ordet av Parkinsons diagnose bedre enn andre. Alvorlig sykdom gjør at folk tror om sin egen sårbarhet og dødelighet, og dette kan gjøre det vanskelig for noen å snakke om det. Andre kan være mer åpne om å stille spørsmål og tilbyr sin støtte med en gang. Husk at ikke alle vil reagere på samme måte, og prøve å respektere disse forskjellene. Over tid vil de fleste komme seg rundt.

Parkinsons diagnose: informasjon og ressurser

Å bli proaktive og oppsøke informasjon og ressurser er et annet positivt skritt mot å akseptere din Parkinsons diagnose.

Du kan finne informasjon om hvordan du håndterer livet med Parkinsons gjennom nettstedene til organisasjoner dedikert til å hjelpe mennesker med sykdommen, for eksempel:

Parkinsons diagnose: å bli med i en støttegruppe

For å hjelpe deg gjennom perioden etter diagnose, og i å håndtere livet med sykdommen, kan du også vurdere å bli en del av en Parkinsons sykdom støttegruppe. Disse gruppene kan være svært nyttig i å lære dag-til-dag mestring. Ressurser for å hjelpe deg å finne en støttegruppe kan omfatte:

  • Legen
  • Lokalsykehusene
  • Samfunnet kalenderen i din hjemby avis
  • Telefonboken
  • Nettsidene til organisasjonene nevnt ovenfor

I tillegg har noen Parkinson-pasienter opprettet egne nettsteder som fungerer som online-støtte grupper. Disse inkluderer vår partner nettsted, Carepages, Clognition, og Parkinson rørledning prosjektet. Husk, du trenger ikke å gå gjennom denne prøvelsen alene - kontakt med andre og søker ut støtte vil hjelpe deg med å håndtere de mange følelser du sannsynligvis føler akkurat nå.