Evb

Den beste maten for sunne tenner

Spise kalsium-rik meieriprodukter og unngå sukkerholdige matvarer som godteri kan bidra til å holde tennene friske. Men selv noen gode-for-deg mat kan skade tennene.

Rense tennene er viktig for sunne tenner, men visste du at den type mat du spiser kan også hjelpe - eller hindre - din tannhelse? Spise mat som er bra for tennene, og å være forsiktig med de som ikke er nøkkelen til å ha et sunt smil.

Hvordan du spiser er også viktig. I en studie fra Kings College London Dental Institute, så forskerne på mer enn 1000 menn og kvinner mellom 18 og 30 for koblinger mellom kosthold og tann erosjon. De fant ut at å spise høy syre matvarer (for eksempel frukt og juice) i løpet av dagen kan skade en person tenner hvis ingen innsats er gjort for å motvirke effektene.

Mat som er bra for tennene

Emalje er en tann første forsvar mot forfall. Hvis emaljen på tennene er erodert eller skadet, er du på høyere risiko for ising i tennene og hulrom. Du kan bidra til å styrke tannemaljen ved å spise mat med høyt kalsium. Dessuten vil legge matvarer rike på vitamin D i kostholdet ditt tillate deg å bedre absorbere kalsium som sunne tenner trenger.

De beste valgene for sunne tenner er matvarer med:

 • Kalsium. Lav-fett eller fett-fri meieriprodukter som melk, ost og yoghurt er kalsium stifter som ikke legger usunt mettet fett i kostholdet ditt. Hard ost i bestemte bidrar også nøytralisere syrer som finnes i matvarer som truer tannemaljen. Andre gode kilder til kalsium er grønne bladgrønnsaker som grønnkål, bok choy, og selv rosenkål, som leverer en sunn boost av vitamin C, også.
 • Vitamin D. Eggeplommer, sopp og mest fisk er gode kilder til vitamin D du trenger for å absorbere kalsium, som bygger og vedlikeholder sunne tenner.
 • Vitamin c. Rød paprika og søtpoteter kan gi vitamin C nødvendig for sunt tannkjøtt, noe som bidrar til å holde tennene på plass. Sitrusfrukter som appelsiner er også høy i vitamin C, men du må være forsiktig med surhet deres.
 • En sunn knase. Den skarpe tekstur av crunchy frukt og grønnsaker kan bidra til å tørke bort plakk-bakterier på tennene. De kan også øke produksjonen av spytt, noe som bidrar til å nøytralisere bakterier i munnen. Epler, pærer, selleri og gulrøtter er alle gode valg. Imidlertid kan selv en sunn mat som et eple utsetter tennene for skadelig syre når det spises sakte. For å redusere virkningen av syre, pusser tennene før du spiser og drikker vann eller skyll straks etter.

Dårlig mat for tennene

Når du spiser, plakk - den klebrige film av bakterier som dekker tennene - slipper syrer som bryter ned emaljen på tennene. Matvarer som inneholder mye syre kan føre til at tannemaljen å erodere mest, så disse matvarene bør spises i moderate mengder for å minimere skader på tennene.

Mat som ikke er bra for tennene er:

 • Hard eller klissete godteri. Når du suger på harde drops, er godteri igjen i munnen i lang tid, noe som betyr lengre eksponering for sukker og ødeleggende syre. Klissete godteri er også et problem fordi sukker holder seg til tennene.
 • Karbohydrater. Mat som hvitt brød, pasta og potetgull blir behandlet som sukker når fordøyd. Og matrester fra disse karbohydrater tendens til å dvele ved å stikke i sporene av tenner, skaper grobunn for syre.
 • Soda og fruktjuice. Vær spesielt forsiktig med nipper dem over en lengre periode, noe som fremmer langvarig eksponering for sukker og syre.
 • For mye sitrus. Appelsiner, kiwi, sitroner og grapefrukt er gode kilder til vitamin C for sunt tannkjøtt, men de er også høy i emalje-ødeleggende syre. Nyt disse matvarene i moderasjon for å minimere deres innvirkning på tennene.
 • Harde matvarer. Peanut sprø, hard pretzels, og is kan tilby en tilfredsstillende crunch, men de også bære risikoen for skader på tennene. Gumlet på hard mat skaper ekstra press og friksjon som kan chip eller sprekk tennene.
 • Matvarer som forlater flekker. Kaffe, te og rødvin er beryktet flekk-opprørere. Mens tann flekker er ikke skadelig, kan de bli vanskelig å fjerne dersom disse matvarer er konsumert i overkant. Pusser for hardt eller bruke sterke produkter for å fjerne disse flekkene kan skade tennene og tannkjøttet.

Den gode nyheten på mat og sunne tenner

Det kan være vanskelig å gi opp en mat som du begjærer, men du trenger ikke å slutte å spise sukkerholdige og syrlig mat helt. Domenick Zero T., DDS, direktør for Oral Health Research Institute, og professor og leder av avdeling for forebyggende og Community Dentistry ved Indiana University School of Dentistry, forklarer at noe mat kan være forfall-forårsaker hvis du ikke rutinemessig praksis god munnhygiene.

Hvis du ønsker noe som inneholder sukker - inkludert frukt - her er hva du kan gjøre:

 • Nyt det i moderate mengder.
 • Spis den med andre typer mat for å hjelpe nøytralisere syren.
 • Drikk vann for å vaske bort bakterier og eventuelle gjenværende matrester.

Det er også viktig å rense tennene etter å ha spist. Men, vent i 30 minutter til en time etter at du har en syrlig mat eller drikke fordi syre svekker tannemaljen, noe som gjør tennene mer utsatt for skader fra børsting. Et annet alternativ er å tygge et stykke sukkerfri tyggegummi i 20 minutter for å redusere plakk. Etter disse strategiene vil bidra til å holde tennene friske og smile-klar.