Evb

Den aldrende effekten av UV-stråler

For mye sol forårsaker rynker og andre tegn på aldring, og ikke minst hudkreft.

Skader fra solens ultrafiolette (UV) stråler kan føre til at huden eldes for tidlig - tror rynker. Den gode nyheten er at for tidlig aldring på grunn av UV-stråler er i stor grad forebygges. Ved å ta skritt for å unngå overdreven soling og beskytte huden din når du er i solen, kan du bidra til å holde huden din sunnere og utsette rynker i årene som kommer.

Solens spekter av ultrafiolette stråler

Stråling som sendes ut fra sola når jorden i form av UV-stråler. Ozon i jordas atmosfære gir en viss beskyttelse, men nedbryting av ozonlaget som har skjedd de siste tiårene gjør oss enda mer sårbare for UV-stråler skader. Selv på overskyete dager du fortsatt blir utsatt for UV-stråler - "skydekket" tilbyr ingen beskyttende verdi.

To typer UV-stråler nå jorden, UVA og UVB (solen også avgir UVC-stråler, men disse blir absorbert av jordens atmosfære). UVA-stråler er de strålene som forårsaker tanning samt rynker og andre tegn på for tidlig aldring, og UVB stråler forårsaker solbrenthet og hudkreft. Men begge til slutt skade huden din. UV-stråler er kraftigere i sommermånedene. De er også sterkere i høytliggende områder og jo nærmere du kommer til ekvator - geografiske faktorer som øker risikoen for tidlig aldring.

Skaden gjort av UV-stråler

Når UV-strålene når huden din, de samhandler med en naturlig kjemisk i huden som heter melanin. Melanin er første linje av beskyttelse og absorberer UV-stråler for å beskytte huden mot solskader, denne kjemiske reaksjonen er det som gir huden en brunfarge. Når mengden av UV-stråler du er utsatt for overskrider beskyttelsen som tilbys av melanin, men du får en solbrenthet.

Gjentatt overeksponering for UV-stråler kan føre til ulike former for hudskader inkludert:

 • Fine linjer
 • Rynker
 • Alder flekker, fregner og andre misfarging
 • Skjellende røde flekker, kalt aktinisk keratose, antatt å være begynnelsen på hudkreft
 • Tøff, læraktig hud som føles og ser tørr og ru

Som om disse tegnene på aldring ikke var nok, fører til at solen mange typer hudkreft, inkludert livstruende melanom; øyeskade som for eksempel katarakt, som svekker synet, og et svekket immunforsvar, forlater deg mindre i stand til å bekjempe infeksjoner.

Bryt UV ray syklus

Du kan bidra til å beskytte huden mot rynker og andre solskader med følgende trinn:

 • Bruk solkrem. Hver dag, sjenerøst bruke solkrem med en solfaktor (SPF) på minst 15, velge produkter som gir det som kalles "bredt spekter" beskyttelse mot både UVA-og UVB-stråler. Når du er i solen i lengre perioder av gangen, nytt solkrem annenhver time.
 • Bruk verneklær. Når det er mulig, bruke lange ermer skjorter, lange bukser, en bredbremmet hatt og solbriller for ytterligere å skjerme huden din fra solen. Tenk klær laget av tekstiler med innebygd SPF.
 • Unngå peak soltimer. Bo i skyggen under den varmeste delen av dagen, vanligvis fra 10 am til 16:00, når solens stråler er på sitt mest intense.
 • Følg UV indeks UV Index er en daglig indikator på hvor mye UV-stråling forventes å nå jorden -. Tenke på det som en pollen teller lesning for huden din. Utviklet av Environmental Protection Agency og National Weather Service, er det vanligvis sendes sammen med den lokale værmeldingen. Et poengtall på 1-2 anses lav, og noe over 11 er meget høy. Jo høyere tall, jo mer du risikere overeksponering for UV-stråler.
 • Bruk aldri solarium. Solarier avgir de samme UV-stråler som kommer fra solen, så hoppe over dem. I motsetning til det mange tror, ​​de er ikke en "tryggere" måte å tan.
 • Bronse selv med sunless tanning produkter. Hvis du liker utseendet på Sunkissed hud, bør du vurdere gjør-det-selv-tanning produkter eller splurge på en salong spray-on tan. Men husk å fortsatt bruke solkrem og ta alle andre forholdsregler mot UV-stråler når du kommer til å være utenfor.

Mens solen kan føle seg varm og innbydende, kommer eksponering for UV-stråler til en kostnad. Ta skritt for å beskytte deg mot ødeleggelse som solskader kan skape på huden din.