Evb

Deksametason for myelom behandling

Deksametason har vist seg effektiv for behandling av multippel myelom når de gis i store doser. Lær hvordan og hvorfor den virker, i tillegg til de mulige bivirkninger.

Hvis du har multippel myelom, kan du bli behandlet med et steroid kalt deksametason. Selv om kroppen gjør steroider i binyrene, som er små kjertler som ligger på toppen av nyrene, er deksametason en syntetisk (kunstig) produkt skapt i laboratoriet. Foruten deksametason, andre syntetiske steroider inkluderer prednison, prednisolon, og methylprednisone. Disse stoffene er lik deksametason, og kan også anvendes i behandling myelom.

Deksametason kan brukes alene eller i kombinasjon med andre medikamenter som helst i løpet av myelom behandling, herunder under kjemoterapi, før en stamcelletransplantasjon, og etter myelom er kommet tilbake, eller i et myelom som ikke har respondert på andre behandlinger.

Myelom behandling: hvordan fungerer deksametason?
Deksametason og de andre steroider er nyttige ved myelom behandling fordi de kan slutte hvite blodlegemer fra reiser til områder hvor cancerøse myelomceller forårsaker skade. Dette reduserer graden av svelling eller betennelse i disse områdene og lindrer smerte og assosiert trykk.

Enda viktigere, i høye doser, kan deksametason faktisk dreper myelomaceller. Når det kombineres med andre myelom narkotika, kan det også gjøre disse stoffene fungerer enda bedre. Andre legemidler som brukes med deksametason inkluderer cellegifter, for eksempel vinkristin (Oncovin) og doksorubicin og immunmodulerende midler (legemidler som påvirker immunsystemet, kroppens naturlige forsvar), for eksempel thalidomid og lenalidomid (Revlimid).

Deksametason og andre steroider blir noen ganger brukt for seg selv for å behandle sykdommen. Ifølge International myelom Foundation, er deksametason den mest effektive monoterapi for behandling av myelomatose når gitt i store doser. Risikoen for bivirkninger er mye høyere ved disse dosene, men.

Bivirkningene av deksametason myelom behandling
Bivirkninger fra deksametason avhenger av hvor høy dose er og hvor lenge du har tatt medisinen. Noen vanlige bivirkninger er vektøkning, humørsvingninger, kviser, og urolig mage. Heldigvis bivirkningene tendens til å forsvinne hvis dosen senkes eller behandlingen stoppes. Ikke noen gang plutselig slutte å ta noen steroid medisiner på egen hånd, skjønt. Plutselige avbrudd av disse medikamentene kan føre til en alvorlig reaksjon som påvirker hjerterytmen og blodtrykket.

Andre mulige bivirkninger:

  • Infeksjon. Steroider hindre hvite blodlegemer fra effektivt bekjempelse av bakterier, så infeksjoner kan være mer sannsynlig. La legen få vite ved første tegn på en infeksjon.
  • Væskeretensjon. Steroider kan føre til at kroppen til å holde på overflødig væske. Dette kan føre til høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Fortell legen din dersom du merker noen hevelse i bena, eller hvis du føler deg kortpustet.
  • Gastrointestinale problemer. Steroider kan irritere magen og fordøyelseskanalen. I alvorlige tilfeller kan blødninger eller sår oppstår. Disse effektene kan reduseres ved å ta syrenøytraliserende midler og ved ikke å ta medisinen på tom mage.
  • Høyt blodsukker. Steroider kan påvirke måten kroppen behandler karbohydrater. Dette kan føre til høyt blodsukker, selv hos personer som ikke har diabetes. Mens du er på steroider, bør legen overvåke sukker nivåer tett. Noen mennesker kan trenge ekstra medisiner for å holde blodsukkeret i normalområdet.

Den nederste linjen på deksametason og myelom behandling
Deksametason, enten alene eller kombinert med nyere medisiner, som lenalidomids, er en verdifull del av myelom behandling. Deksametason gis muntlig eller som infusjon i en blodåre. Dosen vil avhenge av den type behandling og varierer fra person til person. Den generelle regel er å gi den minste dose som er nødvendig for å produsere en god respons.

Mitchell Smith, MD, direktør for lymfom og myelom service på Fox Chase Cancer Center i Cheltenham, Pa, sier, "Steroider har vært en bærebjelke i myelomatose terapi siden 1960. Mens de har ofte blitt brukt ved høydose intensitet, tyder nyere data at mer er ikke nødvendigvis bedre, på grunn av overflødig toksisitet. "

Dr. Smith mener at kombinasjonen av steroider med de nye myelom behandling narkotika har dramatisk bedret utsiktene for myelom i det siste tiåret. "I tillegg er en imponerende rekke av lovende nye legemidler i henhold aktiv etterforskning. Responsrater er nå mye høyere enn med eldre kjemoterapiregimer. Videre er antall pasienter som oppnår komplett remisjon også mye høyere, "sier Smith.