Evb

De største fedme risikofaktorer

Vi vet alle at å spise for mye junk food og ikke trener nok kan føre til å sette på overskytende pounds. Imidlertid kan noen andre overraskende hverdagslige vaner også være å klandre.

Det er ingen hemmelighet vi opplever en epidemi av fedme. Ifølge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), omtrent en tredjedel av amerikanske voksne overvektige og en annen tredjedel er overvektige. Da gjenstår bare om lag en av tre europeere i normal sunn vekt rekkevidde.

Mange av oss kjemper Ardenneroffensiven. Vi prøver å unngå mat med høyt fett og sukker og trene mer for å miste eller opprettholde vekten. Men forskere oppdager at det er mer til historien.

Mens det vi spiser og hvor aktiv vi er sikkert påvirke vår størrelse, en fersk studie fant at det er andre faktorer i arbeid så vel, inkludert hvor mye vi sover, hvor mye vitamin D vi får, og hvor mye vi engasjerer oss i tankeløse spise.

Fedme risiko: ikke nok søvn

Enten arbeid og familie forpliktelser er å holde oss opp om natten, eller vi er koblet til underholdning som TV, videospill, og surfe på Internett, kan vi komme opp med hundre ting å gjøre i tillegg til søvn. Ved å gjøre det, men kan vi være økende vår fedme risiko.

Selv om søvnen er den mest stillesittende aktivitet av alle og brenner minst mulig kalorier - ett minutt søvn brenner bare én kalori i gjennomsnitt - men forskere ved Children Hospital of Eastern Ontario Research Institute i Canada nylig funnet ut at ikke får nok søvn kan spiller en stor rolle i vektøkning.

"For noen mennesker, kan mangel på søvn være hovedproblemet, og et smalt fokus på kosthold og trening vil ikke være nok til å løse det," sier Jean-Philippe Chaput, PhD, junior forsker i Healthy Aktiv Living og fedme forskning Gruppe på Barnas Hospital of Eastern Ontario Research Institute i Ottawa, Ont., Canada og forfatter av studien.


Relatert: koblingen mellom søvn og vekt

Flere faktorer kan forklare dette funnet. For ett, jo mindre en person som sover, jo mer tid man har for å gjøre andre ting som å spise. Også, kan trøtt og sliten hindre oss fra å ville treffe gym. Det synes også å være en fysiologisk komponent: Mindre søvn tærer på hormoner som er involvert i appetitt kontroll. Begrense søvn fører til en reduksjon i hormonet leptin, som hjelper hjernen erkjenne at magen er full. I tillegg øker mangel på søvn utgivelsen av hormonet ghrelin, en appetitt stimulerende som gjør at vi ønsker å spise mer.

For å redusere risikoen for vektøkning forårsaket av mangel på søvn, anbefaler Chaput voksne få syv til åtte timers søvn i døgnet, mens barn i skolealder bør få 10 til 11 timer.

Fedme risiko: mangel på kalsium

Meieriprodukter kan være bra for mer enn våre tenner og bein - de kan bare bidra til å holde vår fedme risiko.

"Kalsium har kapasitet til å binde seg med fett i mage-tarmkanalen, noe som resulterer i en økt fett fekal utskillelse," Chaput forklarer. "Videre ber høyt inntak av meieriprodukter og kalsium er bra for appetitten kontroll."

De fleste voksne bør satse på 1000 mg kalsium per dag - ideelt sett gjennom kosten, heller enn kosttilskudd - for å få de ekstra fordelene av protein og andre bioaktive ingredienser som finnes i matvarer.

Husk at kroppen ikke kan høste fordelene av kalsium uten nok vitamin D. Forsterkede meieriprodukter, eggeplommer, og fisk som laks og tunfisk er gode kilder til vitamin D.


Relatert: er du en emosjonell eater?

Fedme risiko: tankeløse spise

Det er ikke bare viktig å være bevisst på hva vi spiser - for eksempel kutte ut junk food for å holde tall på skalaen fra snikende opp - men også hva vi gjør når vi spiser. "Moderne stillesittende aktiviteter som å se på TV og spille dataspill ikke bare brenne noen kalorier, de også øke matinntaket i fravær av sult," sier Chaput.

Prøv å identifisere situasjoner når unødvendig spising kan forekomme. Spiser du for mye mens du ser sport på TV sammen med venner? Eller på fester og andre sosiale arrangementer? Eller mens du surfer på Internett? Når du finne ut dine største problemet situasjoner, prøve å gjøre en bevisst innsats for å begrense inntaket eller unngå mat helt i disse tider.

Overskytende pounds og fedme kan være forårsaket av en kombinasjon av mange faktorer. Det beste forsvaret mot en høy fedme risiko er en sunn livsstil generelt - nemlig spise riktig mat i riktige mengder, være aktiv, få en god natts søvn, og ha riktig mengde vitaminer og mineraler, inkludert kalsium og vitamin D.