Evb

Cooking med cøliaki

Lær hva du skal se opp for på matbutikken og på kjøkkenet når du tilbereder mat for noen med cøliaki.

En enkel tur til butikken kan være overveldende for folk med cøliaki. Plutselig er alle produkter med hvete, rug, eller bygg off-limits. Den gode nyheten er at med litt ekstra innsats, kan folk med cøliaki fortsatt nyte velsmakende og tilfredsstillende måltider.

Cøliaki: på matbutikken

En glutenfri diett "inneholder alle de samme gode kjøtt, fisk, fjærkre, melkeprodukter, frukt, grønnsaker, krydder og urter" som et vanlig kosthold, sier Dana M. Ellis, MPH, RD, hjerte-transplantasjon kostholdsekspert ved UCLA Medical Center i Los Angeles. "Bare de typer korn og bearbeidet mat valgt må være tilrettelagt for gluten-fri levende."

Som blir sagt, gluten kan gjemme på steder man ikke mistenker, så lese etiketter er kritisk. Ingredienser for å unngå å inkludere hvete, Kamut, spelt, rug, bygg, triticale, hydrolysert vegetabilsk protein, malt eller malt aroma, malt eddik, havre, soya saus, modifisert stivelse, naturlige og kunstige smaker, dekstrin, brun ris sirup, mono- og diglycerider, og smakstilsetninger i kjøttprodukter. Behandlet oster og forberedt kake frosting bør også generelt unngås. Personer med cøliaki bør se opp for non-food kilder til gluten i tillegg - for eksempel visse kosmetikk, medisiner (både reseptbelagte og over-the-counter), og barns leire.

Hvis du eller en elsket en har cøliaki, være forberedt på å besøke flere dagligvarebutikker. De fleste butikker har en gluten-fri mat området (pluss andre glutenfrie matvarer i fryseren delen), men ikke alle butikken bærer hvert produkt. Også huske på at mange glutenfrie produkter har kortere utløpsperiode. Du må kanskje planlegge å fryse deler eller kjøpe en mengde mat som kan brukes i en rimelig tidsramme.

Glutenfrie matvarer kan være dyrt, advarer Shari Cheves av Laguna Beach, California, som har cøliaki. "Etter dagligvarebutikk regningen begynte å klatre, måtte vi få mer selektiv med våre glutenfrie behandler matvarer og understreke mer ferskvarer,» minnes hun. "Jeg kjøper noen av våre favoritt elementer i bulk på nettet for å spare penger. Så langt det fungerer godt ut. "

Cøliaki: på kjøkkenet

Krysskontaminering på kjøkkenet kan være en annen stor utfordring for familier med et medlem som har cøliaki. Gluten fra andre matvarer kan lett gjøre sin vei inn i spesielt forberedt glutenfrie retter. Alt kan være et potensielt problem - fra skjærebrett og siler til kjøkkenutstyr, gryter og panner, og til og med kluter.

"En egen brødrister er et must," råder Carol M. Shilson, administrerende direktør ved University of Chicago Cøliaki Center i Chicago. "Aluminiumsfolie er en praktisk måte å unngå krysskontaminering på felles matlaging overflater. Du kan også vurdere farget kasseroller eller panner dedikert til glutenfri mat, samt et spesielt skap med alle glutenfri mat. "

Ditt beste forsvar i å velge riktig mat og unngå krysskontaminering er å bo utdannet. Møte med en registrert kostholdsekspert eller delta i et lokalt eller online support gruppen. Den Cøliaki foundation, den cøliaki sprue forening / europa europa, øk., og University of chicago cøliaki sentrum har nettsteder som gjør det mulig å forske glutenfrie kosten alternativer på nettet.

Viktigst, holde seg positiv. "Selv om det å ha cøliaki virker skremmende, skremmende, og livsendrende, er det 100 prosent overkommelig med riktig kosthold endringer", sier Ellis. "Ved å forstå hvilke produkter og ingredienser kan inneholde gluten og hvor du finner de som er trygge å spise og gluten-fri, kan du lett leve livet ditt på en normal måte."