Evb

Colorectal cancer screening tester

Ulike tester brukes til å oppdage tykktarmskreft eller for å finne forstadier polypper.

Screening testene brukes til å se etter sykdom hos personer som ikke har noen symptomer. I mange tilfeller kan disse testene finner kolorektal kreft på et tidlig stadium, og gi betraktelig bedre sjansene for vellykket behandling. Screening tester kan også bidra til å forebygge enkelte krefttyper ved å tillate leger å finne og fjerne polypper som kan bli kreft. Testene som brukes til skjermen for polypper og tykktarmskreft kan deles inn i to grupper:

Tester som kan finne både kolorektale polypper og kreft: Disse testene er gjort enten ved å se på tykktarmen ved hjelp av et omfang som er satt inn i endetarmen eller med spesielle X-ray tester. Polypper funnet før de blir kreft kan fjernes, slik at disse testene kan forebygge tykktarmskreft. På grunn av dette, er disse testene foretrukket hvis de er tilgjengelige og er du villig til å ha dem.

Tester som hovedsakelig finner kreft: Disse involverer testing av avføring (avføring) etter tegn på kreft. Disse testene er lettere å ha gjort, men de er mindre sannsynlig å finne polypper.

Tester som kan finne både kolorektale polypper og kreft

Fleksibel sigmoidoskopi (flex-sig): En sigmoidoscope er en tynn, fleksibel, lysende rør om tykkelsen på en finger. Den er plassert i den nedre del av tykktarmen gjennom rektum. Dette gjør det mulig for legen å se på innsiden av rektum og en del av kolon polypper eller kreft for. Fordi røret er bare om lag to meter lang, er legen bare kunne se omtrent halvparten av tykktarmen. Testen kan være ubehagelig, men den bør ikke være smertefull. Pass på at legen er klar over eventuelle medisiner du tar, som du kanskje må endre hvordan du tar dem før testen.
Før testen, må du ta litt medisin for å rense ut kolon og rektum. Dette er slik at legen kan tydelig se slimhinnen. Hvis en liten polypp er funnet, kan legen fjerne det under denne testen. Dette kan gjøres med verktøy som brukes gjennom omfanget. Hvis en adenom polypp eller kolorektal kreft er funnet i løpet av flex-sig, må du ha en koloskopi for å se etter polypper eller kreft i resten av tykktarmen.
En sigmoidoscopy tar vanligvis 10 til 20 minutter. De fleste mennesker trenger ikke å bli bedøvet for denne testen, men dette kan være et alternativ du kan diskutere med legen din. Sedasjon kan gjøre testen lettere, men du vil trenge litt tid å komme seg, samt noen med deg til å ta deg hjem etter testen.
Koloskopi: En colonoscope er en lengre versjon av sigmoidoscope. Den brukes på samme måte, men tillater legen å se hele tykktarmen. Hvis en polypp er funnet, kan legen fjerne det. Hvis noe annet ser unormal, kan en biopsi gjøres. For å gjøre dette, er et lite stykke vev tatt ut gjennom colonoscope. Vevet blir sendt til laboratoriet for å se om kreftcellene er til stede.

Koloskopi kan gjøres på et sykehus outpaitent avdeling, i en klinikk, eller i et legekontor.

  • Før testen: Den tykktarm og endetarm må være tom og ren. Du vil ta litt medisin for å rense ut kolon dagen før testen og kanskje en klyster den morgenen. Legen din vil gi deg nøyaktige instruksjoner. Sørg for å lese disse nøye et par dager på forhånd, siden du kanskje må handle for spesielle forsyninger og få avføringsmidler fra et stoff butikken. Hvis du er usikker på noe, kan du ringe legekontoret og gå over ting steg for steg med sykepleier.

    Pass på at legen er klar over eventuelle medisiner du tar, som du kanskje må endre hvordan du tar dem før testen. Mange synes tarmen forberedelse til å være den mest ubehagelige delen av testen, så vil du mest sannsynlig være på badet ganske mye. Du kan bli gitt andre instrukser, også, som for eksempel matvarer for å unngå for en viss tid før testen.
  • Under testen: Testen i seg selv vanligvis tar ca 30 minutter, men det kan ta lengre tid hvis en polypp er funnet og fjernet. Før testen starter, vil du bli gitt medisin gjennom venen din til å føle deg komfortabel og trøtt. Du kan være våken, men du vil ikke være klar over hva som skjer og kan ikke huske test etterpå. De fleste vil være helt våken etter når de kommer hjem fra testen.

    Hvis en liten polypp er funnet, kan legen fjerne det. Hvis legen ser en større polypp eller svulst eller noe annet ikke er normal, kan en biopsi gjøres. For å gjøre dette, er et lite stykke vev tatt ut gjennom colonoscope. Vevet blir sett på under mikroskop for å se om det er kreft, godartet en (ikke-kreft) vekst, eller et resultat av betennelse.
  • Etter testen: Du må kanskje ha noen kjøre deg hjem fra testen fordi medisinen som brukes kan påvirke din evne til å kjøre. Legen din vil fortelle deg om du trenger noen til å kjøre deg hjem. Noen mennesker kan ha gass smerter eller kramper etter en stund etter testen, men de fleste føler seg fint når de narkotika slites av.

Dobbel kontrast barium klyster (DCBE): For å gjøre denne testen, er en kalkholdig stoff som brukes til delvis fylle og åpne opp i tykktarmen. Luft pumpes så inn for å føre til kolon for å ekspandere. Dette gjør gode X-ray bilder å bli tatt. Hvis et område ikke ser normal, må du ha en koloskopi.

Forberedelsene til denne testen er lik som på koloskopi, men for DCBE du ikke vil bli gitt medikamenter for å gjøre deg søvnig. Det tar omtrent 30 til 45 minutter for å gjøre denne testen. Et lite, fleksibelt rør er satt inn i endetarmen, og bariumsulfat pumpes inn for å delvis fylle og åpne opp i tykktarmen. Når tykktarmen er ca halvfull av barium, blir du slått på x-ray bordet slik at barium sprer seg i hele tykktarmen. Da luft er pumpet inn i tykktarmen gjennom det samme røret. Dette kan føre til ubehag, og du kan føle at du trenger å ha avføring. Du kan ha oppblåsthet eller kramper etter testen, og vil trolig føle behov for å tømme tarmen like etter at testen er gjort. Den barium kan føre til forstoppelse i noen dager, og avføringen kan se grå eller hvit til all barium er ute.

Virtuell koloskopi: Du tenker kanskje på dette som en super x-ray eller en avansert CT av tykktarmen. CT skanner tar mange bilder som den roterer rundt deg mens du ligger på et bord. En datamaskin kombinerer så disse bildene inn bilder av skiver av tykktarm og endetarm. Virtuell koloskopi (også kalt CT colonography) innebærer bruk av spesielle dataprogrammer for å lage både 2 dimensjonale x-ray bilder og en 3-D "fly-through"-visning av innsiden av tykktarmen og endetarmen, som tillater legen å se for polypper eller kreft.

Denne testen kan være nyttig for noen mennesker som ikke kan ha eller ikke vil ha tester der en tube eller omfang er benyttet i tykktarmen eller endetarmen. Det kan gjøres ganske raskt, og du trenger ikke medisiner for å gjøre deg søvnig. Men mens denne testen ikke betyr et omfang vil bli satt i tykktarmen din som koloskopi, du fortsatt trenger å gjøre samme type tarm forberedelser. Dersom polypper eller andre problemer blir sett på denne testen, vil en koloskopi sannsynlig være nødvendig å fjerne dem eller for å få en bedre titt på dem.

Tester som hovedsakelig finner kolorektal kreft

Disse testene brukes til å finne små mengder av skjult (okkult) blod i avføringen. De fleste synes er disse testene enklere fordi de kan ofte gjøres hjemme. Men de er ikke så flinke til å finne polypper som de testene som er beskrevet ovenfor, og et positivt resultat på en av disse screening tester sannsynligvis vil bety at du vil trenge en test som en koloskopi.

Disse testene har forskjellige navn som FOBT (fekal okkult blod test), FIT (fekal immunkjemiske test), og iFOBT (immunkjemiske fekal okkult blod test). De er alle like i at du trenger å samle prøver av avføringen (avføring) som skal sendes til et laboratorium for testing. De skiller seg på akkurat samme måte som du samler prøvene og i hvordan prøvene er studert i laboratoriet.

Hvis du har en av disse testene, vil legen eller sykepleieren gi deg et kit med nøyaktige instruksjoner om hva du skal gjøre på forhånd (det kan være noen grenser for hva du kan spise eller drikke eller medisiner som du tar), og hvordan du samle prøvene.

Noen mennesker som får de ferdige aldri gjøre testen eller ikke gi det til legen sin fordi de er redd for at de kanskje ikke har fulgt instruksjonene riktig. Sørg for å snakke med din lege eller sykepleier dersom du har noen spørsmål om hva du bør gjøre eller hvordan du henter prøvene. Det viktigste er å få testen gjort.

De fleste av disse testene må gjøres hvert år, og som nevnt før, hvis lab flekker noen problemer, må du ha flere tester som en koloskopi.