Evb

Brystkreft og smaksløkene

Finn ut hvordan du kan spise når brystkreft terapi frarøver deg din følelse av smak.

Matvarer som du en gang likte nå bitter, metallisk, eller smakløst. Hvis du mistenker at dette er på grunn av din brystkreft behandling, kan du ha rett.

De sterke medisiner som brukes for å bekjempe kreft påvirker hele kroppen - inkludert smaksløkene. Men den gode nyheten er at for folk flest, endringer i smak som følger brystkreft behandling forsvinne når behandlingen er over.

Brystkreft behandling: hvorfor din smak kan endre seg

"Folk kan oppleve smaksendringer annerledes. Noen ønsker kanskje søte eller salte matvarer, mens andre kanskje ikke", sier Lona Sandon, RD, assisterende professor i klinisk ernæring ved University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas.

Din brystkreft behandling kan endre smaksløkene - cellene er ansvarlige for de søte, sur, bitter og salt smak i munnen - som i sin tur endrer måten hjernen prosesser smak og lukt.

Endring av kosthold under brystkreft behandling

"Mennesker med kreft bør følge de samme sunne spisevaner retningslinjer som alle andre - det beste de kan," sier Sandon. " Kvalitet proteiner som egg, fisk, bønner, nøtter og frø for å gi protein og sunt fett for å holde kroppen sterk. Frukt og grønnsaker er viktig for å holde vitamin og mineral inntak opp. "

Mat har terapeutisk verdi også, sier hun. Hele korn, frukt og grønnsaker kan motvirke forstoppelse, diaré og mineral tap som kan oppstå under behandling av brystkreft. Så du kan ha til å nærme seg den nye brystkreft diett slik du ville gjort en nødvendig dose av medisinen.

Ifølge Sandon, mat som ikke er svært aromatisk eller ikke har sterk lukt pleier å være best tolerert. "Eksempler kan være fullkorn knekkebrød med ost, yoghurt med frukt, kalde frokostblandinger, eller kalde smørbrød." Og tar temperaturen ned flere hakk kan gjøre matvarer mer akseptabelt.

"Serverer mat kald kan hjelpe med smak endringer," sier hun. "Kalde matvarer har mindre aroma enn varm mat Smaken av mat kan bli påvirket av lukten -. Så hvis duften av maten plager deg, kan det ikke smake godt heller." The National Cancer Institute (NCI) råder la din luktesans hjelpe deg å velge mat: Hvis en mat lukter godt for deg, prøv det. Leke med smaker til du finner mat som fungerer for deg.

"Begrense bruk av sterke krydder som hvitløk," sier Sandon, og vurdere å legge frukt til måltider. "Legge til frukt eller juice til måltider og snacks kan bidra til å stimulere smaksløkene for mer mat."

Sandon understreker også viktigheten av god hydrering. "Få rikelig med væske mellom og under måltider for å være sikker på at munnen din er fuktig," sier hun. "Noen medisiner kan føre til en tørr munn og sår i munnen som kan påvirke smak og appetitt."

Andre ideer for brystkreft behandling diett, foreslått av NCI, inkluderer:

  • Marinering kylling eller fisk i søt-og-sur saus, søt vin, eller fruktjuice
  • Krydder matvarer med basilikum, oregano eller rosmarin
  • Spise mat som inneholder sitron eller appelsin
  • Ved hjelp av bacon, skinke eller løk å legge smak til grønnsaker
  • Matlaging utendørs eller ved hjelp av en vifte for å kontrollere lukter mens matlaging

Brystkreft kosthold: trygg mat forberedelse er nøkkelen

Det er viktig for mennesker med kreft å spise et sunt kosthold, men hva mat valg du gjør, husk at under brystkreft behandling er du utsatt for smitte.

"Foods bør alltid være forberedt med mattrygghet i tankene," sier Sandon. "Den minste bit av matbåren sykdom kan sende en kreftpasient til sykehuset."

Kjøtt bør være grundig kokt, og frisk frukt og grønnsaker grundig vasket og skrubbet.

Med grundige forberedelser og litt kreativitet, kan du finne en diett som gir næring deg gjennom hele brystkreft behandling.