Evb

Bruke kondom i college

Friheten du vil oppleve på college betyr ikke at du er fri for ansvar til deg selv og til andre. Bruke kondom beskytter deg mot seksuelt overførbare sykdommer og uønsket graviditet.

Du ønsker å ha sex, men du ikke ønsker å bli gravid - eller forårsake graviditet - eller ta en seksuelt overførbar sykdom. To ord: Bruk kondomer.

"Kondomer, bortsett fra avholdenhet, er de viktigste middel til å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner," sier Roopina Sangha, MD, MPH, assisterende programdirektør av Henry Ford Medical Center i obstetrikk og gynekologi residency program i Detroit.

Hvis du bruker kondom riktig - og riktig er det operative ordet her - risikoen for graviditet er 3 prosent per år. Det betyr at kondomer kan være 97 prosent effektive. Kondomer normalt ikke bryte, hvis du ikke bruker kondom riktig, eller hver gang du har sex, at andelen synker til mellom 86 og 90 prosent.

Som for Kjønnssykdommer, har studier vist at kondomer er svært effektive i å hindre overføring av HIV og andre kjønnssykdommer. De kan imidlertid ikke dekke alle deler av huden der noen kjønnssykdommer, for eksempel herpes og kjønnsvorter, kan overføres.

Tips for bruk av kondomer

Følg disse strategiene for tryggere bruk av kondomer, hvorav halvparten er i spill før varmen for øyeblikket:

  • Være forberedt. "The World Health Organization sier at kondomer kan trygt bæres i en lommebok i opptil en måned," Dr. Sangha sier. Friksjonen fra åpne og lukke lommeboken vil sakte slites ned kondom, noe som kan føre til en pause. Sørg for å kaste og erstatte dem hver så ofte.
  • Les på pakken. "Kontroller utløpsdatoen," Sangha sier. Akkurat som du ikke ville drikke utløpt melk, forbi oppdaterte kondomer har en høyere risiko for å bryte. Kast og erstatte dem.
  • Behandler dem rett. "Kondomer bør ikke oppbevares i områder med varme," Sangha sier. Temperaturer høyere enn 100 grader bør unngås, sammen med direkte sollys og lysstoffrør.
  • Bruk den høyre. Sett kondomet før noen seksuell kontakt, men etter at penis er erigert. Klem tuppen av kondomet for å holde ut luft, og rulle hele veien til bunnen av penis. Hvis du vil fjerne, holde kondomet av ringen rundt foten slik at den ikke glir ut inni din partner. Vær forsiktig så du ikke søler så du slipper brukte kondom i søppelbøtte.
  • Bruk vannbasert smøremidler. "Du bør ikke bruke oljebaserte smøremidler med kondomer," Sangha sier. "Bruk vannbaserte smøremidler, så spytt, KY gelé, eller Astroglide er greit." Olje-baserte stoffer svekke lateks, som kan føre til en kondom break; unngå babyolje, olivenolje, body lotion, og vaselin.
  • Bytt kondomer når du skifte gir. "Bruk en ny kondom for hver akt," Sangha sier. Det betyr at hvis du og partneren din plan for å nyte samleie og deretter oral sex, og deretter tilbake til samleie, bytte kondom mellom hver aktivitet.

Kondomer: latex allergi

"De fleste av kondomer på markedet er latex, så de bør ikke brukes av personer med latex allergi," sier Sangha. Latex allergi er sjelden, og rammer mindre enn 1 prosent av den generelle befolkningen, og reaksjonene er vanligvis milde.

Hvis du har en lateksallergi, se inn polyuretan kondomer. Selv om disse kondomene har en tendens til å bryte på litt høyere priser enn sine lateks kolleger, de er betydelig sikrere enn ubeskyttet sex, og kan bæres av personer med allergi.

Kondomer: håndtere ulykker

Hvis kondomet går i stykker eller slip, ikke bare håpe at sædcellene ikke inn i kroppen din. Hvis du er en kvinne, "se på nødprevensjon," Sangha sier. Kvinner kan ta nødprevensjon - kjent som "morgenen-etter pille" - innen 72 timer etter kondomsprekk.

Hvis HIV, jo mer alvorlig bekymring, er en mulighet, er det også noen alternativer for de 72 timene etter en kondom ulykke. PEP, eller posteksponeringsprofylakse, er en kombinasjon av HIV medisiner som, når de tas i løpet av en måned, kan bidra til å redusere oddsen for at du vil bli smittet. Snakk med legen din eller kontakt din lokale HIV klinikken, og få testet for andre kjønnssykdommer, også, og disse inkluderer syfilis, gonoré og klamydia.

Sex kan være en morsom og naturlig del av skolens liv, men konsekvensene av å ha ubeskyttet sex er en alvorlig sak. Lær hvordan du bruker kondom riktig for bedre seksuell og generell helse.