Evb

Blæremola

Noen ganger et befruktet egg ikke utvikle seg til en baby. Når bare morkaken fortsetter å vokse, det kalles en blæremola. Det er vanligvis ikke en farlig hendelse for mor, men behandlingen vil være nødvendig.

Ikke alle svangerskap som ikke er spontanaborter. En annen type unnfangelsen problemet kalles en blæremola, eller en Trofoblastsykdom. En ultralyd og blodprøver på jakt etter svært høye nivåer av hormonet humant choriongonadotropin (hCG) vil være en del av prosessen med å ha denne diagnosen bekreftet.

Forstå blæremola

"Når vi snakker om en blæremola, mener vi en graviditet hvor barnet ikke utvikler seg. [Det er] et utviklingsland placenta uten en baby ", forklarer Paul G. Stumpf, MD, leder i obstetrikk og gynekologi ved Universitetet i Nevada School of Medicine i Las Vegas. Dette unormal utvikling skyldes en feil i måten kromosomer i det befruktede egget blir reprodusere placenta celler, og skaper en vev masse kalles en blæremola. "En muldvarp aldri hatt muligheten til å være i live", sier Stumpf.

Det finnes to typer blæremola:

 • Komplett blæremola. Her har alle cellene i din befruktet egg blir unormal vev vekst.
 • Partiell molar graviditet. Noen av cellene vokser inn i unormalt vev, mens andre fremdeles kan være forming deler av et foster. Dr. Stumpf forklarer at mens en delvis føflekk er ikke et levedyktig svangerskap, kan det oppstå fordi to sperm befruktet samme egg.

Satsene for blæremola varierer i ulike deler av verden. I Nord-Europa, forekommer de i to eller tre av 10 000 svangerskap, sier Stumpf.

Blæremola: symptomer og diagnose

Symptomer på blæremola inkluderer:

 • Vaginal blødning i de første månedene av svangerskapet
 • Større enn forventet magen
 • Unormalt høye nivåer av hCG, et hormon gjort av føflekken
 • Mye oppkast og kvalme

"Vanligvis molar graviditet oppdages ved ultralyd under rutinemessig omsorg," sier Stumpf, forklarer at molare svangerskap er funnet mye tidligere nå som i det siste på grunn av tidlig ultralyd og blodprøver. I det siste, mange kvinner bare visste at de hadde en blæremola når kroppene deres slippes i vevet, som ble sagt å ligne en drueklase, forklarer Stumpf.

Ultralyden vil tillate legen å vurdere hvordan befruktet egg utvikler seg. Hvis du har en blæremola, vil han være i stand til å se at det ikke er fosteret vokser inni egget sekk. Legen din kan også be om blodprøver for å lære dine hCG-nivåer.

Blæremola: tiltrengt behandling

Behandling av en blæremola inkluderer:

 • Dagkirurgi. Under denne prosedyren utføres under narkose, er livmorhalsen utvidet og føflekken fjernes ved hjelp av en kombinasjon av suge-og et hormon som stimulerer livmoren til kontrakten, presser vevet ut.
 • Blodprøver. Legen din kan ta oppfølging blodprøver for hCG nivåer for å finne ut om alle vev ble fjernet. "Vanligvis følger vi personens blodprosent for hCG før det går ned til null, og vi spør ikke kvinnen å bli gravid i løpet av denne tiden," sier Stumpf.
 • Kjemoterapi. I sjeldne tilfeller kan kjemoterapi være nødvendig å fjerne unormale celler.

Hvis du har hatt en blæremola, kan legen fortelle deg å vente opptil et år før du prøver å bli gravid igjen. Når du har hatt en blæremola, har du en i 10 sjanse for å ha et sekund.

Blæremola: forebygging og risiko

Det er ikke mye du kan gjøre for å hindre en blæremola. Skal en skje, det er noen alvorlige, men uvanlig risiko, inkludert:

 • Farlige nivåer av blødning hvis kroppen passerer vev på egen hånd.
 • Mulig utvikling av kreftvev hvis noen av føflekken forblir inne i livmoren din.

Selv om det er sørgelig å finne ut at du har en blæremola, er den gode nyheten at det er overkommelig og at de fleste kvinner som har en blæremola vil gå på å ha friske svangerskap i fremtiden.