Evb

Bipolar lidelse og søvnproblemer

Er du kaste og slå om natten, ute av stand til å få sove? det kan være relatert til bipolar lidelse.

Hvis du har bipolar lidelse holde til en vanlig søvn rutine er viktig å holde humøret i sjakk. Men mennesker med denne lidelsen har ofte søvnløshet eller andre søvnproblemer. Faktisk er forholdet mellom søvn og bipolar lidelse svært kompleks, sier Ellen Frank, PhD, fremstående professor i psykiatri og professor i psykologi ved University of Pittsburgh School of Medicine Western Psychiatric Institute, og en av landets fremste forskere på dette området av studien. "Urolig søvn når du har bipolar lidelse kan bety to svært forskjellige ting," forklarer Dr. Frank. "En, kan det signalisere at en episode med mani eller depresjon. kommer Eller to, kan det bety noe ytre forstyrret din vanlige søvnmønster I så fall, søvn problem -. enda en natt av tapte søvn - kan utløse en mani episode som kanskje ikke har ellers skjedd. " Hva mer, sier Frank, da maniske symptomer oppstå som et resultat av dårlig søvn, kan du begynne å tro at du ikke trenger å ta medisiner - som trolig vil få alvorlige konsekvenser.

Bipolar lidelse og søvnproblemer: hva er sammenhengen?

Hvert organ organ - fra nyrene til muskler - har et gen som setter den på en intern 24-timers klokke. Disse kalles biologiske gener, og søvn-våkne mønstre eller rytmer, de produserer er kjent som endogene rytmer fordi de er produsert i kroppen. Men som Frank forklarer, er døgnrytmen også påvirket av eksogene rytmer utenfor kroppen - for eksempel stigende og innstilling av solen, eller måltidene. "For eksempel," Frank sier, "hvis mine flyet lander i Italia på syv am og min gut er fortsatt på Pittsburgh tid, hvor det er midt på natten, vil jeg ikke ønsker å spise. Men når jeg ser solskinn, lukte mat matlaging, og putte noe i magen min, mine organer våkne opp: '. Hei Noe annet som skjer her' "I personer med bipolar lidelse, både eksogene og endogene rytmer er mye mer følsomme enn hos personer uten denne tilstanden, sier Frank, noe som gjør dem utsatt for søvnforstyrrelser.

Bipolar lidelse: å få en god natts søvn

Så hvordan kan personer med bipolar lidelse får den søvnen de trenger? Frank antyder følgende:

Spore dine daglige mønstre. Fylle ut en daglig form som kalles en "Social Rhythm Metric" kan bidra til å identifisere dine daglige søvn-våkne mønstre samt andre vanlige aktiviteter, og også spore hvordan humøret tilsvarer hver. "Det tar to minutter om dagen. Du posten når du sto opp, når du først hadde kontakt med en annen person, da du startet arbeid eller skole, når du hadde middag, og når du gikk til sengs,» sier Frank. Ved å bruke skjemaet over flere uker eller måneder kan du finne ut hvilke bedtimes og telefonvekking ganger tilsvarer ditt beste humør tilstand.

Se opp for zeitstorers! De tyske ordene "zeitgeber" (tid-giver) og "zeitstorer" (tid-taker) blir brukt av forskere for å beskrive ulike signaler i miljøet som kan påvirke din timeplan. En zeitgeber, sier Frank, er en hendelse eller person som hjelper deg å opprettholde rutinen - for eksempel en katt som bør la ut på et gitt tidspunkt eller en ektefelle som må ta det samme toget hver dag. En zeitstorer omvendt, forstyrrer rutinen, måten en forretningsreise eller overnattingsgjester kan. Finne ut hvordan å maksimere bruken av zeitgebers og minimere effekten av zeitstorers til slutt vil bidra til å forbedre din søvn og mental helse.

Prøv ipsrt. Mellommenneskelige og sosiale rytme terapi (IPSRT), utviklet av Frank og kolleger ca 20 år siden, hjelper deg å forstå betydningen av regularitet i dine daglige rutiner, spesielt hvordan en konsekvent søvn / våkne syklus kan stabilisere humøret og bidra til å forebygge nye episoder av sykdom. "Du lærer å forutse endringer i rutinen, for eksempel en ferie eller en tid da din ektefelle vil være borte, og hvordan å vedlikeholde - så tett som mulig -. Ditt vanlige søvnmønster til tross for disse endringene Du lærer også hvordan du nøye følge til din vanlige medisiner diett ", sier Frank.

Akseptere situasjonen og jobbe med det. "Dette problemet forsvinner ikke," sier Frank. Bare fordi din ektefelle kan velge å gå til sengs på 20:00 en natt og en am neste og lider ingen dårlig effekter, kan du ikke. Du må gjøre din søvn rutine prioritert av husholdningen.

Som en finstemt watch

Frank sympatiserer med hvor vanskelig det kan være for mennesker med bipolar lidelse å regulere søvn og annen aktivitet rutiner. "Men jeg liker å bruke en gammel TV-reklame for Timex klokker som en analogi", sier Frank. "En Timex ble kastet på toppen av Empire State Building, og når det traff bakken, var det fortsatt tikker. Vel, vil du ikke få samme resultat hvis du kastet en Piaget se på toppen av den bygningen. Det er. en utsøkt sensitive instrument Og det er det vi sier til våre pasienter: Du er ikke en Timex Du er en Piaget "..