Evb

Bipolar lidelse og elektrokonvulsiv terapi

Elektrokonvulsiv terapi, en gammel behandling med en ny tilnærming, er å hjelpe mennesker med bipolar lidelse som ikke svarer til andre behandlinger.

For Sue Santel-Fenner, som ble sliter med bipolar lidelse, 1996 var året da "Jeg kunne bare ikke komme opp av sengen og gå på jobb." På den tiden hennes bipolar tilstand, kombinert med tap av moren og akutt jobbstress, resulterte i en alvorlig depresjon som krevde sykehusinnleggelse. For måneder, prøvde legene medisiner etter medisinering, terapi tilnærming etter behandling tilnærming.

"Ingenting jobbet,» minnes hun.

Endelig hennes lege broached temaet elektrokonvulsiv terapi, eller ECT.

Santel-Fenner, nå 51, sier hun var i utgangspunktet skeptisk til prosedyren at hun hadde bare sett portrettert i 1975-filmen One Flew Over the Cuckoo Nest, som avbildet behandlingen som smertefull, barbarisk, og ineffektivt.

Elektrokonvulsiv terapi "var ikke noe sånt," Santel-Fenner minnes. "Jeg var under anestesi og opplevde absolutt ingen smerter. Den eneste smerten jeg følte var da de satte inn IV for anestesi."

Etter den tid fullførte hun en serie på 12 ECT-behandlinger, gitt tre ganger i uken i fire sammenhengende uker, hadde hennes depresjon blitt erstattet av en manisk tilstand, og hun ble plassert på en stemningsstabiliserende medisiner.

Elektrokonvulsiv terapi: det grunnleggende

ECT, ofte kalt elektrosjokk terapi, er en poliklinisk prosedyre opprinnelig utviklet i 1930-årene som bruker kontrollerte doser av elektrisitet for å indusere et anfall varer ca 40 sekunder. I motsetning til i tidligere år, er behandlingen nå administreres mens pasienten er under narkose, og muskel relaxers er gitt for å forebygge kramper. Ifølge statistikk, 70 til 80 prosent av folk som gjennomgår ECT rapport bedring etter seks til tolv behandlinger.

Eksperter spekulerer ECT fungerer ved å forårsake endringer i hjernens kjemi, utløser hormonelle endringer, balansering dopamin nivåer, stimulere vekst av nerveceller i hippocampus (den delen av hjernen som regulerer følelser og hukommelse), eller en kombinasjon av disse. "For å fortelle deg sannheten, vet vi ikke helt hvordan det fungerer," sier Ken Duckworth, MD, medisinsk direktør i National Alliance på psykiske lidelser, eller Nami. "Men vi vet at det gjør det."

ECT for bipolar lidelse: når bør det brukes?

Når medisiner, terapi og annen behandling ikke klarer bipolar lidelse effektivt nok eller ikke kan brukes, gir ECT et trygt og effektivt alternativ for de med bipolar lidelse, sier Gundersen. Bruken av ECT for behandling av bipolar lidelse er godkjent av både den europeiske Psychiatric Association og National Institute of Mental Health når det gis ved riktig kvalifiserte psykiatere for hensiktsmessig utvalgte pasienter. Befolkningen i pasienter for hvem ECT kan brukes inkludere de som:

  • har akutt psykose (hallusinasjoner eller vrangforestillinger)
  • har alvorlig mani slik at deres egen og andres trivsel er i fare
  • er gravid og ikke kan eller ikke ønsker å ta medisiner
  • er i umiddelbar fare for å dø av selvmord
  • er fysisk svekkede eller hvis generelle fysiske tilstand utelukker bruk av antidepressiva

Til tross for dette, gjenstår ECT kontroversiell på grunn av dens misbruk i tidligere år og misforståelser om hvordan det er administrert, og det har frittalende kritikere, inkludert mange pasienter som har gjennomgått inngrepet.

Ect: ettervirkningene

Etter hennes løpet av ECT, ble Sue Santel-Fenner depresjon borte, men så var noe minne av de fire månedene før behandlingene, hun også har noe minne om de fire månedene umiddelbart etter ECT. Som Santel-Fenner minnes, hadde hun blitt advart at hukommelsestap var mulig, men ble fortalt at det ville være forbigående og det meste på dagen av behandlingen.

"Alle reagerer forskjellig, men hvis omstendighetene var det samme, ville jeg gjøre det igjen fordi det absolutt gjorde jobben for meg," sier hun. "Ellers vet jeg ikke hvor lenge min depresjon ville ha gått på sånn. Men jeg skulle ønske jeg hadde visst mer om hukommelsestap."

Andre mulige bivirkninger av behandlingen er midlertidig forvirring, hodepine, kvalme, muskelsmerter og hjerte forstyrrelser.

I motsetning til noen, har Santel-Fenner ikke nødvendig oppfølging ECT, og at hun har klart sin bipolar lidelse med medisiner de siste ti årene uten annen stor episode. Hun leder støttegrupper for de med bipolar lidelse og snakker om temaet offentlig i et forsøk på å øke bevisstheten om tilstanden.