Evb

Bipolar lidelse og angst

Angst er et vanlig symptom på bipolar lidelse, men omtrent halvparten av de med tilstanden har co-eksisterende angstlidelse. Finn ut mer om sammenhengen mellom de to.

Personer med bipolar lidelse ofte oppleve angst som et symptom på deres tilstand. Angst følger de dype depresjoner og maniske høyder, spørre symptomer som inkluderer:

 • Tvangsmessig oppførsel
 • Panikkanfall
 • Overveldende frykt og bekymringer
 • Følelser av terror
 • Rastløshet
 • Unngå mennesker og steder
 • Fysiske nød slik som kortpustethet, racing hjerte, kvalme, svetting, skjelving
 • Å ha en hard tid å konsentrere

Men mange mennesker med bipolar lidelse har også en distinkt angstlidelse. Angstlidelser oppstår når dine bekymringer eller frykt gå på i måneder eller år. De fortsetter om det er noen logisk eller fornuftig grunn for dem. Du kan bli engstelig bare tenker på vanlige daglige ansvar og hvordan du kommer til å komme gjennom dagen.

Koblinger mellom bipolar lidelse og angst

Det er vel kjent at både bipolar lidelse og angst lidelse ofte opptrer sammen. Studier har funnet at rundt halvparten av personer med bipolar lidelse har også en slags angstlidelse.

Kombinasjonen kan være vanskelig for pasientene. Bipolare pasienter med angstlidelse er mer sannsynlig å engasjere seg i rus og suicidal atferd. Humørsvingninger er mye dypere og mer uttalt, og intervaller når en "normal" stemningen er tilstede er kortere. Angst gjør pasienter i manisk fase mer sannsynlig å engasjere seg i impulsive, selvdestruktiv atferd. Det er også blitt vist at angst gjør vellykket behandling av bipolar lidelse mye mindre sannsynlig.

Selv om forskningen fortsetter, har legene funnet ut at angstlidelse har noen elementer felles med bipolar lidelse. Begge har vært knyttet til lave nivåer av nevrotransmitteren serotonin i hjernen. Også har bipolar lidelse behandlinger som antipsykotiske medikamenter vist seg å lindre symptomer hos pasienter med angstlidelse. Triggere for ulike symptomer i hver lidelse også ser ut til å krysse over til den andre. For eksempel, søvnløshet er et vanlig symptom på angstlidelse og også har vist seg å utløse maniske episoder i bipolare pasienter.

Diagnostisering bipolar lidelse og angst lidelse

En nøyaktig diagnose av både bipolar lidelse og angstlidelse er nødvendig for å følge den beste behandlingen mulig for pasienten. Noen ledetråder som kan indikere tilstedeværelse av begge lidelser omfatter:

 • Humørsvingninger som vanligvis ledsaget av frykt, panikkanfall, nervøsitet, bekymring, og andre symptomer på angst
 • Manglende evne til å sove og vedvarende følelser av angst, selv når personen ikke er i midten av en manisk tilstand
 • Problemer nullstilling inn på de riktige medisiner og doser for behandling eller en økt tendens til å oppleve bivirkninger fra medisin
 • Utviklingen av bipolar eller angst symptomer som barn, tenåring eller ung voksen - folk med begge lidelser er sannsynlig å ha hatt ett eller begge fra en tidlig alder

Behandling av bipolar lidelse og angst lidelse

Vellykket behandling skal rettet både mot angstforstyrrelse og bipolar lidelse, men sameksistensen av begge i en pasient gjør behandlingen plan mye mer kompleks. Generelt vil legene begynne med å ta opp bipolar lidelse gjennom forskrivning av en stemning stabilisator som litium.

Når de bipolare symptomene har stabilisert seg, legen deretter vil foreskrive medikamenter for behandling av angst. Benzodiazepiner er ofte brukt, da de synes å behandle angst, uten negativt påvirker bipolar lidelse. Leger vanligvis ikke bruker antidepressiva, et felles klasse av angst medikamenter, fordi de er blitt vist å destabilisere og forverre bipolare symptomer.

Sammen med medisiner, kan leger anbefaler også terapi for å løse både bipolar lidelse og angst; tilnærminger inkluderer kognitiv-atferdsterapi, familieterapi, og avslapping terapi.