Evb

Behandlingstilbud for psoriasisartritt

Hva du trenger å vite om behandling av psoriasisartritt, inkludert informasjon om medisiner, livsstil strategier, og nyttige egenomsorg tiltak du kan ta.

Mens en noen kan se en hudlege for psoriasis alene, er behandling av psoriasisartritt vanligvis under oppsyn av en revmatolog, en lege som er spesialist i muskel-og inflammatoriske lidelser. En av de første tingene din revmatolog vil gjøre er å begynne testing for å sikre at du har riktig diagnose og utelukke andre tilstander som har lignende symptomer (for eksempel gikt, leddgikt eller bursitt). Fordi det er ikke en definitiv test for psoriasisartritt, er diagnosen gjort gjennom en prosess med eliminering som inkluderer fysisk undersøkelse, blodprøver, MRI, din medisinske historie, og røntgenbilder av berørte ledd.

Det er fem forskjellige typer psoriasis artritt (symmetrisk, asymmetrisk, distal interfalangealledd dominerende (DIP), spondylitt, og leddgikt mutilans), som har et bredt spekter av symptomer, både når det gjelder beliggenhet og alvorlighetsgrad. Når diagnosen er gjort, vil målene med behandlingen er avhengig av hvilken type psoriasisartritt du har, og alvorlighetsgraden av sykdommen. Din revmatolog vil nøye overvåke tilstanden i de tidlige stadier for å fastslå om det er den type psoriasisartritt som kan bli mer alvorlig. Noen ganger er det en vurderingssak om man skal behandle svært milde symptomer i det hele tatt, og risikere bivirkninger av medisiner. Beslutningen avhenger ofte av hvordan psoriasisartritt er påvirker personens funksjonsnivå. Det primære målet med behandlingen er forebygging av ytterligere skade på de berørte ledd.

Medisiner og prosedyrer som brukes til å behandle psoriasis artritt inkluderer:

  • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), som aspirin og ibuprofen, for lindring av kroniske smerter og betennelser.
  • Kortikosteroider såsom prednison, for å redusere betennelse. Steroider kan ha alvorlige bivirkninger, som økt mottakelighet for infeksjoner og bein svekkelse.
  • Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs) for å bremse utviklingen av sykdommen. Kraftigere men langsommere fungerende enn NSAID, blir dmards for psoriatisk artritt også brukt i behandling av psoriasis. De inkluderer metotreksat, sulfasalazin, og ciklosporin. Den anti-malaria narkotika hydroxychloroquine (Plaquenil) er noen ganger foreskrevet, men det kan føre til en oppblussing av psoriasis symptomer.
  • Biologiske respons modifikatorer, nyere legemidler som kalles biologiske, inkluderer etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira) og infliximab (Remicade). Disse biologiske target pro-inflammatorisk kjemisk TNF, som er kjent for å spille en sentral rolle i betennelse sett i både psoriasis og psoriasis artritt.
  • Kirurgi for å reparere eller erstatte skadede ledd kan være nødvendig i alvorlige tilfeller.

Behandling av psoriasis artritt kan omfatte nonmedical tilnærminger som:

  • Øvelse for å bevare styrke og vedlikeholde felles mobilitet. Legen kan ha du se en fysioterapeut, som vil foreskrive et komplett utvalg av bevegelse og strekke programmet, eller hydroterapi, som er et program av øvelser utføres i vann for å lette belastningen på leddene.
  • Varme og kulde terapi, som innebærer vekslende fuktig varme og kulde til berørte ledd for å gi midlertidig smertelindring og redusere hevelse.
  • Splinter å støtte en felles å lindre smerte og bedre funksjon.
  • Eksponering for sollys er kjent for å hjelpe klare symptomer på psoriasis, og en varm, stabilt klima kan være gunstig for psoriasisartritt også.