Evb

Behandling for vitamin B12-mangel anemi

Hvis du ikke får nok vitamin B12, er du i faresonen for å utvikle pernisiøs anemi. Behandling ofte innebærer å ta store mengder vitamin B12 i supplement form.

En av de mange typer av anemiais pernisiøs anemi, eller vitamin B12-mangel anemi, som er forårsaket av en mangel på vitamin B12 i kroppen. Hvis du er blodfattig på grunn av dette næringsmangel, er du sannsynligvis trøtt og trekk, symptomer felles for alle anemi typer. Men i motsetning til noen av de andre former for anemi, er dette en relativt grei.

"B12-mangel er en tilstand forårsaket av enten utilstrekkelig inntak av B12 eller ikke absorbere det," sier haematologist Mark Crowther, MD, professor og divisjonsdirektør i hematologi og tromboembolisme ved McMaster University i Hamilton, Ontario, Canada. "Oftest hos personer som spiser en vanlig nordeuropeisk kosthold, er det på grunn av malabsorpsjon."

Årsaker til vitamin B12-mangel anemi

Malabsorpsjon betyr at kroppen ikke kan bruke vitamin B12 er tilgjengelige i maten du spiser. Det finnes en rekke grunner til at du kan ha problemer med å absorbere næringsstoffer, sier Dr. Crowther. Den vanligste årsaken er mangel på intrinsic factor, et protein som finnes i magen.

Andre årsaker er:

  • Infeksjoner
  • Kirurgi i mage-tarmkanalen
  • Noen medisiner

Folk som følger en vegansk diett (som eliminerer alle animalske produkter, inkludert egg og melkeprodukter) må være opptatt av å utvikle en B12-mangel, fordi de ikke kan spise de fleste matvarer som leverer B12.

Hvorfor b12 er viktig

"B12 er et vitamin som er nødvendig for normal vekst og utvikling av celler. Orgelet som vanligvis påvirkes først er benmarg ", sier Crowther. Dine trøtthet og andre symptomer kan ligne på andre typer anemi, men en blodprøve kan enkelt finne ut om en vitamin B12 mangel er å klandre fordi hvite blodlegemer og blodplater vil være lav, sammen med lav hemoglobin teller. Andre former for anemi, spesielt den vanligste formen på grunn av en mangel på jern, bare påvirke hemoglobin.

Med vitamin B12-mangel, kan de røde blodcellene være for stor for kroppen å bruke effektivt. Langvarig pernisiøs anemi kan føre til skader på ulike organer, inkludert hjernen og hjertet, og dine perifere nerver spesielt.

Vitamin B12-mangel anemi behandling

De fleste pasientene kan lett behandles med store doser av orale B12 kosttilskudd, forklarer Crowther. Du bør begynne å føle seg bedre i løpet av noen få dager begynner å ta disse kosttilskudd. Crowther sier at selv om folk pleide å få vitamin B12-injeksjoner fra sine leger, dette er ikke lenger nødvendig for de fleste pasienter. Som du går gjennom behandling, vil legen sannsynligvis fortsette å overvåke dine blodverdier før de når normale nivåer.

B12 er tilgjengelig i enkelte matvarer, blant annet leveren, muslinger, og forsterkede frokostblandinger, men hvis pernisiøs anemi skyldes at kroppen ikke absorbere nok av vitamin, kan tilstanden ikke korrigeres med mat alene, så du må å ta kosttilskudd. "Det ville være nesten umulig for en person som har B12-mangel å spise nok av all slags mat [å kompensere]," sier Crowther. Målet er å overbelaste kroppen med doser mange ganger mengden funnet selv i mat rik på B12. Disse høye doser er vanligvis nok til å løse problemet, selv når mangelfull indre faktor er årsaken.

Forebygge pernisiøs anemi gjennom kosten

Et sunt kosthold som leverer et bredt spekter av næringsstoffer er alltid et løft til din generelle velvære. Selv usannsynlig å være svaret for å rette en vitamin B12 mangel anemi, sørg for at du spiser nok av disse mat kilder til vitamin B12 for å hindre en vitamin B12 mangel på grunn av kosthold:

  • Oksekjøtt, lever og fjærfe, som kylling og kalkun
  • Egg og melkeprodukter
  • Fisk
  • Skalldyr
  • B12 befestede matvarer, for eksempel frokostblandinger

Eldre voksne er mest sannsynlig å dra nytte av å vektlegge vitamin B12 i kosten.

Pernisiøs anemi er en relativt uvanlig tilstand, med en lett anemi behandling, sier Crowther. Hvis du føler deg kjøre ned, snakk med legen din - svaret kan være så enkelt som å ta B12 vitamintilskudd.