Evb

Behandling av hjerneslag komplikasjoner

Et hjerneslag kan forlate deg med komplikasjoner som spenner fra mindre til livsendrende, av hukommelsestap til lammelser. Lær om behandlingsformer som kan hjelpe i utvinningen.

Stroke komplikasjoner kan påvirke nesten alt du gjør, fra å huske en handleliste å drikke et glass vann.

"Stroke kan ofte resultere i ødeleggende symptomer, og er den ledende årsak til uførhet i den industrialiserte verden," sier Muhammad Shazam Hussain, MD, en nevrolog ved Cleveland Clinic cerebrovaskulær Center i Ohio.

Stroke komplikasjoner kan være omfattende, og kan være fysisk eller følelsesmessig. Det er nyttige terapi for å takle alle disse utfordringene.

Etter et hjerneslag: vanlige komplikasjoner

Dr. Hussain påpeker at vanlige hjerneslag komplikasjoner omfatter:

De spesifikke komplikasjoner et individ sannsynligvis har vil avhenge av de områder av hjernen som påvirkes av slag, sier Hussain.

Andre fysiske og atferdsmessige komplikasjoner som kan oppstå etter et slag inkluderer:

 • Ukontrollerbare muskelspasmer
 • Problemer med balanse som fører til hyppige fall
 • Svelgeproblemer
 • Hukommelsestap
 • Personlighetsforandringer og depresjon

I løpet av hjerneslag utvinning perioden, "komplikasjoner som leddsmerter, hud sår, og dyp venetrombose, blant annet kan skyldes en persons manglende evne til å bevege seg og bruke sine berørte lemmer," legger Hussain.

Din medisinske teamet jobb er å holde deg så trygg og sunn som mulig, spesielt når du er i fare for store hjerneslag komplikasjoner. "Det er svært viktig å være klar over det berørte persons begrensninger og gi nødvendig mobilisering og posisjonering", sier Hussain.

Etter et hjerneslag: behandling

Terapi og rehabilitering er de viktigste elementene i behandling etter et hjerneslag - og jo før, jo bedre. Rehabilitering begynner vanligvis 24 til 48 timer etter et slag og ofte innebærer enkle øvelser som skal styrke musklene svekket av hjerneslag.

Hvilke typer behandling som kan behandle komplikasjoner av et slag inkluderer:

 • Fysioterapi
 • Ergoterapi
 • Logopedi

Disse behandlingene er alle en del av rehabilitering etter slag, som kan bidra til å gjenopprette evner som:

 • Speaking
 • Tygge, svelge og spise
 • Finmotoriske ferdigheter (ferdigheter som brukes til knappen en skjorte, for eksempel)
 • Walking
 • Komme kledd, ta et bad, og bruker badet uavhengig
 • Bruke deler av kroppen lammet eller svekket av hjerneslag

I noen tilfeller vil komplikasjoner forbedre eller gå bort på egenhånd. I andre, kan de vedvarer til tross for rehabilitering etter slag. Slagrehabiliteringen kan ikke alltid behandle og fullstendig løse alle komplikasjoner, i tilfelle av en meget alvorlig slag med omfattende skader, kan det gir bare liten nytte.

Etter et hjerneslag: smertelindring

"Post-takts smertesyndromer, inkludert vedvarende nummenhet og prikking, kan bli en fremtredende klage enten på grunn av sensoriske områder i hjernen blir påvirket eller på grunn av immobilitet", sier Hussain. Smertebehandling er også viktig, som smerte kan påvirke en persons rehabilitering og påvirke livskvaliteten.

Langvarig smerte kan lindres ved:

 • Fysioterapi
 • Smertestillende medikamenter
 • Varme og kulde terapi
 • Psykoterapi og rådgivning

Etter et hjerneslag: endringer i personlighet og depresjon

Noen ganger kan skade hjernen føre til betydelige endringer i personlighet, og kan også høyne den følelsesmessige effekten av å ha opplevd et slag. "Det kan være en alvorlig emosjonell og psykologisk effekt å stryke, selv når fysiske symptomer ikke kan være fremtredende," sier Hussain.

Etter en kjær har et hjerneslag, kan det virke som om du arbeider med en ny person. "Personlighet endringer kan noteres av familie og venner, noe som kan ha betydelig innvirkning på relasjoner," Hussain sier.

Depresjon er også vanlig etter et slag, så det kan noen ganger virke som du starter livet på nytt, omskolering hvordan du gjør enkle aktiviteter du tidligere gjorde uten en tanke.

"Post-stroke depresjon kan være fremtredende og ødeleggende, ofte ikke bare som følge av hjerneskade selv, men hjerneslag overlevende realisering av sine begrensninger i å utføre dag-til-dag oppgaver", sier Hussain. Depresjon kan også føre til tilbaketrekning fra venner og familie, som kan være spesielt ødeleggende for folk som virkelig trenger ekstra hjelp og støtte som de prøver å komme seg etter et hjerneslag.

Hvis du eller en du er glad føle seg deprimert etter et slag, må du snakke med en lege om depresjon behandlinger som kan hjelpe deg å føle deg bedre og bedre slag utvinning.