Evb

Barn og psykiatriske medisiner: behandling av depresjon, angst eller ADHD

Holde orden på medisiner og deres bivirkninger kan være forvirrende. Her er hva du trenger å vite.

Én av ti europeiske barn har en følelsesmessig forstyrrelse som for eksempel ADHD, depresjon eller angst, som kan forårsake ulykke for barnet og problemer hjemme, i lek, og på skolen. Mange av disse barna vil bli tatt av sine foreldre til sin familie lege eller barnelege, eller, i mange tilfeller, en spesialist i barne mental helse. Barnet vil bli nøye evaluert og kan begynne noen form for terapi. Det er mange behandlingstilbud tilgjengelig. Å velge riktig behandling for barnet ditt er svært viktig. Hvert barn er forskjellig. Til tider, psykoterapi, atferdsmessige strategier og støtte fra familie kan være svært effektive. I noen tilfeller er medisiner for å hjelpe barnet å bli mer i stand til å takle dagligdagse aktiviteter.

Hvis du planlegger å ha en lege se barnet ditt, bør du dele en oversikt over noen av dine barns medisinske problemer, eventuelle medisiner er barnet ditt tar, inkludert over-the-counter medisiner eller vitamin og urte kosttilskudd, og eventuelle allergiske reaksjoner dine barn har lidd. Hvis en medisinen er foreskrevet for barnet ditt, er det visse spørsmål du bør stille. Det vil være nyttig å ta notater som det er lett å glemme akkurat hva legen sier.

 • Hva er navnet på medisinen, og hvordan vil det hjelpe barnet mitt? Er medisin tilgjengelig i både merkevarer og generiske versjoner, og er det greit å bruke rimeligere (generisk) medisinering? Hva er navnet på den generiske versjonen? Er det greit å bytte mellom merkene, eller mellom merkevarer og generiske former?
 • Hva er riktig dosering for barnet mitt? Er dose sannsynligvis vil endres etter hvert som han eller hun vokser?
 • Hva om barnet mitt har et problem med pillen eller kapsel? Er den tilgjengelig i en tyggetabletter eller flytende form?
 • Hvor mange ganger om dagen må medisinen gis? Bør det tas med mat eller på tom mage? Bør skolen gi medisiner i løpet av dagen?
 • Hvor lenge må barnet mitt ta denne medisinen? Hvis den er avviklet, bør den utføres på en gang eller langsomt?
 • Vil barnet mitt bli overvåket mens på denne medisinen, og i så fall av hvem?
 • Bør barnet mitt ha noen laboratorietester før du tar denne medisinen? Vil det være nødvendig å ha blodet kontrolleres eller har andre laboratorietester i løpet av tiden barnet mitt tar denne medisinen?
 • Bør barnet mitt unngå visse matvarer, andre medisiner, eller aktiviteter mens du bruker denne medisinen?
 • Er det mulige bivirkninger? Hvis jeg merker en bivirkning - for eksempel uvanlig søvnighet, uro, tretthet, hånd rystelser - bør jeg varsle legen med en gang?
 • Hva om barnet mitt går glipp av en dose? Spytter den opp?
 • Hvor godt etablert og er godkjent for bruk av dette medikament hos barn eller ungdom?

Du kan tenke på andre spørsmål. Ikke vær redd for å spørre. Når du har resept fylt, være sikker på at apoteket gir deg en flyer som beskriver medisinen, hvordan det skal bli tatt, og eventuelle bivirkninger det kan ha. Etiketten på medisiner vil ha massevis av informasjon. Les etiketten nøye før du gir medisinen til barnet ditt. Etiketten vil gi navnet på apotek, dens telefonnummer, navnet på medisinen, dosering, og når det skal tas. Det vil også fortelle deg hvor mange ganger medisiner kan etterfylles.

Hvis du ønsker å lære mer om ditt barns medisiner, vil du finne nyttige bøker på ditt bibliotek, eller bibliotekar kan vise deg hvordan du ser opp medisinen i Physicians 'Desk Reference (PDR). Mens en god del informasjon om psykiske lidelser og deres behandling hos barn er tilgjengelig på Internett, er omsorg som kreves for å skille fakta fra mening.

Hva betyr "off-label"?
Basert på klinisk erfaring og medisiner kunnskap, kan en lege foreskrive til små barn en medisiner som er godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for bruk hos voksne eller eldre barn. Denne bruken av medisinen kalles "off-label". De fleste medisiner foreskrevet for barn psykiske lidelser, inkludert mange av de nyere medisiner som har vist seg nyttig, er foreskrevet off-label fordi bare et fåtall av dem har vært systematisk undersøkt for sikkerhet og effekt hos barn. Medisiner som ikke har gjennomgått slik testing er dispensert i påstanden om at "sikkerhet og effekt ikke er etablert hos barn." FDA har blitt oppfordret at produktene være hensiktsmessig studert hos barn og har tilbudt incentiver til narkotika produsenter til å gjennomføre slik testing. The National Institutes of Health og FDA undersøker spørsmålet om medisinering forskning hos barn og utvikler nye forskningsmetoder.

Hjelp barnet ditt tar medisiner trygt

 • Pass på at legen vet alle medisiner - inkludert over-the-counter medisiner og urte-og vitamintilskudd - at barnet ditt tar.
 • Les etiketten før du åpner flasken. Pass på at du gir riktig dosering. Hvis medisinen er flytende, bruk en spesiell mål - en kopp, en teskje, en medisin dropper, eller en sprøyte. Ofte et mål kommer med medisinen. Hvis ikke, spør på apoteket hvilke tiltak er best egnet til bruk med medisiner barnet ditt bruker.
 • Bruk alltid barnesikret lokk og lagre alle medisiner på et sikkert sted.
 • Aldri bestemme seg for å øke eller redusere dosen eller stoppe medisinering uten å konsultere lege.
 • Ikke gi medisiner foreskrevet for ett barn til et annet barn, selv om det synes å være det samme problemet.
 • Hold et diagram og merke det hver gang barnet tar medisinen. Det er lett å glemme.