Evb

Avhengighet til shopping - når du tilbringer spiraler ut av kontroll

Når blir en fornøyelig tidsfordriv en destruktiv vane? for folk som har en tendens til å overskride, shopping bli en avhengighet som fører til økonomisk katastrofe.

Klær, sko, nye gadgets - alle slags materielle goder kan gjøre oss godt om oss selv, i det minste midlertidig. Så det er naturlig at shopping er lystbetont for mange mennesker. Men det er en forskjell mellom å nyte en og annen shopping tur og å være en "Shopaholic", eller å ha en shopping avhengighet.

En unormal impuls til å kjøpe ting - kalt oniomania - regnes som en tvangsmessig-impulsiv atferd. Psykisk helsearbeidere klassifisere det med impulskontrollidelser, eller (ICD), inkludert kleptomani og spilleavhengighet. Studier tyder på shopping avhengighet kan være relatert til andre følelser og tilstander, inkludert sinne eller følelse av kontroll, depresjon eller ensomhet, og bipolar lidelse.

Men hva driver et kjøpesenter avhengighet? De fleste handleglade rapporterer at de handler for å føle en viss kontroll som de ikke finner i andre områder av livet. Depresjon og selvfølelse problemer kan føre til en shopping avhengighet, og følelser av ensomhet, angst og sinne kan utløse tvangsmessig shopping binges.

Shopping synes å opptre som et atferdsmessig antidepressiva, noe som gir handleglade et rush eller høy - mye som alkoholikere og narkomane rapport - vanligvis etterfulgt av en krasj med skyldfølelse, tretthet og mer angst.

Hvordan et kjøpesenter vane blir en shopping avhengighet

Samfunnet ser ikke ut til å ta shopping avhengighet svært alvorlig, se atferden mer som uansvarlig eller på grunn av mangel på viljestyrke, eller trivialisering det med et begrep som "retail therapy." I det siste har enkelte forskere uenige om hvorvidt shopping, eller atferd, kan bli klassifisert som en avhengighet.

Men basert på flere studier, mange psykiske helsearbeidere nå enige om at innkjøp og forbruk, samt gambling og datamaskin eller Internett-bruk kan føre til avhengighet.

Shopping kan utløse reaktorer i hjernen, særlig feel-good reseptorer dopamin og endorfiner. Når en shopaholic stopper shopping, opplever hun abstinenssymptomer mye som de oppleves av rusmisbrukere. Også fordi både narkotika og psykologiske behandlinger har vist seg nyttig for de med tvangsmessig shopping og andre impulskontrollidelser, synes begrepet "avhengighet" en nøyaktig måte å referere til tvangsmessig shopping.

Måter å takle - og overvinne - handle avhengighet

Som andre avhengighet, kan en shopping avhengighet kommer med høye kostnader. En shopping rusavhengige kjære ofte har mye til felles med familien til en rusmisbruker. Tvangsmessig atferd kan føre til familiens argumenter, fremmedgjøring, og selvfølgelig økonomiske problemer.

En shopaholic venner og familiemedlemmer kan håndtere ved først å lære om problemet og hva som utløser tvangsmessig kjøpsatferd.

Ikke unnskylde oppførselen eller lyve for å beskytte en shopaholic. Det er uklokt å argumentere, anklage, eller true shopper. Prøv å være nøytral og være tilgjengelig hvis personen ber om hjelp. Husk at avhengighet er treatable.

Mens mange shopping eller utgifter narkomane finner hjelp i støttegrupper, fornektelse av problemet er ofte et hinder for å få hjelp. Og selv om en intervensjon kan tvinge en shopaholic å anerkjenne og innrømme problemet, er prosessen også en følelsesmessig ladet. Få hjelp fra en profesjonell før du planlegger en intervensjon.

Når shopper innrømmer å ha et problem og søker hjelp, kan utvinne shopaholic synes det er nødvendig å ha en betrodd venn eller familiemedlem ta over hans eller hennes økonomiske ansvar for noen tid.

Hvis du tror du kan ha en avhengighet til utgifter eller shopping, få profesjonell hjelp til å finne ut hva som utløser din impulsive eller out-of-control shopping opplevelser. Deretter diskutere triggere med dine venner og familie slik at de ikke uforvarende avspore arbeidet med å slå din avhengighet, og forklare hvordan de kan være i stand til å hjelpe.