Evb

Autoimmune sykdommer og emosjonell helse

Lær mer om de følelsesmessige utfordringene ved å ha en autoimmun lidelse - og hva du kan gjøre med dem.

Å være diagnostisert med en autoimmun lidelse kan være så følelsesmessig utfordrende som det er fysisk krevende. Folk som har autoimmune sykdommer rapporterer ofte føler seg stresset, overveldet, og følelsesmessig drenert. Noen ganger stress og andre følelsesmessige problemer kan faktisk utløse symptomene på en autoimmun lidelse, forårsaker dem til å bli verre.

Av denne grunn bør en del av det samlede autoimmun lidelse behandling plan er å ta skritt for å ta vare på din emosjonelle helse.

Når symptomer føre til emosjonelle problemer

Emosjonelle problemer berører mange mennesker som har autoimmune sykdommer på grunn av kampen for å godta - og tilpasse seg håndtere - en kronisk sykdom. Men emosjonelle helse kan være spesielt utfordrende for personer med følgende typer autoimmune sykdommer, fordi de har symptomer som ofte emosjonelle i naturen:

 • Graves 'sykdom. Folk som har Graves' sykdom (overaktiv skjoldbruskkjertel) kan oppleve irritabilitet og problemer med søvn, noe som kan øke graden av stress.
 • Hashimoto tyreoiditt. Symptomer på Hashimoto tyreoiditt (skjoldbrusk) kan være tretthet og depresjon.
 • Revmatoid artritt. Revmatoid leddgikt er ofte forbundet med svakhet, tretthet og depresjon.

Den emosjonelle virkningen av en autoimmun lidelse diagnose

I tillegg til å være en direkte årsak til dine autoimmune lidelse symptomer, kan emosjonelle problemer oppstå når du er coping med sykdommen din. Mange som har autoimmune sykdommer erfaring:

 • Anger. Mest folk først reagerer på en autoimmun lidelse diagnose med følelser av sinne.
 • Fornektelse. Etter sinne, er fornektelse en vanlig følelse følt av folk med autoimmune sykdommer.
 • Frykt. Blir diagnostisert med en autoimmun lidelse kan la deg følelsen engstelig og usikker på fremtiden, spesielt før du lære mer om din tilstand.
 • Frustrasjon. Siden diagnose kan la deg følelsen tap av kontroll, er det ikke uvanlig å bli frustrert om din autoimmun lidelse.
 • Isolasjon. Blir diagnostisert med en autoimmun lidelse kan la deg følelsen alene og hjelpeløs, spesielt hvis du ikke vet om andre mennesker som deler din diagnose eller har du fysiske funksjonshemninger som som resultat.
 • Depresjon og angst. Folk føler ofte en dyp følelse av tap og usikkerhet etter diagnose med en autoimmun sykdom, som kan føre til symptomer på depresjon og angst.

Omsorg for din emosjonelle helse

Det finnes måter å ta vare på din emosjonelle helse etter at du har blitt diagnostisert med en autoimmun lidelse, inkludert:

 • Gi deg selv tid til å justere. Really justere til en autoimmun lidelse diagnose kan ta litt tid, så vær forberedt på følelsesmessige opp-og nedturer som du lærer mer om diagnosen din.
 • Praksis avslapping og stress management teknikker. Finn avslappende og avstressende aktiviteter du liker (for eksempel yoga, meditasjon, lesing, eller trening), og praktisere dem regelmessig for å tømme tankene og gi deg en følelse av fred.
 • Snakk med venner og familie. Fortell dem nær deg hvordan du føler deg og be dem om å bidra til å gi deg emosjonell støtte når du trenger det.
 • Oppsøke en støttegruppe. Se om det er en støtte gruppe i ditt område består av andre mennesker som deler din diagnose. Tilbringe tid med mennesker som er i samme situasjon kan gi deg emosjonell støtte, samt nye ideer for å takle de fysiske og følelsesmessige aspekter av din tilstand.
 • Besøk en rådgiver. Hvis du føler at du trenger profesjonell hjelp, be legen om å henvise deg til en rådgiver, som kan hjelpe deg å lære sunne måter å takle emosjonelle problemer knyttet til diagnosen din.

Hvis du føler deg alvorlige eller vedvarende symptomer på tristhet eller angst, snakk med legen din. Han eller hun kan finne ut om følelsene dine kan være relatert til depresjon eller angst, som er mentale tilstander som svarer godt til behandlinger som for eksempel medisiner og psykoterapi.