Evb

Atypiske føflekker

Huden cellene som produserer pigment (melanocytter) noen ganger gruppe sammen for å danne føflekker. De fleste har minst 10 føflekker på kroppen sin.

Melanocytter kan danne unormale føflekker, også kalt atypiske føflekker eller dysplastic nevi. Disse føflekker er ikke ondartet seg selv, men deres tilstedeværelse er en advarsel om en arvelig tendens til å utvikle melanom. Noen mennesker har bare en eller to atypiske føflekker, og noen mennesker kan ha mer enn 100. Tendensen til å utvikle atypiske føflekker kan kjøre i familier (arvet predisposisjon).

Tidlige tegn på melanom i atypiske føflekker

Den ABCDE regelen for gjenkjenning betyr å se på:

  • Asymmetri. Halvparten stemmer ikke med andre halvparten.
  • Border uregelmessighet. Kantene er fillete, hakk eller uklart.
  • Farge. Pigmenteringen er ikke ensartet. Nyanser av tan, brun og svart er til stede. Innslag av rødt, hvitt og blått legge til marmorert utseende. Endringer i farge distribusjon, spesielt spredning av farge fra kanten av en molo i det omkringliggende hud, også er en indikator på tidlig melanom.
  • Diameter. Størrelsen på mol er større enn 1/4 tomme (6 mm), eller omtrent på størrelse med et viskelær. Enhver vekst av et mol bør være av interesse.
  • Evolusjon. Det er en endring i størrelsen, formen, symptomer (som kløe eller ømhet), overflate (spesielt blødning), eller fargen til et mol.

Atypiske føflekker er sett oftest på ryggen, men kan dukke opp hvor som helst på kroppen, blant annet under beltestedet, i hodebunnen, eller på brystene eller baken. De kan blekne inn i omkringliggende hud og inkluderer en flate delen som er på nivå med hudoverflaten. De kan være glatt, litt skjellete, eller ha en grov, uregelmessig, "småstein" utseende.

Atypiske føflekker vanligvis ikke er til stede ved fødselen, men utvikle en stund senere.

Flere typer av atypiske mol er kjent for å utvikle seg før melanom (melanom-forløpere). Atypiske mol er de mest vanlige forløperen, men ikke alle atypiske mol utvikle seg til melanom. Forløpere til melanom inkluderer:

  • Gigantiske medfødt melanocyttisk nevus (gigantiske hårete nevus eller plagg nevus).
  • Små og mellomstore medfødte melanocyttisk nevus.
  • Noen tungt pigmenterte lesjoner av membranen som linjer øyelokkene (conjunctiva).