Evb

Astma-og uavhengige tenåringer

Det er uunngåelig: som astmatiske barn vokse inn i tenårene, vil de trenger for å ta mer kontroll over astmaen sin. Her er hvordan du kan både overgangen greit inn i de nye ansvarsområder.

Hvis du ikke var bekymret nok om din astmatiske barn allerede, når han eller hun treffer ungdomsårene, vil du både overfor nye utfordringer. Klimaendringer med astma er ikke forskjellig fra å håndtere noen andre aspekter av en tenåring liv. De ønsker uavhengighet, men fortsatt trenger foreldrenes støtte. Nøkkelen til vellykket beveger seg gjennom denne fasen av barnets liv, og for å holde sin astma under kontroll, er å jobbe sammen. Husk at det kan ta tid og praksis, så vær tålmodig.

Hva du kan gjøre for å hjelpe astmatiske ungdoms

Når det gjelder å huske å ta astma medisiner eller gjenkjenne utbruddet av et angrep og vite hva du skal gjøre, er det en rekke tiltak du kan ta for å gå over ansvaret fra deg til tenåringen. For å begynne, må du:

 • Arbeid med tenåringen på en astma handlingsplan. Hvis du ikke tidligere har involvert barnet i å utvikle en personlig astma handlingsplan, gjøre det nå. Nøye gå over astmasymptomer og varselskilt med astmatiske tenåringen. La dem vite hva de skal gjøre hvis de begynner å hvese, hoste, eller føler deg kortpustet. Å vite hva du skal gjøre gir tenåringer en følelse av kontroll, sier Michael Mellon, MD, klinisk professor i pediatri, University of California, San Diego, CA, og styreleder, Pediatric Astma Task Force for San Diego Kaiser Region.
 • La dine astmatiske tenåringen ha noe å si. Ifølge retningslinjene er utviklet av National Heart, Lung, and Blood Institute, er det svært viktig å inkludere astmatiske ungdoms preferanser og skole tidsplan i denne planen. "Handlingsplanen vil stave ut trinnene i behandling hvis astma symptomene begynner. Det er kontrollspørsmål som: "Har astma vekke deg om natten? eller 'Begrenser astma øvelsen? som forteller foreldre og tenåringer om deres astma blir kontrollert og når de bør kontakte lege for å øke forebyggende astma behandling, "sier Dr. Mellon.
 • Understreker viktigheten av å be om hjelp. Minn din ungdoms at han eller hun bør alltid spørre om hjelp (i stedet for å ta mer medisin!) Hvis symptomene ikke bedres tross følge handlingsplanen og tar medisinen som foreskrevet.
 • Fortsett å holde vakt. Uansett barnets preferanser, bør du likevel overvåke astmatisk ungdoms helse og medisinering. "Tenåringer trenger en daglig rutine som tillater dem å ta det forebyggende medisinen som foreskrevet. Foreldre må involveres for å sikre at dette skjer siden de fleste tenåringer ikke er organisert nok til å ta daglige meds når de føler seg vel, som er nødvendig i astma behandling, "sier Mellon.
 • Vær kreativ med påminnelser. Med litt fantasi kan du finne måter å minne dine astmatiske tenåringer om ting som å ta medisiner i tide uten å høres ut som om du griner. En god idé for å myndiggjøre astmatiske tenåring: Forhåndsprogrammer en mobiltelefon eller klokke med alarmer som signal medisinering ganger, sier Wayne Katon, MD, professor og nestleder for avdelingen for psykiatri og atferdsvitenskap ved University of Washington Medical School i Seattle.
 • Terminliste legebesøk. "Rutinemessig besøk til legen for overvåking er obligatorisk", sier Mellon. Ikke la det opp til tenåringen din til å gjøre disse avtaler.
 • Fyll ut de nødvendige papirene for medisinering på skolen. Din signatur fortsatt må være på skolens former, selv om tenåringen din tar på seg mer ansvar for sin astma omsorg.

Hva dine astmatiske tenåringer kan gjøre

Det er også viktig for tenåringer å unngå situasjoner og faktorer som kan forårsake et astmaanfall. Avhengig av tenåringens bestemt astma utløser dette kan bety:

 • Hvis du ikke lar venner å røyke rundt ham
 • Begrense sin tid i huset til en venn som har katter
 • Holde sitt rom rent
 • Henge opp våte håndklær og klær og rydde opp søl før mugg kan vokse
 • Vaske klær og sengetøy regelmessig
 • Ved hjelp av en inhalator før du trener

Dine astmatiske tenåringen bør også lære å rydde inhalatorer regelmessig og husk at de er under press (slik at de aldri skulle la dem i en varm bil eller nær varmekilder, for eksempel).

Overgangen til selvstendighet kan være en humpete vei. Verken du eller din ungdoms bør bli overrasket hvis ting ikke går jevnt fra begynnelsen. Men med kommunikasjon og engasjement, kan dine astmatiske ungdoms gradvis ta på seg mer ansvar for sin egen astmakontroll.