Evb

Arbeidet i det indre øret: hva gjør det vondt?

Når eustachian rør, rørene som kobler baksiden av halsen og nesen til mellomøret, er blokkert eller overbelastet, kan alvorlige smerter føre til.

Eustachian rør bidra til å opprettholde normale lufttrykk i mellomøret, som reaksjon på endringer i trykket i det ytre miljøet. Men når sinus lunger fra en forkjølelse eller allergi blokker disse rørene, kan du utvikle en rekke problemer, inkludert ørebetennelser.

Hva er egentlig en øretrompeten? Det er en liten kanal, omtrent en og en halv inches lang og bare noen få millimeter i diameter, som fungerer som en passasje som forbinder baksiden av halsen og nesen til mellomøret, hvor trommehinnen ligger. Eustachian rør er foret med samme type fuktig membran som linjer i nese og hals. De er vanligvis stengt, men åpner de med bevegelser av baksiden av nese og hals, slik som de som oppstår når du svelger, gjesper, eller snakke. Voksen eustachian rør er vinklet nedover fra øret til baksiden av halsen, noe som åpner for gravity drainage av mellomøret væske og slim.

Din mellomøret oversetter lyder som kommer inn det ytre øret til vibrasjoner som kan forstås av det indre øret og hjernen. Skal fungere ordentlig, bør mellomøret opprettholde samme lufttrykk som lufttrykket rundt deg. Så din eustachian rørene åpne opp med jevne mellomrom for å sirkulere luften i hele mellomøret, utjevne sin lufttrykket til trykket på baksiden av halsen din.

En annen funksjon av dine eustachian rør er å tillate noe slim buildup i mellomøret å renne ut i halsen din.

Når eustachian rør funksjonsfeil

En rekke ting kan gå galt med eustachian rør og mellomøret, inkludert:

 • Blokkering på grunn av hevelse. Det er ikke uvanlig for folk med sinus press for å oppleve mellomøret blokkering på grunn av opphopning av eustachian rør. Denne hevelsen er oftest forårsaket av en bihulebetennelse, en kald eller allergi. Disse forholdene kan føre til det indre øret membraner til å hovne opp og blokkere rørene. En blokkert øretrompeten ikke kan sirkulere luften eller drenere slim som det skal.
 • Mekanisk blokkering. Noen ganger overvekst av vev i baksiden av nesen (for eksempel nesepolypper eller adenoids) kan føre til øre blokkering ved hindrer øretrompeten åpningen. I sjeldne tilfeller kan en svulst føre til blokkering.
 • Otitis media (mellomøret betennelse eller infeksjon). Når sinus lunger fører til en blokkert øretrompeten, kan væske hope seg opp i mellomøret og få den til å bli betent. Tilsvarende, hvis du har en bakteriell bihulebetennelse som sprer seg inn i dine eustachian rør, kan det føre til en mellomøret infeksjon, noe som fører til hevelse og mer væske buildup. Otitis media er assosiert med øret smerter og press.
 • Sprukket trommehinne. Hvis for mye væske bygger seg opp i det indre øret, kan det rive trommehinnen.

Tale, språk og hørselsproblemer

Spesielt hos barn, kan øretrompeten blokkeringer resultere i:

 • Hørselsproblemer. Overflødig væske i mellomøret kan skyldes en blokkert øretrompeten, som kan forstyrre normal hørsel, siden væsken gjør det vanskelig for trommehinnen og bein i det indre øret til å vibrere skikkelig svar på lyd. Denne typen hørselstap er vanligvis forbigående, men hvis venstre ubehandlet, kan det bli permanent.
 • Tale og språk problemer. I små barn, kan det hørselsskader forårsaket av hyppige mellomøret infeksjoner føre til funksjonshemninger med å snakke og forstå språket.

Øretrompeten-relaterte problemer er mer vanlig hos barn enn voksne, blant annet fordi eustachian rørene ikke er fullt utviklet hos barn, og har en tendens til å være kortere og rettere enn hos voksne. Kronisk eller tilbakevendende øretrompeten blokkering er noen ganger referert til som øretrompeten dysfunksjon.

Når utenforstående krefter skade eustachian rør

Det er ikke bare allergier og infeksjoner som kan forårsake øretrompeten problemer. Andre årsaker er:

 • Ubehag under flytrafikken. De fleste som har reist med fly er kjent med følelsen av økt press og spratt i ørene, spesielt når flyet lander. Dette skjer fordi mellomøret ikke kan holde tritt med raske lufttrykket skifter, og trykket i ørene er lavere enn lufttrykket rundt deg, noe som øker som et fly går ned. Du kan bidra til å holde ørene klart i løpet av flytrafikken ved å gjøre ting for å åpne øretrompeten, slik som svelger ofte, tyggegummi, og gjesper ofte.
 • Barotraume. Når trykket i mellomøret er annerledes enn trykket utenfor kroppen din for en lengre periode (for eksempel under flyging, dykking, eller kjøring i svært høye høyder), kan det føre til alvorlig ubehag, og selv trommehinnen skade. Denne typen skade kalles barotraume (baro er fra ordet barometrisk, som er relatert til atmosfærisk trykk). Barotraume kan føre til at du føler deg svimmel, har øresmerter, og erfaring trykket i ørene. Symptomer på alvorlig barotraumas inkluderer trommehinnen sprekker, hørselstap, og neseblod.

Behandlingstilbud for øretrompeten problemer

Hvis du har vedvarende smerter eller trykk i ørene, eller mistenker at du eller barnet ditt har en øretrompeten-relatert problem, bør du oppsøke lege. Følgende kan bidra til å administrere væske buildup og selv infeksjon i mellomøret:

 • Eustachian-tube åpning strategier som svelge og tygge er nyttige, og legen din kan lære deg en pusteteknikk som kalles en valsalva manøver, som hvis det gjøres forsiktig, kan åpne en tett øretrompeten.
 • Intranasal steroid spray kan hjelpe, spesielt hvis allergi er årsaken til problemet.
 • Noen leger anbefaler bruk av en oral slimhinneavsvellende hvis øretrompeten blokkering følger med en forkjølelse eller bihulebetennelse.
 • Antibiotika kan være foreskrevet hvis det er mistanke om bakteriell infeksjon.
 • Kirurgisk innsetting av rør i eardrums bidrar ventilere mellomøret utad, via den ytre øregang, og for å drenere væske på den måten også.

Hvis venstre ubehandlet, kan øretrompeten problemer føre til permanent hørselsskade, alvorlig infeksjon, eller andre langsiktige komplikasjoner. Så hvis du eller barnet ditt har problemer, bør du la en lege vite.

Finn mer informasjon i Everyday Health Øre, nese og hals sentrum.