Evb

Aortadisseksjon

Hva er en aortadisseksjon?

Aorta-disseksjon oppstår når en liten rift utvikler seg i veggen av aorta. Den rive danner en ny kanal mellom det indre og ytre lag i aorta. Dette fører til blødninger i kanalen, og kan forstørre tåre. Aortadisseksjon er en livstruende tilstand.

Aortadisseksjon kan være forårsaket av aterosklerose (åreforkalkning) og høyt blodtrykk, traumatisk skade på brystet, som å bli truffet av rattet av en bil under en ulykke, og forhold som er til stede ved fødselen, for eksempel Marfans syndrom eller Ehlers-Danlos syndrom.

Hva som forårsaker aortadisseksjon, og hvordan kan det forebygges?

Ett eller en kombinasjon av følgende kan forårsake aortadisseksjon:

 • Høyt blodtrykk. Fleste pasienter med en aortadisseksjon har hatt høyt blodtrykk i mange år. Den høyt blodtrykk akselererer de naturlige prosesser for vev aldring og skade på vev, fremme en svakhet i aorta og øker risikoen for en rive.
 • Prosesser forbundet med høyt blodtrykk. Flere fremgangsmåter er forbundet med høyt blodtrykk, og dermed øker risikoen for å utvikle en aortadisseksjon. Disse inkluderer graviditet, lupus, polycystisk nyresykdom, Cushings syndrom, kjempecellemyokarditt arteritt, og kokainmisbruk. I svangerskapet blir økt hyppighet av aorta Disseksjonene forårsaket av kombinasjonen av hormonal virkning på vevet struktur (elastin) og ekstra høyt blodtrykk stress.
 • Sykdommer i bindevev. Enten Marfans syndrom eller Ehlers-Danlos syndromet kan skade bindevev i midten i aorta. Denne skaden kan føre til aortadisseksjon.
 • Bryst skader. Alvorlig brystet skade, for eksempel kan forekomme i en bilulykke, kan også føre til aortadisseksjon.

En familie historie aortadisseksjon er også en risikofaktor.

Det sentrale poenget i forebygging av aortadisseksjon arbeider med høyt blodtrykk. Minimere denne og andre risikofaktorer for aterosklerose reduserer risikoen for å utvikle en aortadisseksjon. Livsstilsendringer, slutte å røyke, og en streng diett, som støttes av en godt kontrollert medisinsk behandling, kan redusere høyt blodtrykk.

Hva er symptomene på aortadisseksjon?

Smerte er den ledende symptom på aortadisseksjon. Du vil som regel ha et plutselig innsettende smerte i øyeblikket av disseksjon. Smerten er vanligvis beskrevet som ripping eller rive og som den verste smerten noensinne har opplevd. Det er vanligvis i mellom skuldrene på ryggen og kanskje utstråle til armene eller halsen. Sjeldnere, kan smertene bli følt som brystsmerter. Smerten er svært vanskelig å skille fra det av angina eller hjerteinfarkt.

Andre symptomer kan være:

 • Nummenhet og manglende evne til å bevege beina.
 • Mangel på puls.
 • Hevelse.
 • Blek hud.

Hvis du opplever disse symptomene, bør du ringe eller andre nødetater umiddelbart.

Ikke kjør deg selv som er viktig og stress og bevegelse bør reduseres til et minimum. Ikke prøv å ta smertestillende medikamenter eller hjertemedisiner. Ta aspirin med aorta disseksjoner har fått fatale følger.

Hvis du vitne til en person blir bevisstløs, ring eller andre nødetatene og starte hjerte-lungeredning (HLR). Nødnummeroperatøren kan lære deg hvordan du skal utføre HLR.

Hvordan er aortadisseksjon diagnostisert?

Legen vil spørre deg spørsmål om dine symptomer, medisinsk historie, livsstil og familiens medisinske historie og utføre en fysisk eksamen. Han eller hun kan spørre om du har blitt truffet hardt i brystet eller vært i en bilulykke. Flere spesialister kan se deg.

Fysisk eksamen

Legen din vil lytte til ditt hjerte lyder med et stetoskop, ta pulsen og evaluere blodsirkulasjonen, og evaluere nevrologisk status (nerve og hjernens funksjon). Som symptomer på aortadisseksjon etterligne mange andre forhold, kan det hende du trenger flere tester.

Tester

Hvis du har en aortadisseksjon, må du kanskje:

 • Blodprøver. Disse testene kan gi legen ledetråder om hva som forårsaker symptomene dine.
 • En brystet X-ray.
 • En angiografi. Denne testen kan bidra til å bestemme størrelsen på disseksjon din og hvis du har blodpropp eller annen blodåre engasjement.
 • Computertomografi skanning (CT) og magnetisk resonans imaging (MRI) for å hjelpe legen vite om din disseksjon er økende.
 • En transtorakal ekkokardiografi og transesophageal ekkokardiografi (TEE) å la legen se på blodårene inni brystet.
 • En intravaskulær ultralyd for å få en bedre titt på blodårene dine.

Hvordan er aortadisseksjon behandles?

Behandlingen av aortadisseksjon avhenger delvis av hvor disseksjonen er plassert:

 • Disseksjoner involverer aorta hvor det går opp fra hjertet (med eller uten buen) er kjent som type A Disseksjonene og er generelt kirurgisk behandlet.
 • Disseksjoner som omfatter resten av aorta er kjent som type B Disseksjonene. Hvis det ikke er noen komplikasjoner, er type B disseksjoner vanligvis behandles med medisiner.

Initial akuttbehandling og behandling for type A disseksjoner er allment akseptert, men behandling for ukomplisert type B disseksjoner fortsatt kontroversielt.

Initial akuttbehandling

Behandling for aortadisseksjon bør gjøres umiddelbart etter diagnosen. Målet med initial akutt behandling er å lindre smerte og å redusere blodtrykket på disseksjon (reduksjon av den pulserende belastning). Dette bidrar til å hindre ytterligere blødning og reduserer risikoen for brudd.

Vanligvis er du setter umiddelbart i en intensivavdeling (ICU) eller tatt til operasjonssalen. Legen vil kontinuerlig overvåke og kontrollere blodtrykket, puls og hjerte aktivitet.

Medisin som tar sikte på å redusere smerte og blodtrykk vil bli brukt og kan omfatte:

 • Nitroprusside, noe som senker blodtrykket. Din gjennomsnittlige arterielle blodtrykket bør være mellom 60 og 70 mm Hg. Dette presset garanterer normalt en konstant orgel blodstrøm og reduserer presset på disseksjon. Nitroprusside fører til en utvidelse av skipenes arterier og vener. Trykket i hele kroppen systemet reduseres.
 • Betablokkere, for å redusere hjertefrekvensen. Senke blodtrykket vil føre til en naturlig hjerte refleks som øker hjerte sammentrekning og hjertefrekvens. Dette kan øke risikoen for ruptur, slik at beta-blokkere blir administrert. Du skal motta dette før nitroprusside.
 • Smerte medisin. Hvis kontroll av hypertensjon ikke redusere smerte, kan sterke smertestillende medisiner gis, inkludert morfin.

Behandling av type A disseksjoner

Tradisjonelt er den første linjen av behandling for type A Disseksjonene (disseksjon av aorta som involverer den oppstigende aorta) kirurgi.

Målet for operasjonen er å hindre død på grunn av blødning og for å gjenopprette blodstrømmen i ekstremitetene og indre organer (hvis grener av aorta er involvert i disseksjon prosess).

I denne åpen hjertekirurgi prosedyren, er brystet åpnet og kirurgen fjerner den delen av aorta der rive er funnet. Den delen av aorta fjernet kan erstattes med et syntetisk materiale, for eksempel en tube Dacron pode. En annen tilnærming bruker et lignende pode som er plassert inne i aorta, i denne tilnærmingen oppstigende aorta er ikke erstattet, men innvendig forsterket.

Hvis hjerteklaffer er involvert i disseksjon, må de repareres for å garantere en fast blodstrøm og funksjonen av hjertet. I noen tilfeller Aortaklaff ikke kan repareres, og må erstattes. Hvis disseksjon innebærer koronararteriene, kan disse arteriene må kobles fra den opprinnelige aorta og sydde igjen for å gjenopprette blodstrømmen til hjertet (koronar settes inn igjen).

En ekstra operasjon er ofte nødvendig.

Operasjonen kan ikke utføres hvis du allerede lider av en alvorlig komplikasjon i ferd med disseksjon, for eksempel et hjerneslag. I denne situasjonen er en operasjon ville føre til alvorlig blødning i hjernen.

Mulige komplikasjoner av aortadisseksjon og kirurgi inkluderer:

 • Lammelser.
 • Nyre (nyre) svikt.
 • Infeksjoner i lunger og lungesvikt.
 • Redusert hjertefunksjon og hjerteinfarkt.

Noen ganger er det ikke mulig å bruke kirurgi i type A disseksjoner. I dette tilfellet er de samme prosedyrer og medisiner som er beskrevet i den innledende delen akutt behandling anvendes.

Behandling av type B disseksjoner

Type B disseksjoner er vanligvis behandles med medisiner. I sjeldne tilfeller kan en prosedyre eller kirurgi være nødvendig dersom:

 • Din aorta har sprukket.
 • Du har smerter eller høyt blodtrykk som ikke kan kontrolleres.
 • Du har mye blødning.
 • Andre arteries eller organer er skadet.