Evb

Angst i tannlegestolen

Hvis du er redd for å gå til tannlegen, bør du vite at det finnes måter å dempe dental angst og gjøre tannpleie opplevelsen mye mer utholdelig.

Ikke mange folk virkelig liker å gå til tannlegen. Men for noen mennesker, kan tanken på å gå til tannlegen bringe på en slik frykt for at de unngår å få tannpleie de trenger. Faktisk hoppet nesten halvparten av voksne tannlege i 2009, ifølge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Hva er dental angst?

Noen folks frykt for å gå til tannlegen eller få tannbehandling gjort er så alvorlige at de mister søvn om natten og bekymre deg for mye om hva som kan skje på tannlegekontor, sier Kimberly Harms, DDS, forbruker rådgiver og talsmann for European Dental Association, og en tannlege i privat praksis i Farmington, Minnesota

Dental angst er vanlig, med opp til 15 prosent av europeere unngå å se en tannlege på grunn av frykt.

Dr. Harms sier at dental angst er mer vanlig hos eldre mennesker, som kan ha opplevd tannpleie når teknologien var ikke så avansert som de er i dag.

"Barn i dag har svært få negative dental erfaringer, så har vi en tendens til å se færre problemer blant yngre mennesker," sier hun. Men jo eldre du er, jo mer sannsynlig er det at du har hatt en dental prosedyre når anestesi var mindre effektive, eller ikke brukt, og når tannleger fokusert mindre på pasientens komfort.

"Store fremskritt er gjort i å fokusere på å gjøre pasienten komfortabel", sier Harms.

Hvordan overvinne dental angst

For folk som har dental angst, kan følgende strategier bidra til å roe frykten din:

  • Kommuniser med tannlegen. Harms sier at det beste du kan gjøre for å komme over din tannlege angst er å snakke med tannlegen din om det. "Mange pasienter ikke føler seg komfortabel med å snakke med sine tannleger på en en-til-en nivå," sier hun. Men husk at tannlegen er en pasient, også. Faktisk Harms selv har dental angst som stammer fra hennes barndom tannlegen ikke bruker bedøvelse når du fyller hulrom. "Hvis du er engstelig om noe," sier hun, "kom rett ut og snakke med tannlegen om det."
  • "Snakk" med hendene. Det kan være vanskelig å snakke når du har munnen full av dental verktøy, så snakk med tannlegen din før prosedyren din om hvordan du vil kommunisere bør du ha ubehag eller smerte. Harms forteller sine pasienter for å heve en hånd hvis de føler smerte eller følelse under en dental prosedyre. På den måten hun kan justere anestesi og sørge for at pasienten er komfortabel.
  • Få distrahert. In Harms 'kontor, er pasienter utstyrt med video briller slik at de kan se filmer under tannbehandling. Ser på TV, høre på radio, eller bare la tankene vandre kan bidra til å lette noe av din angst.
  • Vurdere medisinering. Hvis du har en dental prosedyre som krever anestesi, trygg på at anestesi er mye mer effektive i dag enn det var i fortiden. For noen pasienter kan en beroligende eller lystgass også bidra til å roe nervene, sier Harms.
  • Ta en pause hvis du trenger det. Harms sier at noen pasienter trenger å ta pauser under tannbehandling, når angsten bygger seg opp, eller de begynner å føle seg klaustrofobisk. Hvis du føler at du trenger en pause, la tannlegen vet.
  • Spør om sedasjon tannbehandling. I noen områder er det tannleger som praktiserer sedasjon tannbehandling, som er der du får tannbehandling i henhold delvis eller full tap av bevissthet. Harms sier at de fleste pasienter sannsynligvis ikke trenger sedasjon tannbehandling, men for de som har dental angst er så alvorlig at de nekter å få tannpleie noen annen måte, kan det være et alternativ.
Det kan meget vel være at det ukjente er det du frykter, så ikke vær redd for å stille spørsmål før en prosedyre og sørg for at tannlegen gjør alt han eller hun kan for at du føler deg komfortabel under ditt besøk. Og får regelmessig tannstell er avgjørende for din tannhelse, så det er vel verdt innsatsen.

De hjelper deg med smil, nå hjelpe dem smile. Er tannlegen en av Europas beste tannleger? Nominer din favoritt tannlege nå.