Evb

Anatomi av et astmaanfall

Lær hvordan du kan kjenne igjen når en astma angrep kommer på, hva du kan gjøre for å forhindre det, og hvordan du får riktig medisinsk behandling.

Vanlige astma symptomer som tungpustethet og kortpustethet kan utvikle seg til en full-blåst astma angrep hvis du ikke tar de riktige trinnene tidlig. Kjenne de første tegn på en astma angrep og forstå dens sammensetning vil hjelpe deg å ta de riktige avgjørelsene om din omsorg.

Er du gjør alt du kan for å administrere din astma? Finn ut med vår interaktive checkup.

Er jeg ha en astma angrep?
En astma angrep begynner vanligvis når vanligste astma symptomer plutselig ta en tur til det verre. Disse symptomene kan omfatte:
 • Tungpustethet
 • Kortpustethet
 • En følelse av trykk i brystet
 • Fatigue
 • Hoste om natten eller tidlig om morgenen

Hvis disse symptomene blir alvorlig eller oftere, kan du være å ha et astmaanfall, noe som kan slå farlig. Hvis et angrep kommer til et punkt der du ikke klarer å puste mens du går eller snakker, bør du gå til legevakten for behandling.

"Et astmaanfall føles som du prøver å puste under vann," forklarer Houston bosatt Melissa McDonald, som har levd med allergisk astma siden 4 år. Hvis du aldri har blitt diagnostisert med astma, men tror du kan ha denne tilstanden eller tror du har opplevd et astmaanfall i det siste, bør du snakke med legen din. Du trenger å få en nøyaktig diagnose og deretter utvikle en astma handlingsplan slik at du vet hva du skal gjøre i fremtiden.

"Hvis folk har astmasymptomer mer enn to dager i uken, eller [er] oppvåkning av astma mer enn to netter i måneden, og er ikke på noen medisiner, bør de være," sier Robert F. Lemanske Jr, MD, sjef for Divisjon for Pediatric Allergy, immunologi, og revmatologi og professor i pediatri medisin ved University of Wisconsin School of Medicine and Public Health i Madison, Wis

Hva som forårsaker astma angrep?
Astmaanfall oppstår når luftveiene blir hovne og irritert, noe som gjør det vanskelig for nok luft til å komme inn og ut av lungene. Leger kan bruke begrepet "astmaeksaserbasjon" for å beskrive denne situasjonen. I lungene til astmatikere, på innsiden av de små luftveiene tendens til å være meget reaktive - betyr luftrom kan innsnevre tett under et astmaanfall. Men innsnevring er ikke det eneste problem. Disse luftveiene også bli betent og hoven. Den nøyaktige årsak til astma er ikke kjent, men det er sannsynligvis en kombinasjon av genetisk risiko og miljøfaktorer.

Astma angrep forekommer ofte som svar på "triggere", eller elementer i miljøet som øker irritasjon i luftveiene. Utløsere er forskjellig for forskjellige mennesker. Du kan være i stand til å fortelle umiddelbart hvis noe forårsaker astma symptomer, eller du kanskje trenger å bli testet for allergier å finne ut hva som forårsaker symptomene dine.

Noen av de mest vanlige astma triggere er:
 • Smoke (fra tobakk, tre, røkelse)
 • Ozon
 • Nitrogendioksid (fra gass ovner, ovner)
 • Støvmidd eller kakerlakker
 • Mold eller mugg
 • Pet dander
 • Hjertelig trening
 • Sterke følelser
 • Stress
Hva kan jeg gjøre med astmaanfall?
Den beste måten å administrere astmaanfall begynner med å prøve å hindre dem:
 • Eliminer triggere. Når du vet hva som utløser din astma, gjør ditt beste for å unngå disse tingene. Du må kanskje være strengere om å holde et rent hus eller unngå røykere, for eksempel. Strategiene vil avhenge av dine spesifikke triggere.
 • Ta astma meds. Disse stoffene kan forhindre et astmaanfall, selv om du ikke kan unngå triggere.
 • Behandle astma symptomer tidlig. Hvis du begynner å føle symptomer øker, kan du være i stand til å hindre eller redusere et astmaanfall ved å få unna eventuelle triggere i miljøet og bruke dine foreskrevet redning medisiner, for eksempel en Albuterol inhalator.
 • Få mer hjelp. Hvis din astma symptomene blir verre eller øke i antall og du har vært ute av stand til å hindre en full astmaanfall, ringe legekontoret eller gå til nærmeste legevakten for medisinsk hjelp. "Du bør ikke ta ekstra puff av en redning inhalator," sier Richard Castriotta, MD, professor i medisin og knytte direktør for Divisjon for Lungesykdommer, Critical Care, og Sleep Medicine ved University of Texas Houston Medical School. "Hvis det ikke fungerer, kan du gå til ER."
Astmaanfall kan ikke alltid unngås, men med veiledning fra legen din, kan du lære å reagere raskt for å håndtere dem. Når du snakker med helsepersonell, være sikker på at du forstår begrensningene hjemme behandling og på hvilket punkt du må få akutt legehjelp.