Evb

Anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen: sjeldne men aggressiv

Av de ulike typer kreft i skjoldbruskkjertelen, er anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen en av de mest sjeldne og dødelige. Finn ut faresignalene og hvordan anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen er adressert.

Kreft i skjoldbruskkjertelen slår litt over 37.000 mennesker hvert år, 1 prosent til 5 prosent av disse pasientene vil bli diagnostisert med anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen. Av alle typer kreft i skjoldbruskkjertelen, er dette sjelden kreft aggressiv, vanskelig å behandle, og ofte dødelig.

"Det er vanligvis funnet som en raskt voksende massen i nakken", sier Stephanie L. Lee, MD, direktør for Thyroid Disease Center ved Boston Medical Center i Massachusetts. "Fordi det vokser så raskt, er forventet levealder i året eller mindre." Faktisk er det fem-års overlevelse for personer med anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen lavere enn 5 prosent, med de fleste dødsfall skjer innen seks måneder.

Årsaken til anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen er ukjent, men blir eldre (60 og oppover) og kvinnelige er begge risikofaktorer.

Symptomer på anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen

Mens de fleste typer kreft i skjoldbruskkjertelen har svært få symptomer, viser anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen gjenkjennelige symptomer nesten umiddelbart. Vanlige symptomer på anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen inkluderer:

  • Plutselig hes stemme
  • Smerter i nakken
  • Hevelse i nakken
  • Svelgeproblemer
  • Endringer i pust eller pustevansker
  • En vekst i halsen som kan ha dukket opp over noen uker

Disse symptomene oppstår fordi svulsten vokser over eller nær stemmebåndene, presser mot luftrøret og omkringliggende nerver.

Diagnostisering anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen

Denne type kreft i skjoldbruskkjertelen er vanligvis diagnostisert ved en fysisk undersøkelse, en medisinsk historie, og en biopsi, en test som fjerner celler med en stor kanyle, slik at de kan undersøkes for kreft. En biopsi kan også utføres ved å foreta et lite snitt i halsen og å fjerne et lite stykke vev.

Imaging tester, som en CT (computertomografi) eller MR (magnetisk resonans imaging) skanning, kan også utføres for å identifisere og hjelpe diagnostisere massen. En laryngoskopi er en annen mulig diagnostisk test som innebærer å sette inn et lite kamera i halsen for å se hvor kreften er lokalisert, og hvis det har spredd seg til stemmebåndene.

Anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen tilnærminger

I motsetning til de fleste typer kreft i skjoldbruskkjertelen, betyr anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen ikke svarer godt til radioaktivt jod terapi fordi disse kreftcellene ikke kan plukke opp jod. Total thyroidectomy, eller fjerning av skjoldbruskkjertelen, anbefales vanligvis ikke, med mindre kreften er fanget veldig tidlig, sier Dr. Lee. I andre tilfeller vil kreften allerede har spredt seg til andre deler av kroppen, noe som gjør den ubrukelig.

Cellegift eller strålebehandling kan brukes som palliativ behandling for å lindre symptomer, men de har ikke kurere anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen.

En prosedyre kalt debulking kirurgi kan utføres for å lette trykket på den luftrør og redusere ubehagelige symptomer. Kreft "forheng seg over luftrøret og vil constrict puste røret, slik at folk har problemer med å puste", sier Lee. Debulking kirurgi fungerer ved "åpne i midten slik at du kan puste igjen."

Hvis du har blitt diagnostisert med anaplastisk kreft i skjoldbruskkjertelen, snakk med legen din om din prognose og muligheten for å bli en klinisk studie undersøker nye måter å løse dette aggressiv form for kreft.