Evb

Amenoré: hva som forårsaker savnet perioder?

Amenoré er ikke en sykdom, men vanligvis et symptom på en annen tilstand. Sin avslørende tegn? mangel på eller forsinkelse i din normale menstruasjon.

Amenoré, eller fravær av eggløsning og menstruasjon, påvirker bare rundt fem prosent av europeiske kvinner, men for de som har det, kan amenoré føre til stress og bekymring i det minste, og lav bentetthet og ufruktbarhet på det verste.

"Amenoré er i utgangspunktet den manglende eggløsning,» forklarer Steven R. Goldstein, MD, fødselslege og gynekolog ved New York University Langone Medical Center og professor i obstetrikk og gynekologi ved New York University School of Medicine. Når kroppen stopper eggløsning, har du ikke lenger normal menstruasjon.

I tillegg til ikke å ha perioder, kan kvinner med amenoré også oppleve hodepine, vektøkning eller vekttap, tale endringer, smerter uten blødning, bryststørrelse endringer, og vaginal tørrhet.

Primær amenoré: når menstruasjonen starter ikke

En prosent av kvinner med amenoré erfaring primær amenoré, som betyr at de ikke har hatt en første menstruasjon før fylte 16 år. I de fleste tenåringsjenter, kan menstruasjon starte når som helst mellom 9 og 18 år. Etter 16 år, og hvis en ung kvinne er allerede viser andre tegn på pubertet, er problemet anses å være amenoré. I disse tilfellene en grundig historie og fysisk undersøkelse er den beste måten å finne ut årsaken til amenoré.

For noen kvinner, kromosomavvik og genetiske lidelser som hemmer puberteten er årsaken til tilstanden. Slike tilstander kan behandles med hormonell behandling eller kirurgi, avhengig av den spesifikke tilstanden.

For andre, for eksempel for unge jenter som er tungt involvert i idrett eller har en spiseforstyrrelse som anoreksi nervosa, kan amenoré være forårsaket av intens trening og kalori begrensning. I slike tilfeller kan legen anbefale:

  • Endringer i livsstil og matvaner
  • Vektøkning hos undervektige tenåringsjenter
  • Medisiner og p-piller for å overtale starten av puberteten

Sekundær amenoré: når menstruasjonen stopper

Kvinner med sekundær amenoré er de som har hatt en vanlig periode som stopper uten noen åpenbar forklaring på minst tre måneder. Hvis graviditet, amming og overgangsalderen er utelukket som mulige årsaker til amenoré og kvinnens østrogen produksjonen er normal, årsakene er "idiopatisk - det betyr at vi ikke vet," sier Dr. Goldstein. "Sekundær amenoré kan utløses av stress fra en rekke hendelser som en endring i antall arbeidsplasser, studere til en eksamen, reise, intens trening, dårlig kosthold, eller medisinske tilstander som unormalt i skjoldbruskkjertelen og hypofysen."

Som med primær amenoré, fedme eller drastisk vekttap fra anorexia nervosa eller annen årsak kan føre til tapte perioder, så kan for mye trening. Noen undersøkelser tyder på at cøliaki kan også føre til ubesvarte perioder. Beregnede endringer i livsstil og matvaner kan bringe kroppen tilbake i balanse, slik at menstruasjon gjenopptas. Andre årsaker til sekundær amenoré, ifølge National Institutes of Health, inkluderer medisiner bivirkninger, polycystisk ovariesyndrom, og selv gastric bypass kirurgi for vekttap. Det er derfor legen vil ønske å nøye vurdere din medisinske historie for å hjelpe utelukke eventuelle underliggende årsaker, men sjelden de kan være.

Med sekundær amenoré, fruktbarhet og komplikasjoner fra unormale hormonnivåer er av størst bekymring. Behandling for medisinske tilstander som forårsaker hormonnivået å svinge, som en skjoldbrusk problem, kan også øke sjansen for at en kvinnes syklus vil bli vanlig igjen. De med lav østrogen produksjonen kan være foreskrevet hormonbehandling.

Hvis du tror du har amenoré, som betyr at du har gått tre eller flere måneder uten en vanlig periode, planlegge en avtale med gynekologen din. Dette vil gjøre deg i stand til å identifisere og korrigere eventuelle helsemessige problemer som kan holde deg fra å føle ditt beste.