Evb

Alt om menstruasjonssmerter

For noen kvinner, kan kramper være bane av månedlige sykluser. Heldigvis, kan visse behandlinger sette en stopper for smertefulle menstruasjonssmerter.

For mange kvinner, menstruasjonssmerter er et varsel om sin månedlige menstruasjonssyklus. Menstruasjonssmerter kan variere fra mild til uutholdelig, og involvere lavere magekramper, verkende ubehag, eller ekstreme smerter som kommer og går mye som veer. Som om ikke det er nok, kan menstruasjonssmerter være ledsaget av kvalme, oppkast og diaré.

"Mer enn halvparten av kvinner som menstruerer har noen kramper i en eller to dager hver måned, og 15 prosent har alvorlige menstruasjonssmerter," sier Carol Livoti, MD, en gynekolog i New York City og kar av European College of Fødselsleger og gynekologer.

Men det finnes måter å bidra til å gjøre den elendighet av menstruasjonssmerter gå bort.

Hva som forårsaker menstruasjonssmerter?

Menstruasjonssmerter er sammentrekninger - stramme og slappe av livmor muskelen - som gjør at utstøtingen av blodig livmorslimhinnen. Når livmorslimhinnen bryter ned og kaster seg selv hver måned, er hormon-lignende stoffer som kalles prostaglandiner frigitt og kan føre til smerter og betennelser. Disse stoffene kan øke sammentrekningene 'intensitet, spesielt hvis prostaglandin nivåene er spesielt høy.

"Kvinner med høye nivåer av prostaglandiner har en tendens til å ha mer alvorlige menstrual kramper," sier Dr. Livoti. Som livmorslimhinnen støtes ut, sammentrekninger presse den gamle vev gjennom livmorhalsen og ut av kroppen via vagina. Hvis en kvinnes cervical kanalen er smal, kan smertene være spesielt intens når blodpropp eller biter av vev passere gjennom livmorhalsen.

Menstruasjonssmerter starter ofte kort tid før menstruasjon, peak 24 timer senere, og få mye bedre etter en dag eller to. Men noen kvinner har mild kramper gjennom hele menstruasjonen.

Hvem får menstruasjonssmerter?

Alvorlig menstruasjonssmerter er mest vanlig hos tenåringer, ofte begynner ett til to år etter at en ung jente begynner å ha perioder. Menstruasjonssmerter vanligvis bedre og bli mindre belastende som en kvinne blir eldre. Kvinner som har født er også mindre sannsynlighet for å bli plaget av smertefulle perioder, kanskje fordi fødsel forstørrer livmorhalsen.

Selv om de fleste kvinner har noen månedlig ubehag, noen har smerter så alvorlig at det forstyrrer dagliglivet. Alvorlig menstruasjonssmerter forårsaket av livmor sammentrekninger og prostaglandiner utgitt av utbruddet av menstruasjonsblødning er beskrevet som primær dysmenoré. Når alvorlige kramper skyldes en sykdom eller fysisk problem, er det kjent som sekundær dysmenoré.

Fysiske problemer som kan forårsake sekundær dysmenoré inkluderer endometriose, en tilstand der vev fra livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren, fibroids, som er ikke-kreftsvulster i livmoren, og infeksjoner i bekkenet.

Behandling av menstruasjonssmerter

Over-the-counter og reseptbelagte medisiner kan hjelpe lindre smerten av menstrual kramper, på den andre ytterligheten, bekken kirurgi kan være en siste utvei for sekundær dysmenoré.

Følgende behandlinger finnes alternativer for menstrual kramper:

  • Over-the-counter medisiner. Ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs) som ibuprofen (Motrin, Advil, og andre) og naproxen (Aleve og andre) ofte fungere godt for å lindre menstrual kramper fordi de hemmer prostaglandin formasjon. Trikset er å begynne å ta disse smertestillende midler på den aller første tegn på smerte eller enda før smertene begynner. "Hvis din menstruasjonssyklus er vanlig, begynner å ta ibuprofen en dag eller to før mensen er planlagt å starte," anbefaler Livoti.
  • Reseptbelagte medisiner. Hvis over-the-counter NSAIDs ikke gjøre triks, kan leger foreskrive sterkere anti-inflammatoriske å lindre smerten. Narkotiske smertestillende midler som paracetamol og hydrocodone (vicodin og andre) er et alternativ for kvinner med uutholdelig menstrual kramper.
  • Prevensjonsmidler. Hormonell prevensjon som p-piller, patcher, og vaginal ringer kan minske ubehaget for alvorlige menstruasjonssmerter ved å stanse eggløsningen. "Hvis du ikke eggløsning, er det mindre sannsynlig at du vil ha kramper," sier Livoti. Hormonelle prevensjonsmidler kan også stoppe eller bremse veksten av fibroids og endometriose.
  • Kirurgi. Hvis endometriose er årsaken til smertene dine, kan du vurdere en kirurgisk prosedyre som en laparoskopi operasjon eller livmor arterie embolisering for å fjerne uønskede vekster. En hysterektomi, hvor hele livmoren er fjernet, kan være en siste utvei for behandling kramper for kvinner som ikke lenger ønsker barn.

Naturlig rettsmidler for menstruasjonssmerter

Noen kvinner opplever at enkelte naturpreparater kan hjelpe:

  1. Trening. For milde kramper, får fysisk. Aerob trening, som gåing, kalt jogging, sykling og svømming, produserer hjernen kjemikalier endorfiner som hjelper blokk smerte.
  2. Heat. Ta et varmt bad eller bruke en varmeflaske eller oppvarming pad til nedre del av magen kan ofte lindre kramper som ikke er ekstremt alvorlig. "Dette fungerer godt for verkende typer menstruasjonssmerter," sier Livoti.
  3. Massasje. Prøv å gjøre noen sirkulære lys massasje rundt magen din, anbefaler Livoti. Eller spør din partner til å massere det området av kroppen din.
  4. Kalsium. Forskning tyder på at kalsiumtilskudd kan bidra til å lette ubehag av menstruasjonssmerter og de ​​følelsesmessige symptomer på premenstruelt syndrom. "Kalsium har vært forbundet med lessening av menstrual kramper i en håndfull studier," sier Livoti.
  5. Aromaterapi. I en liten koreansk studie, topikalt aromaterapi med rose, lavendel eller salvie oljer betydelig lettet menstrual krampe ubehag. I studien ble de oljer gnis inn i nedre abdomen-området.
  6. Akupunktur. To vurderinger har antydet at akupunktur kan også hjelpe lindre smerten av menstruasjonssmerter. I tillegg, en fersk studie fant at pasienter med alvorlig menstruasjonssmerter som fikk 15 akupunktur behandlinger over tre måneder hadde mindre kramper når de har mensen enn kvinner som ikke har akupunktur.

Finn mer informasjon i Everyday helse PMS sentrum.