Evb

Allergi: hoven tunge

En hoven tunge er ikke alltid et resultat av en allergi, men det krever vanligvis akutt behandling.

Tungen kan hovne opp for en rekke årsaker, oftest på grunn av medisiner, allergier, og underliggende medisinske problemer. Svellingen kan være referert til som angioødem, noe som betyr at det oppstår hevelse i de dypere lag av huden.

Noen ganger er det ikke bare den synlige delen av tungen som sveller, men også baksiden av tungen, munnen, tannkjøttet, og av og til strupehodet eller stemmen boksen, sier Lorraine Smith, MD, av Osborne Head and Neck Institute i Los Angeles.

Tungen er først og fremst en muskuløs struktur dekket av lag med celler som kalles epitel. Overflaten er foret med smaksløkene, som tillater oss å skille smaker som bitter, søt og salt. I likhet med tungen, kan smaksløkene på tungen svelle.

Fordi en hoven tunge kan forstyrre luftveiene og forårsake alvorlige problemer med å puste, er det vanligvis et medisinsk nødstilfelle som krever umiddelbar behandling.

Hva som forårsaker en hoven tunge?

Hevelse er en viktig forsvarsmekanisme i kroppen vår. Hevelse kamper av skadelige bakterier og parasitter, og hjelper med skade og helbredelse. Imidlertid kan upassende hevelse eller hevelse som vedvarer være skadelig.

Det finnes flere kjemiske trasé som slår hevelse av og på, som er kompliserte og bare delvis forstått, sier Anna Feldweg, MD, en klinisk instruktør i medisin ved Harvard Medical School og behandlende lege i allergi og immunologi ved Brigham and Women Hospital i Boston. En hoven tunge kan skje når noe - et medikament, allergen (noe som forårsaker en allergisk reaksjon), eller medisinsk problem - forstyrrer disse banene. Her er en titt på noen vanlige årsaker.

 • Medikamenter. Mange tilfeller av en oppsvulmet tunge er et resultat av en reaksjon på et medikament slik som en ACE-inhibitor, til behandling av forhøyet blodtrykk, eller et NSAID, eller ikke-steroide anti-inflammatorisk legemiddel, for eksempel aspirin, ibuprofen [Advil, Motrin], eller naproxen [aleve, Naprosyn]. En hoven tunge på grunn av en reaksjon på ACE-hemmere oppstår vanligvis i løpet av det første året av å ta medisiner, men kan også skje etter flere år med å ta den, sier Dr. Feldweg.
 • Allergener I tillegg til allergiske reaksjoner på medisiner, allergiske reaksjoner på andre stoffer -. Som mat eller bie stikk - kan føre til hevelse. I matallergier og bie stikk allergier, kan tungen hovne opp, men det er mindre vanlig å ha en hoven tunge enn det er å ha en hoven hals eller lepper.
 • Infeksjon. Annen mulig årsak til en oppsvulmet tunge er en infeksjon dypt inne i tungen eller i gulvet i munnen. Dette utvikler vanligvis over en dag eller to - saktere enn allergisk type hevelse.

Noen mennesker utvikler soppinfeksjoner i munnen kjent som trost. Soppinfeksjoner er forårsaket av soppen Candida og oppstår vanligvis etter en antibiotikakur. Det er det samme sopp som kan forårsake vaginal gjær infeksjoner. Personer med nedsatt immunforsvar, som de med HIV, også er utsatt for dette gjær, også kalt bare candida trost, som kan føre til at tungen til å svelle. Candida trost kan behandles med trost medisiner som du swish og svelge, eller swish og spytte, sier Dr. Smith. En oral medisin som ofte brukes til å behandle tilbakevendende trost er flukonazol (Diflucan).

Herpes virus også kan forårsake infeksjoner som fører til hevelse av tungen. "Mens det er ingen behandling for virusinfeksjoner, kan utvinning noen ganger bli styrket med medisin acyclovir (Zovirax)," Smith sier. Andre lignende medikamenter kan også hjelpe. Herpes tunge lesjoner eller sår er ofte svært smertefullt. De presenterer som et rødt sår med en hvit overliggende lag som kan tørkes av med en bomullspinne.

 • Medisinsk sykdom. Meget langsom hevelse av tungen over uker eller måneder kan forekomme i en tilstand som kalles amyloid, en sykdom hvor skadelige amyloidproteiner er deponert i vev og organer. "Med [amyloid], blir tungen større og større over tid," sier Feldweg.
 • Irritanter og traumer. Du kan oppleve at tungen sveller hvis du tilfeldigvis bite det eller brenne tungen med varme væsker eller varm mat. Dental apparater også kan irritere tungen og få den til å svelle. Tobakk er enda et irritasjonsmoment som kan føre tungen smerte og hevelse.
 • . Tungen kreft Tongue kreft er en vanlig kreft i hode og hals - mer enn 10.000 nye tilfeller er diagnostisert hos menn og kvinner i Europa hvert år. Svært kureres hvis fanget tidlig, tunge kreft starter vanligvis som en klump, magesår, eller hvit flekk eller lapp på det ytterste laget av tungen eller et området.

"Kreft i tungen er ofte smertefullt," sier Smith. En infeksjon tendens til å være selvbegrensende og vil gå bort, mens tungen lesjoner assosiert med kreft ofte vedvare og øke i størrelse med tiden. Mistenkelige lesjoner må vevsprøve og behandles på riktig måte hvis det blir funnet å være kreft, sier Smith. "Noen tunge kreft ikke kan innebære smerte, men noen masse som vedvarer i mer enn to uker må vevsprøve."

Andre tunge kreft symptomer er smerter ved tygging eller svelging, øresmerter, nummenhet i munnen, blødning i munnen, og en vedvarende sår hals.

En rød flekk på tungen er ofte smertefri, men har en høyere sjanse for å bli assosiert med kreft enn en hvit flekk på tungen. Men begge lapper må vevsprøve for å få en sikker diagnose, sier Smith, og for å kunne anvende den passende behandling.

Både tunge lidelser og kreft i tungen kan presentere seg med hovne lymfeknuter - under haken og i kjeven regionen. Hvis du har en infeksjon, vil den hovne lymfeknuter eller hovne smaksløker nærheten tungen etter hvert gå bort etter at infeksjonen forsvinner. Men en annen tungen kreft tegn er hvis hevelsen fortsetter fremgangen, og går ikke bort, sier Smith.

Relaterte tilstander

I tillegg kan en hoven tunge være forårsaket av:

 • Hormonelle lidelser som akromegali
 • Medfødte sykdommer som Beckwith Wiedemann syndrom
 • Genetiske lidelser som Down syndrom og arvelig angioødem
 • Hypotyreose, en lite aktiv skjoldbruskkjertel
 • Dårlig vitamin B12 absorpsjon
 • Hypofysen lidelse

Behandle en hoven tunge

Fordi en hoven tunge kan føre til pusteproblemer, bør det bli sett på som en nødssituasjon. Medisinsk personell vanligvis behandle en farlig hoven tunge med en injeksjon av adrenalin, som kan eller ikke kan fungere, avhengig av årsaken. Når personen kommer på sykehuset, "vi vanligvis gi folk steroider og antibiotika i akuttmottaket," sier Feldweg, og legger til at behandling for en hoven tunge til slutt avhenger av årsaken.

Hvis hoven tunge er forårsaket av et medikament reaksjon, må personen slutter å ta medisinen. I matallergier, må matvarer som utløser hevelse unngås. Alle som har en historie med en hoven tunge på grunn av en allergisk reaksjon vil trolig bli bedt om å bære en injeksjon dose av adrenalin med dem, noe som kan bidra til å kontrollere hevelse hvis tungen begynner å hovne opp igjen. Hvis årsaken er infeksjon eller amyloid, vil de bli behandlet deretter.

Det er mange forskjellige årsaker til en hoven tunge. De fleste er enkle å behandle og hevelsen forsvinner. Hvis tungen sveller og forstyrrer pusten din, må du gå til ER for behandling. Hvis det er et vedvarende problem, bør du oppsøke lege slik at han kan finne årsaken til tungen hevelse og finne den mest hensiktsmessige behandlingen.