Evb

Administrerende Hashimotos tyreoiditt

Hashimoto tyreoiditt, en autoimmun sykdom som fører til en lite aktiv skjoldbruskkjertel, kan føre til mange komplikasjoner. Men når sykdommen er under kontroll, bør disse symptomene forsvinner.

Hashimoto tyreoiditt er en autoimmun sykdom, og den vanligste årsaken til hypotyreose, eller skjoldbrusk. Hashimoto tyreoiditt er faktisk den vanligste skjoldbruskkjertelen problem i Europa, og rammer rundt 14 millioner mennesker, og opptil syv ganger flere kvinner enn menn.

Hashimotos tyreoiditt kan føre til en rekke ubehagelige symptomer, som vektøkning og tretthet. Hvis Hashimoto tyreoiditt står ubehandlet, vil symptomene vedvarer og helsemessige komplikasjoner kan oppstå.

Hashimotos tyreoiditt komplikasjoner
Den største komplikasjon av Hashimoto tyreoiditt er hypotyreose, som oppstår som følge av autoimmun aktivitet (en upassende immunsystem respons) som skader og kan til slutt ødelegge skjoldbruskkjertelen. Andre komplikasjoner av Hashimoto tyreoiditt inkluderer en forstørret skjoldbruskkjertel (struma) og tilhørende smerter og hevelse i halsen. Til slutt, kan puste og svelge oppstå hvis en stor nok struma utvikler seg.

Hashimoto tyreoiditt: hypotyreose
Som Hashimotos gradvis skader skjoldbruskkjertelen, kan mange symptomer på hypotyreose utvikler, inkludert:

 • Muskelsvakhet eller sårhet
 • Leddsmerter og stivhet
 • Vedvarende trøtthet
 • Problemer fokusere, konsentrere seg, og huske
 • Hevelse i ansiktet
 • Forstoppelse
 • Tykk, tørr, kløende hud
 • Tørt hår og negler som bryter lett
 • Vektøkning
 • Kuldefølelse hele tiden
 • Menstrual endringer, for eksempel tunge menstrual blødning og syklus uregelmessigheter

"De symptomene tyder på at ikke nok thyroid hormon er i sirkulasjon," forklarer Mario Skugor, MD, en endokrinolog med Cleveland Clinic. Dette problemet er vanligvis behandles ved å gi hormon tilskudd, sier han.

Hashimoto tyreoiditt: blodprøver og diagnose
Det er viktig å huske at ikke alle med Hashimoto tyreoiditt opplever symptomer.

Over tid "hypotyreose er det som gir deg symptomer," bemerker Dr. Skugor. "Hashimoto tyreoiditt, mesteparten av tiden, er asymptomatisk [sykdommen ikke medfører merkbare symptomer]."

Men hvis symptomene på hypotyreose gjøre utvikle, kalt en enkel blodprøve en thyroid-stimulerende hormon, eller TSH test kan avgjøre om det er nok av hormonet tyroksin i blodet.

Hashimoto tyreoiditt: behandling
Behandling av hypotyroidisme og dens komplikasjoner er ganske enkel, pasienter ta en syntetiske thyroid hormon pille hver dag for å gjenopprette balanse hormon i legemet. Disse pillene erstatte det som skjoldbruskkjertelen ville selvsagt gjøre på egen hånd hvis det var normal drift. "Det er ingen bivirkninger [fra disse syntetiske hormoner] - gir vi nøyaktig hva skjoldbruskkjertelen gjør," sier Skugor.

Likevel, dette betyr ikke at behandlingen er alltid et blunk - det vil ta litt prøving og feiling for å etablere dosen av skjoldbruskkjertel hormon medisiner kroppen din trenger. Hvis du fremdeles har symptomer på tross av å ta medisiner, er det sannsynligvis fordi riktig dosering ikke klarlagt. Du og legen din bør fortsette å arbeide sammen før alle symptomene er under kontroll, og du har riktig nivå av hormonet tyroksin i kroppen din.

Når legen finner riktig dose av medisiner for deg, bør dine symptomer reduseres betraktelig og til slutt forsvinne. Etterpå vil din fastlege jevne ta blodprøver for å sørge for at skjoldbruskkjertel hormon nivåer forbli balansert.

Den beste indikator på hvor mye thyroid hormon sirkulerer i kroppen din, skjønt, er hvordan du føler deg. Hvis du merker symptomer igjen, er det på tide å se legen din for en eventuell regulering i medisinen din.

Hashimoto tyreoiditt: endringer i behandling
Overgangsalder, graviditet, endringer i vekt, og andre medisiner kan påvirke dosen av skjoldbruskkjertel hormon kroppen din trenger. Så noen store forandringer i livet ditt bør også garanterer et besøk til din endokrinolog (spesialist du er sannsynlig å se for skjoldbruskkjertelen tilstand) for å holde disse symptomene fra å plage deg igjen.

Selv om du ikke kan kurere Hashimoto tyreoiditt eller den resulterende hypotyreose, kan du holde symptomene under kontroll. Heldigvis lar behandling folk flest helt administrere symptomene på deres skjoldbruskkjertelen lidelse, så det er sannsynlig at når du finner riktig dose av medisiner, vil du ikke engang merke til at du har et problem.