Evb

Administrerende bivirkninger av DVT behandling

Blodfortynnere blir typisk brukt til å behandle dyp venetrombose, men de er ikke uten bivirkninger.

Leger vanligvis behandler dyp venetrombose (DVT) med antikoagulantia eller blodfortynnende. Disse stoffene hindrer blodpropp fra å få større eller annen dannes blodpropper. Men fordi overdreven eller spontan blødning kan være en bivirkning av blodfortynnende medisiner, må du overvåkes regelmessig mens du tar disse medikamentene.

DVT behandling: heparin og warfarin

Hvis du har en blodpropp, vil du sannsynligvis bli tatt inn på sykehuset i noen dager for å bli behandlet med blodfortynnende medisiner, enten intravenøst ​​eller som en injeksjon under huden. Den vanlige antikoagulerende medikamenter som er gitt på sykehuset omfatter:

 • Heparin
 • Lovenox (enoxaprin)
 • Arixtra (fondaparinuks)

En muntlig type blod tynnere kalt Warfarin (Coumadin og andre) vil også bli startet i løpet av denne tiden, men det tar flere dager for dette stoffet å få full effekt. Warfarin kommer i en pille form, DVT pasienter vil ta denne medisinen alt fra noen måneder til et liv, avhengig av den enkelte pasients tilstand. Doseringen av warfarin du er foreskrevet kan måtte justeres mange ganger, avhengig av om du tar den for et par måneder eller for resten av livet. Din lege vil bestille regelmessige blodprøver for å sikre at du får en passende dose. Tar for mye warfarin gir risiko for blødningskomplikasjoner og tar for lite kan sette deg i fare for annen blodpropp.

DVT behandling: blødningsrisiko

Mens ekstremt effektivt ved behandling av blodpropp, blod tynnere medisiner er ikke uten bivirkninger, som kan være ganske alvorlig.

"[Warfarin] er ofte forbundet med uønskede stoffet hendelser og besøk til akuttmottaket," sier Jack Ansell, MD, leder, Institutt for indremedisin ved Lenox Hill Hospital i New York City. Mens på denne medisinen, "pasienter bør være oppmerksomme på blødning, enten de er blåmerker lett, ser blod i avføringen sin, eller om de har neseblod. Det kan være et tegn på at deres blod blir tynnet for mye."

"Noen ganger... med [warfarin] eller heparin, pasienter får over-antikoagulert [for mye medisiner er i deres system] og de blør lettere og spontant," sier Dr. Ansell. "Det kan være mindre, som et blåmerke eller neseblødning, eller mer alvorlig og livstruende, som en gastrointestinal blødning eller intrakraniell blødning, som ser ut som et slag."

Når du tar warfarin, er du mest utsatt for en blødning episode i løpet av de første tre månedene, som din lege arbeider for å få blodet nivå regulert. Men selv etter at blodet er stabilisert, kan blødningen fortsatt være et alvorlig problem, sier Ansell.

Mens du tar warfarin, er det ekstremt viktig å ha i blodet overvåkes regelmessig. "Det viser seg at blødningskomplikasjoner ofte ikke er så mye et resultat av noe som noen har gjort det som er feil, men [de oppstår] når pasienter ikke får overvåket ofte nok," sier Ansell.

Blødninger er også den primære bivirkning av enoksaparin (Lovenox) og Arixtra (fondaparinuks), to andre DVT medisiner.

Liten blødning kan skje av og til mens du er på disse medikamentene og vanligvis ikke vil kreve noen spesiell behandling. Eksempler på dette er:

 • Blødning fra tannkjøttet når du pusser tennene
 • Sporadiske neseblod
 • Blåmerker lett
 • Blødning i noen minutter (mindre enn 10 minutter) fra et mindre kutt
 • Menstruasjonsblødning som virker litt tyngre enn normalt

DVT behandling: andre bivirkninger

Selv om blødningen er den primære bivirkning at folk flest har fra DVT behandling, kan andre bivirkninger inkluderer håravfall eller en allergisk reaksjon som kan føre til kløende utslett.

Andre ulemper inkluderer mat og legemiddelinteraksjoner. For eksempel, fordi vitamin K finnes i enkelte grønnsaker kan påvirke effekten av warfarin, må du kanskje justere kostholdet mens du tar dette stoffet. I tillegg er noen antibiotika øke effekten av warfarin (muligens forårsaker mer blødning), og barbiturat medisiner kan gjøre stoffet mindre effektiv.

En annen bivirkning, selv om sjeldne, er warfarin-indusert hud nekrose. Når dette skjer, flekker av hud slå rødlig, så blå-svart. Warfarin-indusert hud nekrose forekommer i ca 1 av 1000 til 10.000 mennesker på warfarin. Hvis denne bivirkningen ikke utvikler, skjer det vanligvis etter å ha tatt store doser av stoffet, og innen 10 dager etter den første dosen er inntatt. Kontakt legen din hvis du opplever symptomer på hud nekrose.

DVT behandling bivirkninger: når du skal søke legevakt

Hvis du har en større blødning mens du er på en blod tynnere, slik som de som er beskrevet i listen nedenfor, ring din lege eller dra til akuttmottaket så snart som mulig:

 • Urin som er rød, mørk eller kaffe eller cola farget
 • En avføring som ser ut som svart tjære eller er lys rød
 • Neseblod eller blødning tannkjøtt som ikke vil stoppe raskt
 • Lyse rødt eller kaffe-farget spy
 • Hoste opp blodig slim
 • Alvorlig hodepine eller magesmerter
 • Blødning i mer enn 10 minutter fra et mindre kutt
 • En plutselig blåmerke uten skader
 • Menstruasjonsblødning som virker mye tyngre enn normalt
 • En alvorlig slag mot hodet eller et fall der du treffer hodet
 • Svakhet eller svimmelhet, noe som kan tyde på større blødninger

Bivirkningene av DVT behandlinger kan sikkert være skremmende, men ved å følge legens anvisninger og ha ditt blod nivåer testet regelmessig, kan du unngå mye av dem.