Evb

Å være aktiv med KOLS

KOLS kan begrense din mobilitet og din styrke, men det trenger ikke å krampe din stil når det kommer til dine favoritt hobbyer. Finn ut hvilke aktiveres er det beste for KOLS-pasienter, og hvorfor.

En av de tøffeste delene om å leve med kronisk obstruktiv lungesykdom, eller KOLS, arbeider med begrenset mobilitet og slitsom enkelt. Men tror ikke du kan ikke trene eller nyte mange av dine favoritt hobbyer. Det er helt motsatt, faktisk.

Faktisk så sier Chelsea Randall, MS, OTR / L, en ergoterapeut ved National Jewish Health i Denver, være aktiv er spesielt viktig når du har kols fordi det kan hjelpe deg bedre administrere din tilstand. Og opprettholde favoritt hobbyer kan gi noen KOLS lettelse, også.

Selv en liten mengde trening kan hjelpe ditt hjerte og lungene til å holde seg i form. Hvis du får regelmessig fysisk aktivitet, vil kroppen ikke krever så mye oksygen for å gjøre de tingene du liker å gjøre. Du må kanskje gjøre noen justeringer, men å være i stand til å nyte alle dine hobbyer. Hvis du trenger å ta oksygen med deg, kjøpe en hands-free carrier, sier Randall. "På den måten kan du gjøre ting som golf, hage, fottur, sykkel, eller dra på fisketur." Hvis du har kols og dine favoritt hobbyer innebære en masse støv, som trearbeid, bære en maske. Du også kan bære en maske hvis du trener utendørs og pollen teller er høy.

Men hobbyer og aktiviteter er bare begrenset av din tenkemåte, ikke dine fysiske evner, sier Randall. Med riktig holdning og riktig pleie, bør dine begrensninger være få og langt mellom.

De beste hobbyer og aktiviteter for personer med KOLS

Her er noen av de beste måtene å holde sinnet og kroppen din i god form og finne KOLS lettelse:

Hagearbeid. Arbeider på dine grønne fingre i hagen er en av de beste hobbyer fordi du får øvelse uten selv å realisere den. For å imøtekomme din KOLS, kjøpe lettere versjoner av hageredskaper og de med lengre eller lengre håndtak. Invester i en liten krakk eller benk slik at du har mindre bøying og kneler å gjøre. Også holde verktøy på en vogn med hjul hvis du ikke kan lagre dem nær hagen din. Blomsterkasser eller hevet sengen hager er et annet alternativ hvis bøying er vanskelig for deg å gjøre.

Matlaging. Hvis du elsker å lage mat, gå for det, sier Randall. Bare sørg for din tid på kjøkkenet enklere med riktige redskaper og en krakk som lar deg røre en pott, for eksempel, uten å stå. "Ha en grabben til å hjelpe deg å nå tingene på nederste hylle eller på baksiden av skap," sier hun. "Du trenger en ovn dra for å hjelpe deg å åpne og lukke ovnen." Mens du er i gang, sørg for at du bruker sunne oppskrifter for å få de næringsstoffene du trenger for å holde seg frisk og opprettholde vekten din.

Ekskursjoner. Ikke gå på kino og sitte når du kan planlegge aktiviteter som får deg gå, sier Randall. Besøk din favoritt museum eller galleri, for eksempel. Eller gå til dyrehagen eller akvariet. "De har alle benker hvor du kan sitte ned og ta en pause når du må," legger hun til.

. Puslespill Finn et par minutter for Sudoku, puslespill, eller "Ord med venner" på din iPhone - kognitive utfordringer har fordeler utover å være morsom. "Forskning har bevist igjen og igjen at det å holde hjernen aktiv bidrar til å fremme en følelse av velvære og gjør oss føler at vi har et formål og drive," Randall sier. Lesing er en annen god måte å holde tankene aktive. I stedet for å bære en tung bok, prøv en e-reader. Det vil ikke saken om boken er 200 sider eller 1000.

Golf. Hvis du tror du ikke kan spille golf, tro om igjen, sier Randall. Hvis du liker golf, holde det på to-do liste over hobbyer. Du får øvelse vandre fra hull til hull og svingende klubber. Bare vær sikker på at du ikke hold pusten mens du svinger. "Lær å koordinere pusten med dine bevegelser," Randall sier.

Tai chi og qi gong. "Tai chi og qi gong er noen av de mange aktivitetene jeg oppfordrer folk med kols å gjøre," Randall sier. Disse gamle kinesiske kampsport ikke bare gi bevegelse (og trening), men også hjelpe deg å konsentrere seg om pusten, lære å slappe av, og fremme balansen av energi i kroppen din, sier hun. En studie publisert i tidsskriftet Complementary Therapies in Medicine fant at en tre måneders tai chi og qi gong program forbedret pust evne og aktivitet kapasitet av personer med KOLS.

Yoga. Som tai chi og qi gong, yoga er en stor oppgave-basert aktivitet for KOLS, sier Randall. Det hjelper du konsentrere deg om pusten din og lære å slappe av. Hvis det er stillinger du finner vanskelig, spør din instruktør hvilke endringer du kan gjøre eller prøve sittende yoga. "Du ønsker ikke å bli sittende fast i nedadgående hund og ikke klarer å puste," Randall sier.

Turgåing. Ikke Du trenger ikke å være fancy eller bruke tungt utstyr. En enkel tur rundt kvartalet kan være stor aktivitet for KOLS, sier Randall. Hvis du må, kan du starte ved å ta små skritt, kanskje en 5 - eller 10-minutters spasertur. Som du føler din styrke bygge, legge til 5 minutter å spasere ditt. Gå til neste blokk og den neste. Du bør til slutt satse på 20 til 30 minutter, minst tre ganger i uken.

Få til en smart start

Her er tips for å bedre håndtere eventuelle KOLS begrensninger:

  • Varm opp på riktig måte.
  • Hvis du må, hvile med jevne mellomrom under aktiviteten.
  • Unngå utbrudd av energi - prøver å holde seg på rett kjøl.
  • I de varmere månedene, trene tidlig på dagen før det er for varmt eller trene i air-condition.
  • Kjenn dine advarselen tegn på en KOLS bluss og stoppe hvis du gjenkjenner dem.

Ikke la dine KOLS begrensninger holde deg fra å forfølge dine favoritt aktiviteter. Å være aktiv, mentalt og fysisk, er bra for helsen din.