Evb

Å leve uten en galleblæren

Å leve uten en galleblæren er vanligvis ikke en stor avtale, men du kan oppleve noe ubehag. Her er hva du kan forvente etter galleblæren fjernes.

Hvis du har hatt galleblæren problemer og trenger å ha din galleblæren fjernet, er det en sjanse for at du kan oppleve ubehagelige symptomer fra å leve uten en galleblæren.

"Folk flest ikke legger merke til noe, og det er ingen reell endring i fordøyelsen" etter å ha sine galleblæren fjernet, sier William Brugge, MD, førsteamanuensis i medisin ved Harvard Medical School og gastroenterolog ved Massachusetts General Hospital i Boston. Men, han sier: "En prosentandel av mennesker har komplikasjoner" etter galleblæren fjerning kirurgi.

Å leve uten en galleblæren

Selvfølgelig, når du lever uten galleblæren, kan det ikke lenger butikken galle, som utformet.

Galle er en væske som hjelper deg å fordøye fet mat. Galleblæren slipper det inn i tynntarmen. Men ifølge Dr. Brugge, når du ikke spiser for en lengre periode, for eksempel om natten når du sover, lagrer galleblæren galle. "The galleblæren har kanskje en kopp væske", sier Brugge.

Men når du fjerne galleblæren, fjerner du reservoaret, sier Brugge. Så selv om du vil ha den samme mengden av galle i kroppen din, vil du ikke ha så mye galle i tarmen etter at galleblæren er borte.

"The galle blir stadig levert inn tarmen din i stedet for å bli lagret," Brugge forklarer. I teorien betyr dette at du ikke vil fordøye mat i tillegg.

"Men de fleste dyrearter i verden ikke har gallbladders," Brugge sier. Og galleblæren er et organ du kan leve uten.

Fordøyelse endringer etter galleblæren fjernes

I de første ukene etter operasjonen, legen din vil nok anbefale at du spiser et stort sett lav-fett diett mens kroppen justerer seg til å leve uten en galleblæren. Etter at "nitti prosent av folk gå tilbake til å spise slik de gjorde før," sier Brugge.

Brugge sier at fordøyelses symptomer er relativt uvanlig etter galleblæren fjernes. Men noen mennesker vil merke en endring i fordøyelsen deres.

"Den vanligste tingen er at folk har mer hyppig avføring," Brugge sier.

Laura Consolo av Melrose, Massachusetts, hadde sin galleblæren fjernet for 12 år siden og har opplevd noen fordøyelsesenzymer endringer.

"Jeg sannsynligvis lagt merke til endringen om lag to måneder etter operasjonen," sier Consolo, nå i begynnelsen av førtiårene. "Hvis jeg spiste mye fet mat, ville jeg ha en veldig dårlig magesmerter og må løpe på do," fortsetter hun. "Det var ganske mye en konstant ting for en stund."

Administrerende fordøyelsesproblemer etter galleblæren fjernes

Brugge bemerker at galleblæren fjerning-relaterte fordøyelsesproblemer symptomer vanligvis gå bort over tid, men at noen mennesker trenger å ta medisiner eller gjøre endringer i livsstil for å administrere sine symptomer. "Det finnes medisiner [folk kan] ta som vil binde galle", sier Brugge.

Noen av de endringer i livsstil som kan bidra til å lette fordøyelsen symptomer når du lever uten galleblæren er:

  • Vedta en lav-fett diett
  • Unngå å spise fet mat, som stekt mat
  • Spis små, hyppige måltider
  • Unngå å spise en veldig stor middag etter faste hele dagen

Consolo sier at hun tok medisiner for å behandle symptomene hennes, men til slutt ønsket å avvenne seg av disse stoffene. Hun er nå i stand til å administrere sine symptomer med en høy-fiber, lav-fett diett.