Evb

Å leve med tvangslidelser

Den angstlidelse OCD kan forstyrre din daglige rutine og livet generelt. Men du kan lære å håndtere disse tvangstankene og tvangshandlingene.

Hvis du har tvangslidelser, vet du at kontrollerer at vekkerklokken er stilt inn riktig før du går til sengs er noe du kan gjøre 10, 20 eller 100 ganger, sammen med kontroll på peis, dørlåser, vinduer, og mer. Du vet at du vasker hendene er en handling du kan gjenta så ofte at huden din blir rå eller bryter ned. Slike tvangstanker og repeterende, compulsive handlinger er karakterisere hva OCD.

Hvordan OCD kan påvirke livet ditt

OCD fører folk til å bli fiksert på alt fra bakterier til ulykker til skader, som i sin tur fører til utvikling av ritualer for å roe disse tvangstankene. Noen mennesker med denne angstlidelse utvikle påtrengende tanker om at de vil utilsiktet skade noen andre. Jeff Bell, forfatter av Rewind, Replay, Gjenta: A Memoir of Obsessive Compulsive Disorder, var livredd for at han skulle skade noen med bilen hans.

"Hva om jeg ubevisst uaktsomt min skadet eller kan skade noen?" Bell pleide å spørre seg selv. Besatt med sin frykt for å såre noen, ble han engstelig hver gang han kjørte over en jettegryte eller bump i veien, overbevist om at han hadde truffet noen.

Bell var en nyhetsanker på den tiden og ofte måtte kjøre for å dekke historier. Etter hvert begynte han å ta drosjer til oppdrag på grunn av sin OCD. Hva mer, førte hans kjøring besettelse til andre tvangstanker, som å vaske hendene compulsively.

Til slutt søkte Bell behandling for sin OCD. Ved hjelp av kognitiv atferdsterapi som hjalp desensitize ham til hans frykt, lærte Bell å administrere sin OCD. Mens Bell innrømmer at hans OCD ikke kan være virkelig kurert, sier han at han har lært seg å takle sykdommen og nå lever et fullverdig liv. "Jeg har fortsatt utfordringer, men jeg har de verktøy som jeg trenger å konfrontere lidelse og jo mer jeg konfrontere den, jo færre utfordringer jeg har til ansikt på en dag-til-dag basis," bemerker Bell.

OCD: håndtere angstlidelse dag-til-dag

Hvis du sliter med OCD, her er noen tips som kan hjelpe:

Utforsk dine bekymringer. Vær ærlig om emner som provoserer din angst og deretter utforske hvilke frykten er virkelig realistisk og som ikke er. "Angst elsker uvitenhet og angst er generert av disse bildene i ens sinn," sier Martin N. Seif, PhD, en klinisk psykolog i New York City og Greenwich, Connecticut "Bildene blir så intens at du begynner å tro det. " Utfordrende gyldigheten av dine tvangstanker kan bidra til å oppveie noen av din frykt og ubehag.

Lag en liste. Skriv ned dine tvangstanker og tvangshandlinger, og sakte prøve å redusere tvangsmessig atferd. Seif antyder aktivt prøver å kutte ned på disse atferd: Hvis du sjekker døren 10 ganger før sengetid, kan du prøve å sjekke det bare to ganger.

Erkjenner at tvangsmessig ritualer forstyrre livet ditt. Bli klar over den negative virkningen at tvangsmessig atferd har på livet ditt betyr at du er klar til å få hjelp, sier Seif. OCD kan påvirke din jobb og ditt sosiale liv, og kan raskt ekspandere utover den opprinnelige tvangstanker og tvangshandlinger. Når du kjenner at hver dag blir forstyrret av dine ritualer, er det på tide å søke terapi.

Møte din frykt med terapi. Kognitiv atferdsterapi bruker gjentatt eksponering for angst-provoserende objekter og situasjoner for å hjelpe desensitize deg og lindre symptomene dine. Sakte du vil møte, og til slutt overvinne din frykt. Hvis du ser at noe dårlig skjer selv når du ikke vasker hendene 20 ganger, kan du sakte ta kontroll over dine tvangsmessig atferd. I tillegg kan legen forskrive anti-angst medisiner for å hjelpe deg gjennom denne prosessen.

Mens han bodde med OCD kan være utfordrende, er det en lidelse som kan behandles effektivt. Når du ønsker å ta tilbake kontrollen over livet ditt, nå ut om hjelp.