Evb

Å leve med schizoaffektiv lidelse

Hvordan er det å leve med schizoaffektiv lidelse? her er en manns historie.

Å være schizoaffektiv er som å ha manisk depresjon, schizofreni samtidig. Den har en egen kvalitet, skjønt, som er vanskeligere å peke ut.

Manisk depresjon er preget av en syklus av ens humør mellom ytterpunkter av depresjon og en euforisk tilstand som kalles mani. Schizofreni er preget av slike forstyrrelser i tanke visuelle og auditive hallusinasjoner, vrangforestillinger og paranoia. Schizoaffectives får oppleve det beste av begge verdener, med forstyrrelser i både tanke og humør.

Folk som er manisk tendens til å gjøre mange dårlige beslutninger. Det er vanlig å bruke penger uansvarlig, fet seksuelle tilnærmelser eller å ha saker, avslutter en jobb eller få sparken, eller drive biler uvørent.

Spenningen som maniske mennesker føler kan være utrolig attraktiv for andre som da ofte lurt til troen på at man har det bare bra - ". Gjør det så bra" faktisk er de ofte ganske fornøyd med å se en Deres entusiasme og forsterker ens forstyrret atferd.

Jeg bestemte meg for at jeg ønsket å være en vitenskapsmann da jeg var veldig ung, og hele min barndom og tenårene jobbet jevnt og trutt mot dette målet. Den slags tidlig ambisjon er hva gjør elevene til å bli akseptert i en konkurransedyktig skole som Caltech og for å overleve det. Jeg tror grunnen til at jeg ble godtatt det selv om mine høye skolekarakterer var ikke så god som de andre elevene var delvis på grunn av min hobby for sliping teleskop speil og delvis fordi jeg hadde studert kalkulus og programmering på Solano Community College og University of California, Davis i løpet av kvelden og somre siden jeg var 16 år.

Under mitt første manisk episode jeg forandret meg stort ved Caltech fra fysikk til litteraturen. (Ja, du virkelig kan få en litteratur grad fra Caltech!)

Den dagen jeg erklært min nye store jeg kom over Nobel Prize-vinnende fysikeren Richard Feynman Undervegs campus og fortalte ham at jeg hadde lært alt jeg ønsket å vite om fysikk og hadde nettopp byttet til litteratur. Han trodde dette var en god idé. Dette etter at jeg hadde brukt hele mitt liv jobbet mot å bli en vitenskapsmann.

Når skjedde det?

Jeg har opplevd ulike symptomer på psykiske lidelser for det meste av livet mitt. Selv som et lite barn hadde jeg depresjon. Jeg hadde min første manisk episode da jeg var 20, og først trodde det var en fantastisk bedring etter et år med alvorlig depresjon. Jeg ble diagnostisert som schizoaffektiv da jeg var 21 år. Jeg er 38 nå, så jeg har levd med diagnosen i 17 år. Jeg forventer (og har blitt ettertrykkelig fortalt av mine leger) at jeg er nødt til å ta medisiner for det resten av livet mitt.

Jeg har også hadde forstyrret søvnmønster så lenge jeg kan huske - en grunn jeg er en programvare konsulent er at jeg kan holde uregelmessig timer. Det er en primære grunnen til at jeg gikk inn i software engineering i det hele tatt da jeg forlot skolen - Jeg trodde ikke mine søvnvaner ville tillate meg å holde en skikkelig jobb i lengre tid. Selv med den fleksibiliteten de fleste programmerere har, tror jeg ikke de timene jeg holder nå ville bli tolerert av mange arbeidsgivere.

Jeg forlot Caltech når min sykdom fikk virkelig dårlig i en alder av 20 år. Jeg fikk til slutt overført til University of California, Santa Cruz og til slutt klarte å få min fysikk grad, men det tok lang tid og en god del vanskeligheter å oppgradere.

En dårlig forstått tilstand

Jeg har skrevet på nettet om sykdommen min for en rekke år. I det meste av det jeg har skrevet, jeg refererte til min sykdom som manisk depresjon, også kjent som bipolar depresjon.

Men det er ikke helt riktig navn for det. Grunnen til at jeg sier jeg er manisk depressiv, er at svært få mennesker har noen anelse om hva schizoaffektiv lidelse er - ikke engang mange psykisk helsepersonell. De fleste har minst hørt om manisk depresjon, og mange har en ganske god idé om hva det er. Bipolar depresjon er svært godt kjent for både psykologer og psykiatere, og kan ofte være effektivt behandlet.

Jeg prøvde å forske schizoaffektiv lidelse nettet for noen år siden, og også trykket mine leger for detaljer slik at jeg kunne forstå min tilstand bedre. Det beste noen kunne si til meg er at det er "dårlig forstått." Schizoaffektiv lidelse er en av de sjeldnere former for psykiske lidelser, og har ikke vært gjenstand for mye klinisk studie. Inntil nylig var det ingen medisiner spesielt ment for å behandle det - i stedet, benyttes en kombinasjon av legemidler mot manisk depresjon og schizofreni. Mens noen kan være uenige med meg, føler jeg det er også kritisk viktig å gjennomgå psykoterapi.

Legene på sykehuset der jeg ble diagnostisert syntes å være ganske forvirret av de symptomene jeg stiller. Jeg hadde forventet å bo bare noen få dager, men de ønsket å holde meg mye lenger fordi de fortalte meg at de ikke forsto hva som skjedde med meg og ønsket å observere meg i en lengre periode, slik at de kunne finne det ut.

Selv om schizofreni er en veldig kjent sykdom til en psykiater, syntes min psykiater for å finne det svært urovekkende at jeg hørte stemmer. Hvis jeg ikke hadde vært hallusinerer han ville ha vært veldig behagelig å diagnostisere og behandle meg som bipolar. Mens de virket enkelte av min eventuelle diagnose, var inntrykket jeg fikk fra mitt opphold på sykehuset at ingen av de ansatte hadde sett noen med schizoaffektiv lidelse før.

Det er noe uenighet om hvorvidt det er en reell sykdom i det hele tatt. Er schizoaffektiv lidelse en distinkt tilstand, eller er det uheldig sammentreff av to ulike sykdommer? Når The Quiet Room forfatteren Lori Schiller fikk diagnosen schizoaffektiv lidelse, protesterte foreldrene at legene egentlig ikke visste hva som var galt med datteren sin, og sa at schizoaffektiv lidelse var bare en catch-all diagnose som legene brukt fordi de hadde ingen reell forståelse av hennes tilstand.

Sannsynligvis det beste argumentet jeg har hørt at schizoaffektiv lidelse er en distinkt sykdom er den observasjon at schizoaffectives en tendens til å gjøre det bedre i livet enn schizofrene.

Men det er ikke en veldig tilfredsstillende argument. Jeg for en ønsker å forstå sykdommen min bedre, og jeg ønsker dem fra hvem jeg søke behandling for å forstå det bedre. Det kan bare være mulig hvis schizoaffektiv lidelse får mer oppmerksomhet fra det kliniske fagmiljøet.