Evb

Å leve med helvetesild smerter

Smerten forbundet med helvetesild kan variere fra mild til alvorlig og i noen tilfeller kan vedvare i flere måneder etter at utslettet helbreder. Heldigvis finnes det flere behandlingsalternativer for å lette din ubehag.

Hvert år i Europa, er mer enn 1 million mennesker nylig diagnostisert med helvetesild. Tilstanden er vanligvis preget av et sviende utslett, men mange mennesker opplever andre symptomer først. Smerte er ofte en av de tidligste tegn på helvetesild - du kan føle det selv før utslett vises, og i noen tilfeller, i måneder eller år etter at utslettet er borte. Den gode nyheten er at det finnes behandlinger tilgjengelig som kan hjelpe lindre denne smerten, og selv forkorte varigheten av helvetesild smitte.

Hva helvetesild smerter føles som

Enkeltpersoner føler helvetesild smerter på forskjellige måter. Smerten forbundet med helvetesild utslett har blitt beskrevet som brennende, kløe, svie eller prikking. I sin mildere form, er helvetesild smerter mer kløende enn smertefull, og når det er alvorlig, kan helvetesild smerter utløses av børsten av et laken eller en mild bris på huden.

I de fleste tilfeller avtar helvetesild smerter når utslett helbreder, noe som vanligvis tar et par uker. Men om lag 20 prosent av personer med helvetesild oppleve en komplikasjon som kalles postherpetisk nevralgi, som mild til alvorlig smerte kan holde rundt i flere måneder etter at helvetesild utslett er borte. I alvorlige tilfeller av postherpetisk neuralgi, kan smerten være ødeleggende og fører til søvnløshet, vekttap, og depressive symptomer.

Behandling og håndtering av helvetesild smerte

Når du er diagnostisert med helvetesild, kan legen forskrive antivirale medisiner som Zovirax (acyclovir), Valtrex (valacyclovir), og Famvir (famciclovir), som kan redusere alvorlighetsgraden og varigheten av sykdommen din, og føre til at smerten å avta raskere. Tidlig diagnose av helvetesild er kritisk, fordi antivirale medisiner fungerer best når de er i gang i løpet av de tre første dagene etter en helvetesild utslett utvikler.

I tillegg til antivirale medisiner, kan legen anbefale følgende for å bidra til å redusere helvetesild smerter:

 • Steroider. Steroid medisiner kan bidra til å avlaste din helvetesild smerter og redusere risikoen for å utvikle postherpetisk nevralgi.
 • Over-the-counter smerte medisiner. Du kan bruke smertestillende medisiner som paracetamol (Paracet og andre) eller ibuprofen (motrin og andre) til å styre din helvetesild smerter.
 • Reseptbelagte smertestillende medikamenter. I tilfelle av alvorlig helvetesild smerter, kan legen forskrive smerte medisin for å bidra til å redusere smerte.
 • Medisinert kremer. Lotion designet for å berolige huden og redusere kløe kan være i stand til å hjelpe med helvetesild smerter, også.
 • Kjølig komprimerer. Bruke kule komprimerer til utslett din kan bidra til å lette kløe og helvetesild smerter.

Hvis du har postherpetisk nevralgi, kan legen også anbefaler følgende for å bidra til å lette din smerte:

 • Capsaicin krem. Ved hjelp av en capsaicin krem (Capsin, Zostrix) kan bidra til å redusere smerte forårsaket av postherpetisk nevralgi.
 • Lidokain patch. Hvis du fortsatt har problemer med å håndtere postherpetisk nevralgi smerter, kan legen anbefale en patch som inneholder lidokain (Lidoderm) for å administrere din smerte.
 • Antidepressive medisiner. Det er noe bevis på at trisykliske antidepressiva kan redusere smerte hos personer med postherpetisk nevralgi.
 • Anticonvulsant medisiner. Medisinen gabapentin (Neurotin eller Gabarone) har vist seg å være effektive i behandling av smerte forårsaket av postherpetisk neuralgi.
 • Opioide medikamenter. Opioider som oksykodon eller morfin, som er sterke reseptbelagte smertestillende medikamenter, har vist seg å bidra til å håndtere smerten av postherpetisk neuralgi.
 • Komplementær og alternativ smertebehandling. Noen ganger kan alternative smerte management teknikker hjelpe folk med kroniske smerter, slik som smerter forårsaket av postherpetisk nevralgi. Disse teknikkene inkluderer akupunktur, elektrisk stimulering, avspenningsøvelser (meditasjon, for eksempel), biofeedback, og atferd modifikasjon.

Hvis du opplever helvetesild smerter eller fortsatt har smerter etter din helvetesild utslett har grodd, snakk med legen din. Han eller hun kan diskutere fordeler og risiko ved smertelindrende behandling med deg, og bidra til å finne den rette smertelindring diett for deg.