Evb

Å leve med en kolostomi etter tykktarmskreft

En kolostomi er nødvendig for noen mennesker med tykktarmskreft. Å vite hva du kan forvente og hvordan du justerer vil hjelpe deg å gjenopprette raskere etter operasjonen.

Hvis du har tykktarmskreft, kan du ha kirurgi som en del av behandlingen. I et visst antall pasienter, kunne tykktarmskreft behandling bety å ha en stomi, enten en kolostomi eller ileostomi, sier Durado Brooks, MD, MPH, direktør, prostata-og tykktarmskreft i Den europeiske Cancer Society. Dette gjøres for å skape et alternativt middel for å fjerne avfall fra kroppen.

En kolostomi kan gjøres hvis tykktarmskreft har skadet del av tykktarmen (også kalt tykktarmen eller tarm) til det punktet at det ikke kan gjøre jobben sin med å filtrere ut væske. I så fall ville kirurgen lage en åpning i buken til hvilken tykktarmen er tilkoblet, kalt en stoma, og tykktarmen ville så tømme avfall til utsiden gjennom stoma inn i en eksternt tilkoblet oppsamlingspose, kalt en pose.

For de som har denne tykktarmskreft behandling, de fleste colostomies er midlertidige. Dette betyr at tarmen vil bli satt inn igjen senere, fjerner kolostomi. Enten permanent eller midlertidig, kan en kolostomi virke veldig overveldende i starten. Å tilpasse seg livet med en kolostomi er lett for noen mennesker, ikke så lett for andre.

"Når du blir vant til det, alt er i orden", sier Adrian Vaughan, i Toronto, Canada. Den 73-åringen hadde sin operasjon i august, og selv om han sier han heller ikke har hatt det, "det er et liv-saver." Han gleder seg til reversering en gang i fremtiden.

Tykktarmskreft behandling: stue med en kolostomi
Livet med en kolostomi er ikke mye annerledes enn før tykktarmskreft kirurgi. Du fortsatt kan jobbe, spille og nyte livet. Hvem du fortelle om det er helt opp til deg. Det er veldig lite sannsynlig at noen vil finne ut med mindre du forteller dem.

  • Kosthold og nyte maten. Hvis du er bekymret for kosthold, sjansene er du trenger ikke bekymre deg. Det er vanligvis ikke en spesifikk kolostomi kosthold, men noen mennesker kan oppleve at visse matvarer produsere mer gass eller oppblåsthet enn andre. Vanligvis tar det litt prøving og feiling for å finne ut hva som fungerer for deg og hva som ikke virker. Vaughan sier at han må unngå store biter av rå frukt og korn for å unngå blokkering kolostomi åpningen.
  • Personlig pleie. Når en kolostomi har grodd, er det ingen grunn til ikke å bade eller dusje som du vil. Hvis du bruker fuktighetsgivende kremer og lotion, ikke bruk disse rundt posen området, da dette kan påvirke hvordan det fester seg. Tørk området godt etter bading.
  • Arbeid og lek. Selv om det er best å sjekke med legen din, er det få ting som du ikke lenger kan gjøre. Vanligvis er tunge løft og tøffe kontaktsport motet.
  • Klær. Enten du er en fashionista eller noen som bare liker å være komfortabel, bør en kolostomi ikke påvirke hva du slitasje. For komfort, kan det være lurt å unngå belter eller linningsbåndene rett ved stomi nivå eller stramme band like over. Men hvis et klesplagg er behagelig og du liker det, gå videre og bruke den.
  • Reiser. Traveling er noe som folk kan bekymre seg for. Så lenge du er frisk og du har rikelig med forsyninger i håndbagasjen (ikke pakke dem i innsjekket bagasje!) Er det ingen grunn til at du ikke kan reise verden. Hvis du vanne kolostomi og du er i et land hvor vann er ikke trygt å drikke fra springen, ikke bruk det til å vanne. Det forurensede vannet skal gå rett inn i tarmen din hvis du gjør. Bruk flaskevann eller kokt vann i stedet.
  • Seksuell aktivitet. Annen bekymring for mange med nye colostomies er seksuell aktivitet. Gjenvinne din seksuelle selvtillit kan føles litt vanskelig for noen mennesker. Ikke rush selv, snakke med partneren din, be om råd fra din stomi sykepleier, og være kreativ. Din veske eller bag kan skjules med sexy klær eller undertøy, hvis dette er en bekymring.

Å tilpasse seg en kolostomi kan virke overveldende i starten, men det vanligvis blir andre natur. Minn deg selv på at denne delen av en vellykket tykktarmskreft behandling kan legge mange år til livet ditt - forhåpentligvis en lykkelig, sunn og givende liv. Som Vaughan sier: "Jeg forventet det og ble vant til å håndtere det."