Evb

9 vanligste symptomene på myelom

Lære om felles advarsel tegn på multippel myelom kan hjelpe deg å avgjøre når du skal ringe legen din.

Mens det er noen kjennetegn forbundet med myelomatose, mange symptomer er vage og kan synes å være forårsaket av annen sykdom. Og for mange enkeltpersoner, er det ingen symptomer i det hele tatt. Å vite faresignalene kan hjelpe deg å avgjøre når du skal ringe legen.

Vanlige myelomatose symptomer

  • Skjelettsmerter. Siden myelomatose svulster kan aktivere osteoklaster (celler som bryter ned bein) og blokkere osteoblaster (celler som bygger bein), kan bein blir svak og smertefull hos personer med myelom. Smerter kan forekomme i alle bein, men ryggraden, hip bein, og skallen er mest sannsynlig å forårsake smerte.
  • Beinbrudd. Svakheter i bein hos personer med multippel myelom gjøre dem mer mottakelige for å bryte et bein.
  • Anemi. Anemi, eller et lavt nivå av røde blodceller, er vanlig hos mennesker med myelom. Personer med anemi kan oppleve problemer trener, kortpustethet og svimmelhet.
  • Leukopeni. Leukopeni, som er et lavt nivå av hvite blodceller, er også vanlig hos personer med multippel myelom. Leukopeni svekker immunforsvaret og setter deg på økt risiko for infeksjoner (lungebetennelse, for eksempel). Trombocytopeni. En reduksjon i antall blodplater, en tilstand som kalles trombocytopeni, kan forekomme hos personer med multippel myelom. Med trombocytopeni, kan alvorlige blødninger oppstår fra selv mindre skader, som for eksempel et kutt, skrape, eller blåmerke.
  • Komprimert nerver. Siden svekket ryggvirvlene kan komprimere visse nerver, kan personer med multippel myelom oppleve sterke smerter, nummenhet, eller muskelsvakhet. Dette er et medisinsk nødstilfelle, så kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever symptomer på komprimert nerver.
  • Hyperkalsemi. Svekket bein utgivelsen kalsium i blodet, noe som resulterer i en tilstand som kalles hyperkalsemi (høyt nivå av kalsium i blodet). Dette kan føre til symptomer som svakhet, mental forvirring, tørste, manglende appetitt, tretthet og forstoppelse. Denne tilstanden kan føre til koma dersom den ikke behandles.
  • Andre nervesystemet problemer. Personer med myelomatose kan oppleve svakhet, nummenhet, mental forvirring, og hjerneslag-lignende symptomer på grunn av nerveskader og fortykkelse av blod forårsaket av myelom proteiner.
  • Nyreskader. Myeloma proteiner kan skade nyrene evne til å fjerne overflødig salt, væske, og kroppen avfall, noe som kan føre til beinet hevelse og svakhet.

Hva gjør du hvis du opplever myelom symptomer

Disse symptomene er vanligvis ikke et resultat av myelomatose. De kan være på grunn av mindre alvorlige forhold. Men de som opplever disse symptomer bør se deres medisinske lag så snart som mulig slik at de kan bestemme årsaken til symptomene, så vel som den beste måten å behandle dem.

Den vanligste måten å diagnostisere myelom er av en sjanse å finne basert på en klage på et symptom, ifølge Guido Tricot, MD, PhD, direktør for Utah Blood and Marrow Transplant og myelom Program ved Huntsman Cancer Institute i Salt Lake City. "Det er to måter vi vanligvis får til diagnostisering av myelom," Dr. Tricot sier. "Det ene er når en pasient utvikler akutt smerte når de aldri har hatt ryggsmerter og samtidig få alvorlige akutte ryggsmerter. Og den andre er når folk som har rutinemessige blod-skjermer hvert år finner ut at deres totale protein er forhøyet og unormal myelom protein er slutt fant. " Så hvis du tror du har symptomer som kan tyde myelom, er det viktig å snakke med legen din.