Evb

8 viktige spørsmål om revmatoid artritt

Hva er symptomene på leddgikt? hvordan kan jeg kontrollere smerte? få disse svarene og mer.

En. Hva er revmatoid artritt?

Revmatoid artritt, eller RA er en systemisk inflammatorisk sykdom som forårsaker smerte, stivhet, hevelse og tap av bevegelse i leddene. Det er en autoimmun sykdom - en av mange der, av ukjente grunner, angrep en persons immunsystem hans eller hennes egen kropp vev. Ved revmatoid artritt, angriper immunsystemet synovium, som er vevet som utgjør leddene. Dette fører til en betennelse som kan føre til ødeleggelse av synovialhinne og leddet.

Revmatoid artritt forekommer i alle typer mennesker. Men det er flere egenskaper som mange pasienter deler:

 • Sykdommen begynner ofte når folk er mellom 30 og 50 år.
 • Revmatoid artritt er omtrent tre ganger vanligere hos kvinner enn hos menn.
 • Personer som har nære slektninger med revmatoid artritt kan ha økt risiko for å utvikle sykdommen.

2. Hva er symptomene på leddgikt?

Symptomene på revmatoid artritt varierer fra person til person, og kan etterligne de av andre inflammatoriske felles betingelser, noen ganger gjør diagnosen vanskelig. Vanlige RA symptomer inkluderer:

 • Anbud, varm, hoven og stive ledd, ofte først lagt merke til i hender og føtter og vanligvis symmetrisk, for eksempel, er begge håndledd påvirket på samme tid.
 • Stivhet og smerte som vanligvis er verre etter å våkne om morgenen og sist minst en time før bedre med bruk og bevegelse.
 • Tretthet, lavgradig feber, vekttap, og en generell følelse av ubehag som kan utvikle seg selv før utbruddet av felles symptomer.
 • Systemiske effekter på andre deler av kroppen, for eksempel tåre og spyttkjertler, lunger, hjerte og blodkar.
 • Myke klumper kalt revmatoid knuter som varierer i størrelse fra en ert til en valnøtt, som forekommer i 20 til 30 prosent av personer med RA.

3. Hvordan er revmatoid artritt diagnostisert?

En Fastlegen kan være i stand til å diagnostisere RA ved å eliminere andre forhold. Men en spesialist som kalles en revmatolog er bedre trent til å oppdage tegn og symptomer på RA og ville være mer kunnskapsrik om de nyeste behandlinger.

4. Hva er årsaken til revmatoid artritt?

Forskere har ennå til å avdekke årsaken eller årsakene til revmatoid artritt. Men det er antatt at en kombinasjon av faktorer utløser RA, inkludert unormal aktivitet i immunsystemet handle mot kroppen - som kalles en autoimmun reaksjon - genetisk disposisjon, og noen miljømessige eller biologiske triggere, som for eksempel virusinfeksjoner eller hormonelle endringer.

5. Hva er behandling for revmatoid artritt?

RA-pasienter bruker en kombinasjon av behandlinger for å lindre smerte, bedre mobilitet, og bremse ned eller kanskje til og med slutte å skade på leddene. En behandling plan kan omfatte:

 • Livsstilsendringer: trening, stress reduksjon, sunn spising
 • Medisiner inkludert ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), steroider, sykdomsmodifiserende anti-revmatiske legemidler (DMARDs), og biologisk terapi
 • Fysioterapi
 • Kirurgi for å reparere skadede ledd
 • Alternative og komplementære behandlingsformer som akupunktur, massasje, eller biofeedback for smerte kontroll

6. Finnes det en kur for revmatoid artritt?

Det finnes ingen kur for revmatoid artritt - men med riktig behandling, sykdommen oftest kan være godt forvaltet. Nøkkelen til å leve komfortabelt med RA er å følge behandlingen plan og kommunisere med legen din om symptomer og behandling bivirkninger.

7. Hvordan administrerer jeg min revmatoid artritt?

En av de beste måtene å kontrollere RA er å gjennomgå aggressiv behandling i de tidlige stadier av sykdommen slik at symptomene ikke blir verre. Det er også en god idé å holde en dagbok over symptomene dine og la legen få vite om eventuelle endringer i din tilstand - positive eller negative - som kan påvirke behandling valg. Samsvar med foreskrevet medisiner er også viktig.

8. Vil revmatoid artritt slutt gjør meg deaktivert?

Revmatoid artritt varierer fra person til person, så det er vanskelig å forutsi et typisk forløp for sykdommen. Legene tror nå at felles forringelse forårsaket av RA begynner tidlig i sykdomsforløpet og at behandling for å hindre progresjon bør begynne tidlig også. Tidlig behandling med egnede medikamenter, ofte brukt i kombinasjon, kan begrense utviklingen av revmatoid artritt og treg eller stopper skade på leddene, og dermed hindre eller bremse uførhet.